1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kümbet Köyü’nde evlerin boşaltılması bekleniyor
Kümbet Köyü’nde evlerin boşaltılması bekleniyor

Kümbet Köyü’nde evlerin boşaltılması bekleniyor

BTK’nın geldiği Kümbet Köyü’nde evlerin boşaltılması bekleniyor

A+A-

Kars Tiflis Bakü (KTB) Tren yolu hattındaki çalışmalar Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne 2 kilometre mesafedeki Kümbet Köyü’ne dayandı.

8 yıl önce kamulaştırma çalışmaları yapılarak güzergahın geçtiği Kümbet Köyü’nden 18 haneye toplamda bir milyon 971 bin TL kamulaştırma bedeli ödendi. 8 yıl boyunca vatandaşın alanları kullanmasına izin verilirken, çalışmaların Kümbet Köyü’ne kadar ulaşması nedeniyle altyapı çalışmaları için köyün boşaltılması bekleniyor.

Önümüzdeki hafta Çarşamba gününe kadar köylülere müsaade edildiğini kaydeden Kars Valisi Rahmi Doğan, kendi rızalarıyla evlerini boşaltan vatandaşlara Kars Valiliği olarak 10 bin TL’de nakliye ücreti verileceğini açıkladı.

‘Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu inşaatında sona yaklaşıldı’ diyen Kars Valisi Rahmi Doğan, “Nasip kısmet olursa Bu yıl sonu itibariyle test sürüşlerine de başlayacağız. Altyapı çalışmaları çok hızlı bir şekilde ilerliyor, firma gerekli takviye yaptı, geçen ay içerisinde Sayın bakanımız Ahmet Arslan ile birlikte alanı gezdik ve bu yıl sonunda inşallah test sürüşleri başlamış olacak.” dedi.

Bakü Tiflis Kars Demiryolu’nun en önemli özelliğinin Çin'den Avrupa'ya gidecek olan tüm malların bu hat üzerinden taşınması olduğunu kaydeden Vali Doğan, “Dolayısıyla eski tarihi İpek Yolu'nun tarihi demiryolunun bağlantısı kopuk olan kısmı da bu bağlantıyla sağlanmış olacak. Yalnız burada şöyle bir sorun yaşıyoruz. Kümbetli köyü 2008 yılında Bu hat üzerinde kaldığı için kamulaştırılmış ve bir milyon 971 bin TL kamulaştırma sonrasında hak sahiplerine ödenmiş. Ancak bugüne kadar gerek altyapıdaki gerek demiryolunun ilerlemesindeki sorunlar nedeniyle köylümüz yerinden edilmemiş. Ancak bugün itibariyle artık altyapı bu köyümüze gelip dayanmıştır. Alt yapının bu köyden geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle köylümüzün o alanı boşaltması gerekiyor. 2 ay öncesinde vatandaşlarla toplandık ve Kaymakam bey vatandaşlarla görüştü, durumu izah etti ve vatandaşlara icra yoluyla tebliğ etti. Tabii bilindiği üzere kış yakın bu anlamda biz valilik olarak vatandaşlarımıza kendi rızalarıyla taşındıkları halde 10’ar bin TL destek sağlayacağız. Bugün sabah Ulaştırma Bakanlığı'ndan altyapı Genel Müdürü de geldi, onlarla da görüşme sağlandı, firmayla da görüşme sağlandı ve bir an önce köyün boşaltılması gerektiği söylendi. Vatandaşlarımız da bunun farkında. Bugün yeni bir toplantı yapacağız ve vatandaşlarımıza bu noktada önümüzdeki Çarşamba gününe kadar da bir süre verdik. Bu süre içerisinde bulundukları yerleri kendi istekleriyle boşaltan vatandaşlarımıza Valilik olarak taşıma Bedeli 10.000 TL destekte bulunulacak. Ben Umuyorum ki vatandaşlarımız da burada anlayışlı ve aklı selim hareket ederek kamulaştırılmış alanları boşaltacaklardır.” Şeklinde konuştu.

Köyün tamamının boşaltılmadığını, 18 hanenin kamulaştırılmış alanda kaldığını hatırlatan Vali Doğan,

Bu demiryolunu Kars olarak, yöre insan olarak, hizmet olarak uzun süredir beklendiğini, bu noktada köylülerin de bu beklentinin önünde set olmayacaklarını umduğunu belirtti.

Vali Doğan, konuya ilişkin son olarak şunları söyledi; “ Bu proje bugün başlanmış ve boşaltılma kararı vermiş bir proje değildir. 8 yıl önce kararı verilmiş, köylerimizin parası verilmiş, bedelleri yatırılmış vatandaşımız ise 8 yıl önce bedenin almış olmasına rağmen ihtiyaç hasıl olmaması nedeniyle bu süre zarfında alanları kullanmış. Ama şimdi ihtiyaç hasıl olduğundan dolayı bir an önce köyü boşaltmamız gerekiyor. Ayrıca köyün tamamı boşaltılmış yada boşaltılacak değil hattın geçmiş olduğu 18 hane bu alanda yer alıyor. Vatandaşlarımızdan edindiğim bilgiye göre bu 18 evimizden 10 tanesi boşaltma işlemleri için hazırlıklar yapıyor ama boşaltma isteği olmayan vatandaşlarımızda var. Bu vatandaşlarımızla da gereken görüşmeler yapılacak ve hattın geçtiği güzergah ya da etkilediği güzergah boşaltılacak.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.