1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kuyucuk, bölgenin göz bebeği
Kuyucuk, bölgenin göz bebeği

Kuyucuk, bölgenin göz bebeği

Doğu Anadolu’nun tek, Türkiye’nin 13. Ramsar alanı olarak ilan edilen Kuyucuk Kuş Cenneti bölgenin gözbebeği oldu.

A+A-

Baharla birlikte kuşların buraya gelip yuva yapmasıyla canlanma başlayan Kuyucuk Kuş Cenneti, üniversiteden misafirleri ağırladığı gibi yurt içi ve yurt dışından konukları da ağırlıyor.

Bölgeden misafirleri de ağırlayan gölde daha önce konaklama tesisi yapılmıştı. Bundan sonrası içinde tanıtımına yönelik çalışmalar olduğu takdirde bölgede uluslararası fuarlarda tanıtım yapılması hedefleniyor. Bütün doğaseverler, kuyucuk gölünü izlemeye giderken, burada ki kuşları görmeye Kars Kafkas Üniversitesi’nden de gidenler oluyor.

Kuyucuk Gölünde bekçi kulübesinin yanında, gelen ziyaretçiler için su ve gerekli ihtiyaçlarının temini için bekçi kulübesine su alındı. İşkur buraya eleman verdi. Bu elemanların katkısıyla ve Kuyucuk muhtarlığının desteğiyle çeşme geçen yıl faaliyete girdi. Aynı zamanda bekçi kulübesinde ihtiyaçları karşılayacak kadar su verildi.

Şu anda göl, su varlığı açısından zengin. Afrika ve Avrasya göç yolu üzerinde bulunan su kuşlarından konaklayanlarda oldu. Bunlardan 14 tanesi Kuyucuk Gölünde ürüyorlar. Yıl içerisinde toplam 214 kuş türü tespit edildi.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencisi Ahmet Arvasi Güner de Triking kulübü etkinliği kapsamında geçen yıl gölü gezmişti. Triking kulübü etkinliği organizasyonunda Kuyucuk Gölü köyünde bulunan Kuyucuk Gölünü ziyaret ettiler. Güner, “Yürüyüşümüzü burada gerçekleştirdik. Burada birçok farklı soyu tükenmekte olan ya da soyu tükenmeye yakın olan birçok kuş türü var. Göl kaybolursa kuş türleri de kaybolacak. Dolayısıyla topluma buranın önemini ve burada yaşayan kuşların önemini arz edebilmek için toplumun dikkatini buraya çekmek için burada ir yürüyüş gerçekleştirdik. Üniversitemize bu konuda gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Emine Dilekşen de, “Trking kulübü başkanıyım. Zaman zaman Sarıkamış olsun belli başlı yerler olsun yürüyüşlerimizi yapıyoruz. Kuyucuk gölüne geldik. Gölümüz yavaş yavaş kurumaya başladı. Ve Türkiye açısından önemli bir göl, kuşlar açısından önemli bir göl. Kafkas üniversitesi öğrencilerine farkındalık oluşturuyoruz böyle güzel erleri göstererek. Kars’ı sevdirmeye çalışıyoruz. Çünkü Kars’a dışarıdan baktıkların sosyal aktivitenin bulunmadığını düşünüyorlar. Oysa çok güzel alanlarımız var bu şekilde. Hem kendi öğrencilerimize sevdirmeye çalışıyoruz hem de Kuyucuk Gölünün farklılığını göstererek bir şekilde yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bu şekilde günlerimizi değerlendirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Neslihan Manas ise, “Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesindeyim. PDR okuyorum. Kars’ta ilk yılım. Birinci sınıfım daha. Triking kulübündeyim. Daha önce bilmiyordum böyle bir yer olduğunu. Geldim, gezdim, gördüm çok güzel. Kars’ta gerçekten gezilecek, görülecek, güzel yerler varmış. Umarım bir daha yine gelirim. İsimlerini pek bilmiyorum ama araştıracağım.” şeklinde konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.