1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kızılay Projeyi Tanıttı
Kızılay Projeyi Tanıttı

Kızılay Projeyi Tanıttı

Türk Kızılay’ı Kars Şube Başkanlığı, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi ve Afet Zararlarını Azaltma Programının tanıtımını yaptı.

A+A-

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Toplantıya; Kızılay Şube Başkanı Remzi Aras, Belediye Başkan vekili İsrafil Çakaz, Milli Eğitim Şube Müdürü ve Proje Koordinatörü Yener Kaya, Sivil Savunma Müdürü Oktay Algan, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

 

Türk Kızılay’ı Kars Şube Başkan vekili Proje İl Sorumlusu Özgür Turhan proje hakkında bilgi verdi.

 

Turhan, projenin amacının; olası afet zararlarını azaltmak için Kızılay şubeleri aracılığıyla yerelde kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesini sağlamak, toplum liderleri aracılığıyla toplumda afetlere karşı hazırlıklı olma ve sosyal sorumluluk bilincini oluşturmak olduğunu söyledi.

 

Turhan, Projenin, bir afet sonrası Türk Kızılay’ı başta olmak üzere yardım kuruluşlarının düzenlediği müdahale ve yardım operasyonlarının daha etkin ve hızlı sürdürülmesine destek olacağının öngörüldüğünü söyledi.

 

Turhan, proje kapsamında, Kızılay şubelerinde eğiticiler yetiştirildiğini, yerelde afete hazırlık ve zarar azaltma çalışmalarında yer alan kurumlarla ilişkilerin geliştirildiğini, toplum liderleri için eğitim programları yapıldığını ve ayrıca zarar azaltma kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla anahtar paydaşlar ve toplum liderleri ile ortak etkinlikler yapıldığını ifade etti.

 

Bu çerçevede ulaşılacak hedefler konusunda da bilgi veren Turhan, şunları söyledi:

 

“Her okuldan en az bir öğretmenin toplum lideri olarak kazanılması, İbadethanelerde en az bir din görevlisinin toplum lideri olarak kazanılması, Türkiye genelinde muhtarların toplum lideri olarak kazanılması, Kızılay şubesinde afete hazırlık ve zarar azaltma kapsamında oluşturulan toplum liderlerini harekete geçirme kapasitesinin artırılması, Kızılay şubesi tarafından eğitilen “toplum liderleri” aracılığıyla halka afete karşı hazırlıklı olma ve zarar azaltma konularında 2015 sonuna kadar eğitim, seminer ve diğer uygun iletişim araçlarıyla ulaşılması, Zarar azaltma ve toplum liderlerini harekete geçirme faaliyetlerinin tanımlanmış etkinliklerle sürdürülebilirliğinin sağlanması. Yerelde kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesi.”

 

Turhan, projenin 2010 uygulama alanının; Ardahan, Batman, Burdur, Çanakkale, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Osmaniye, Rize, Sivas illerini kapsadığını vurguladı.

 

Projenin hedef kitlesinin, toplum liderleri aracılığıyla tüm halk olduğunun altını çizen Turhan, projenin hedeflerini ise şöyle sıraladı:

 

“Toplum liderleri aracılığıyla halkı yaşadıkları bölgedeki afet tehlikeleri ve riskler hakkında bilinçlendirmek ve bu yolla zarar azaltma ve korunma kültürü oluşturmak. Toplum liderleri aracılığıyla afet ve afet sonrasına karşı hazırlıklı olma yönünde sosyal sorumluluk bilinci oluşturmak. Kızılay şubelerinde afete hazırlık ve zarar azaltma konusunda toplumu harekete geçirme kapasitesini oluşturmak. Kızılay şubeleri aracılığıyla kurumlar arası işbirliğini sağlamak. Neden Zarar Azaltma: Afet risklerinin belirlenmesi, mümkünse önlenmesi veya doğuracağı hasarın en az düzeye indirgenmesi için alınması gereken önlemler zarar azaltma çalışmaları olarak kabul edilmektedir. Bu yaklaşım toplumun afet riskleri konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve baş edebilme kapasitesinin geliştirilmesi, afet öncesi ve sonrasında uygulanan mevzuat ve kurumsal yapıl anmanın geliştirilmesi gibi faklı faaliyetleri çalışma kapsamına almaktadır. Neden Toplum Lideri?: Doğal afetler büyük toplulukları etkilemekte ancak yerel düzeyde yürütülen afet öncesi zarar azaltma ve afet sırasında müdahale çalışmaları sayesinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak yerel düzeyde afet bilincinin yaygınlaştırılması için öğretmenler, din görevlileri ve muhtarlarla ortak faaliyetler yürütmek en uygun yöntem olarak belirlenmiştir.”

 

Hedeflenen toplum lideri sayısı ise Kars’ta şöyle:

 

Kars Merkez: Muhtar 95/ Din Görevlisi 113 / Öğretmen (Okul) 105

Akyaka: Muhtar 30 / Din Görevlisi 13 / Öğretmen (Okul) 27

Arpaçay: Muhtar 54 / Din Görevlisi 35 / Öğretmen (Okul) 47

Digor: Muhtar 39 / Din Görevlisi 20 / Öğretmen (Okul) 46

Kağızman: Muhtar 71 / Din Görevlisi 48 / Öğretmen (Okul) 70

Sarıkamış: Muhtar 63 / Din Görevlisi 54 / Öğretmen (Okul) 81

Selim: Muhtar 55 / Din Görevlisi 45 / Öğretmen (Okul) 52

Susuz: Muhtar 30 / Din Görevlisi 23 / Öğretmen (Okul) 32

Toplam: Muhtar 437 / Din Görevlisi 351 / Öğretmen (Okul) 460

 

Daha sonra Kızılay Şube Başkanı Remzi Aras ile Milli Eğitim Şube Müdürü ve Proje Koordinatörü Yener Kaya birer konuşma yaptılar.

 

Program daha sonra Canan Koçak tarafından slayt eşliğinde projenin sunumu yapıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.