1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kurbanlık için semiz hayvan
Kurbanlık için semiz hayvan

Kurbanlık için semiz hayvan

Müftü Genç: Kurbanlık için semiz hayvan seçilmelidir...

A+A-

Arifesinde bulunduğumuz Kurban Bayramı öncesinde, İl Müftüsü Mehmet Genç, kurban kesim ve şartları ile ilgili sıkça sorularla ilgili cevaplar verdi.

Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bir açıklama yapan Müftü Mehmet Genç Kurbanın 3 parça olarak taksim edilmesi yönüne de dikkat çekti.

Genç açıklamasında; “ Kelime itibari ile Allahın rahmetine yaklaşmak ibadet niyetiyle kesilen hayvanın adıdır. Kesilene uthiye denir. Kurban kesmek hür ve zengin insanlara vaciptir. Yükümlülük 3 gün içinde gerçekleştirilir. Misafir yada yolcu olanlar için kurban vacip değildir. Dinen zengin sayılan 80,18 gram altına sahip kişiler bu imkana sahip oldukları için kurban kesmelidirler. Kurban kesecek olan kişilerin hayvanı alıp keserken dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Bunlardan başlıcası kesilecek olan hayvanın seviz olmasıdır. Sakat, özürlü ve ölçü olarak belirlenmiş yaşlardan küçük olan hayvanlar kurban olarak seçilmemelidir. Ayıplı olan hayvanların dışında kurban olarak alınan hayvanların kesiminde de incitilmemelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Allah bizim kurbanımızı kabul edecekse onun katına yükselecek olan takvaya erişmek için keseceğimiz kurbanın ayıpsız olması gerekmektedir. Takvamız Allah katına yükselecekse ona yakışır kurban seçilmesi gerekir. Kesilecek olan kurbanı taşırken yada kesime hazırlarken eziyet sayılacak davranışlardan kaçınmak lazım. Mesela götürülürken okşanıp yiyecek ikram edilmeli, hayvan kesilmek için yere yatırılırken acı verilmemesine ve keseceğimiz bıçağın keskin olmasına dikkat etmemiz gerekir. “ dedi.

Kurbanı kesim ve sonrasının da belli kurallarla gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çeken Genç, belirlenen kesim alanlarında kesimin gerçekleştirilmesi ile, çevre kirliliğinin önüne geçileceği gibi sağlık risklerinin de önüne geçileceğini belirtti.

Kurban derilerinin, Kuran kurslarına verilmek üzere diyanet vakıflarına verilebileceği gibi, aynı zamanda kurban eti olarakta bağış yapılabileceğini söyleyen Genç, bu yardımlarla, kız-erkek yatılı kuran kurslarında kalan öğrencilerin, besin ihtiyaçlarınada yardımcı olunabileceğini söyledi. İlimizde sıkıntısını yaşadığımız hafızk eksikliğini gidermek için bu kurslardan hafız yetiştirildiğine dikkat çeken Genç, bu bölgedeki eksiklikerin giderilmesi için herkesin katılım noktasında gerekeni yapmaları gerektiğini belirtti.

Müftülük bünyesinde vekaleten kurban kesimi gerçekleştiğini de hatırlatan Genç, vekaleten kurban kestirmek isteyen kişilerin, müftülük hesabına yatırılacak olan bedelle kurbanlarının kesilebileceği ve kesimi sonrasında kendilerinin bilgilendirileceğini de belirtti.

Tüm İslam aleminin Kurban Bayramının hayırlara vesile olmasını dileyen Genç, kurbanlık alımlarında hayvanın gebe olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ancak kurbanın kesim sonrasında gebe olduğunun fark edilmesinin de kurban sayılmasına engel olmadığı vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.