1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Köprü Kars Çayı üzerinde
Köprü Kars Çayı üzerinde

Köprü Kars Çayı üzerinde

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü sanat yapıları başmühendisi Azer Doğuş Sömen'den büyük başarı...

A+A-

Tarihi Rus Köprüsü Kars Çayı üzerine konuldu

Kars’ın Susuz ilçesinde 1899 yılında Ruslar tarafından yaptırılan 105 ton ağırlığında ve 60 metre uzunluğundaki Çamçavuş Köprüsü, hidrolik sistem aracılığıyla 21 kilometre mesafedeki Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Paşaçayır kampüsü çevresinden akan Kars Çayı’nın üzerine sıfır hatayla yerleştirildi.

Bulunduğu Çamçavuş köprüsünden dün alınarak şehir merkezine getirilen ve hava karardığı için Kars Garnizon Şehitliği önüne çekilen tarihi köprünün taşıma işlemine bu sabah saat: 06.30’da tekrar başlandı. Önceden planlanan noktalardan hiçbir aksaklık yaşanmadan geçirilen köprü Üniversite kampus alanını da yaklaşık bir saatte geçebildi. Öğlen saatlerinde Kafkas Üniversitesi (KAÜ) yerleşkesine getirilen tarihi köprünün varış noktasına gelmesi ise görevlilerin alkış ve sevinç çığlıkları ile araçların siren sesleriyle kutlandı. Ekip mola verip dinlendikten sonra Kars çayı üzerine yerleştirilmesi işlemlerine başlandı. Yaklaşık yarım saat süren çalışmayla ipek halatlar eşliğinde taş ayaklara yerleştirilen köprünün yerine oturtulması için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ve taşıma işini alan şirkete ait yetkililerinin geniş güvenlik önlemleri altında süren çalışmalarda köprünün yerine oturtulmasıyla ekipler kendi aralarında kutlama yapıp, birbirlerini tebrik edip sarıldılar. 21 kilometrelik yolu 36 saatte adeta sıfır hatayla tamamlayarak köprüyü Kars Çayı üzerine başarılı ve sorunsuz şekilde yerleştiren 70 kişilik ekip bu mutluluklarını köprünün önünde hatıra fotoğrafı çektirerek yaşadılar.

Firma yetkilisi Bülent Yanmaz, başarılı bir çalışma yaptıklarını belirterek, sökme işlemiyle birlikte toplam 3 gün emek verdiklerini ve şimdi de bu emeğin karşılığını aldıklarını söyledi. Yanmaz, “70 personel çalıştı. 3 günde yerine ulaştırabildik. İpek halatlarla indirdik. Hassas bir şekilde yerine konuldu.” dedi.

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü sanat yapıları başmühendisi Azer Doğuş Sömen ise tarihi köprünün baraj altında kalmaması için koruma altına aldıklarını onun için de çalışmayı titiz bir şekilde yürüttüklerini ifade etti. Yol güzergahındaki elektrik ve telefon hatlarını kestiklerini ve 26 hat deplase ettiklerini de kaydeden Sömen, “Üniversitenin giriş nizamiyesi zorlandığımız yerlerdi ama bir sıkıntı yaşamadık. Son noktaya vardık. Çevre düzenlemesi çalışmaları da devam edecek.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.