1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Madenciler anıtını yapacak
Madenciler anıtını yapacak

Madenciler anıtını yapacak

Ünlü Heykeltıraş Murat Alınak, Soma Şehit Madenciler anıtını yapacak...

A+A-

Kars’ın Digor ilçesinde yaşayan Heykeltıraş, Ressam, Mimari Tasarımcı ve Sanat Yazarı Murat Alınak, Soma Şehit Madenciler Anıtı’nı yapmaya hazırlanıyor.

Doğu’nun Rodin i olarak bilinen Heykeltıraş Murat Alınak, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin talebi üzerine, 25 Ağustos 2014 tarihinde 7 bin 500 metrekare üzerine mimari tasarımını gerçekleştirdiği Soma Şehit Madenciler Anıtının mimari tasarımının görsellerini hazırladı.

Alınak hazırladığı tasarımı, başta Türkiye Müteahhitler Birliği olmak üzere, Manisa Valiliği, Manisa Büyük Şehir Belediyesi ile paylaştığını belirterek, Soma Kaymakamlığı, Soma Belediyesi ve diğer birçok sivil toplum kuruluşları tarafından mevcut proje tasarımının beğeni aldığını açıkladı.

Tasarladığı bu taslağın, klasik tarzda bir eser olacağını belirten Heykeltıraş Murat Alınak: “Bu mimari tasarımda tamamıyla Türk İslam Sentezinin geleneksel değerlerine sadık kalarak, Türk anıtsal mezar geleneğine uygun olarak, prensipler gereği dini temayüller ışığında, dini ve ahir formel (biçimsel) değerleri ön planda tutmaya çalıştım. Ayrıca Soma Şehit Madenciler Anıtı için çağdaş ve modern üslupta yeni bir anıt daha tasarladım. Bir sanatçı olarak O büyük faciada  Allah’ın rahmetine kavuşmuş 301 madencimizin manevi değerlerine layık bir eser ortaya koymak istedim. Ruhları şad olsun ve artık bir daha Soma ve Ermenek faciaları sadece ülkemizde değil Dünyanın hiçbir köşesinde de yaşanmasın” dedi.

ALINAK DAHA ÖNCEDE MİYAZAKİ’NİN BÜSTÜNÜ YAPMIŞTI

Alınak daha önce de Kars'ta son yıllarda dönemin AK Partili Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından Heykeltraş Mehmet Aksoy’a yaptırıldıktan sonra dönemin Başbakan’ı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Ucube’ diye yıktırdığı Kars’ta ki İnsanlık Anıtı ile heykel tartışmaların yaşandığı kentte, 23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından oluşan artçı sarsıntılar sırasında hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki’nin büstünü de yapmıştı.

Alınak ayrıca yine aynı dönemlerde İl Trafik Komisyonu kararıyla Kars Belediyesi tarafından kaldırılan ve ulusal boyutta gündeme gelen ‘Kaz’ heykelini de yapmıştı.

Heykeltraş Alınak, 1970 yılında Kars’ın Digor ilçesinde doğmuş. Küçük yaştan beri resim, heykel ve maket yapımlarıyla uğraşmanın ödülünü, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyarak almış bir sanatçıdır. Ailesi de kendisine destek vermiş babası ve amcası da değirmencilik, taş ustalığı ve marangozlukla uğraşıyor.

Alınak, dokuz yaşındayken ilk taş yontusunu yapmış, ortaya kayrak taşından bir erkek büstü çıkmış. İlk yağlıboya çalışmalarını ise 80'lerin ortasında yapmaya başlamış. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nü kazanan Alınak, tam dört sene sonra yüksek dereceyle mezun olmuş. Auguste Rodin ve Henry Moore etkilendiği sanatçıların başında geliyor. Sanatçı, çalışmalarına devam etmek için doğduğu yere dönmeyi seçmiş. Son yıllarda heykelin yanında resim ve mimarî tasarımlara yönelen Murovan Murovanni, Doğubeyazıt'ta yaptığı heykel de bu yönelimi açıklıyor.

İLK İNSAN HAKLARI ANITI

Alınak, 2005 yılında, Doğubeyazıt Belediyesi'nin teklifi üzerine İnsan Hakları Anıtı'nı yaptı. Anıtın, dokuz metre yüksekliğiyle şimdiye kadar Türkiye'de ve Ortadoğu ülkelerinde yapılmış en yüksek anıt olduğunu söylüyor. Anıtın üstünde bulunan karakterler ise üç ayrı yaş grubunu temsil ediyor: “Çocukluk, orta yaş ve yaşlılık.”

Alınak, yine 2005 yılında yaptığı Öğretmenler Anıtı ise, Doğubeyazıt'ın Ortadirek köyünde, köy ilkokulunda çıkan soba yangınında yaşamını yitiren öğretmenler Aysun Kayalar ve Burçin Uysal anısına yaptığını söylüyor. Doğubeyazıt'ın girişinde bulunan anıt, sekiz metre yüksekliğinde.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.