1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kent Konseyleri kentin lobisidir
Kent Konseyleri kentin lobisidir

Kent Konseyleri kentin lobisidir

Kars Kent Konseyi Genel Sekreteri Doç. Dr Ömür Deveci, Kent Konseyinin istenilen seviyede destek görüp görmediği konusunda Kafkas Haber Ajansı’nın sorularını cevapladı.

A+A-

Deveci, işadamlarının yeterince destek verip vermediği konusunda, “İşadamlarımızın hepsi için bunu söyleyemem. Çeşitli işadamlarımızın desteğini görüyoruz. Yani maddi olmasa bile manevi desteklerini alıyoruz. Çeşitli kurumlardan destek aldığımız gibi çeşitli kurumlarda Kars’ta böyle bir kurumun varlığına tahammül edemez durumdalar.” dedi.

Deveci daha sonra kent konseyinin kuruluş amacını ve işlevi hakkında Resmi Gazete’de yayınlanmış kent konseyi yönetmeliğiyle ilgili olarak, “Amaç: MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kent konseylerinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.” bilgisini verdi.

Deveci, “Buradan anlayacağımız Kent konseyi TBMM’den aldığı yetkiyle kentin hakkının ve hukukunun korunması. En anlaşılır bir şekilde bu iki madde üzerinde duracağım. Hesap sorma ve hesap verme. Dolayısıyla buradan anlayacağımız şey Kent Konseyleri bir şehirde ki kentin lobisidir. Anadolu şehirleri batıda ki şehirlere çok benzemez. Anadolu’daki şehirlerde bürokratın ve siyasilerin daha iyi çalışmalarını sağlayan şey o şehirlerin lobileridir. Yani batıda ki gibi yerleşmiş bir iş adamı kültürü yok ki veya yerleşmiş bir sanayi kültürü yok ki kendiliğinden bazı şeyler yürüsün. Sizde o yürüyen mekanizmanın bir parçası olun. Bundan sebeptir ki Kent konseyleri Anadolu illerinde çok önemli bir yere sahip şehrin lobisini oluşturan birimlerdir. Hal böyle olunca biz kentin ileri gelenleriyle kurumları kaynaştırma gibi bir yol izledik. Fakat bazı kurumlardan ciddi anlamda tevazu görmüş olmamıza rağmen anlaşılabilir olmayan bir şekilde bazı kurumlar yasa dışı bir şekilde bizim yaptığımız genel kurula üye göndermediler. Bizi bir şekilde görmezden geldiler. Şunu söylemek istiyorum; şuan bazı kurumların bu tutum ve davranışları devam ettiği müddetçe biz yetkilerimizi sonuna kadar kullanacağız. Basın ve hukuk yolunu kullanarak bir şekilde Kars’ın bir sahibi olduğu gerçeğini hem siyasilere hem de bürokratlara göstereceğiz. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Kars sahipsiz değil. Lobisi olmayan memleketlerde gelen bürokrat ne kadar iyi olursa olsun bir şekilde o da o şekilde şehrin dokusuna göre hareket etmeye devam eder.” dedi.

Deveci konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyetin kuruluşundan beri başka şehirler ileriye giderken Kars hep geriye gitmiştir. Kars’ta birisi yaptığı en küçük bir yardımı bile milletin gözüne sokmaktadır. Böyle bir şey yok. Sen görevini yaptın. Herkesin bir görevi vardır. Ben akademisyenin. Derse girip iyi ders anlattığım zaman öğrencilerin gözüne bunu sokma gibi bir hakkım olmadığı gibi senin de yapmış olduğun bir icraatı insanların gözüne sokma gibi bir lüksün yoktur. Bu şehirde görevlendirilmişsen bunu en iyi şekilde yapmak ve şehrin lobisine kulak vermek zorundasın. Yani biz kent konseyini oluştururken siyasi hiçbir ayrım yapmadık. Her düşünceden, her etnik yapıdan insanları içimize aldık. Almaya da devam ediyoruz. Kent konseyinin amacına uygun çalışması adına bunu yapmaya da devam edeceğiz. Bizim için esas olan Kars’ın kazanmasıdır. Biz kimsenin siyasi silahı değiliz. Biz kimsenin siyasi kalemi de olmayız. Bu da mümkün değildir. Bizimle birlikte çalışan arkadaşlar arasında her kesimden insan mevcuttur ama bazı kurum ve siyasiler hala kent konseyini sanki yerel yönetimin bir parçası olarak görmektedirler. Biz yerel yönetimin 23 biriminden birisi değiliz. Yasa çok açıktır. Elbette ki mali konularda yerel yönetimin desteğini almaktayız. Zaten başka türlü buranın işleyişi söz konusu olmaz. Ama bu yasanın getirdiği bir zorunluluktur. Onun haricinde biz insan ayrımı yapmadan, siyasi ayrımı yapmadan herkesle birlikte çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz. Bizi görmeyen veya görmek istemeyen kişilere de bir şekilde kendimizi göstereceğiz. Belki bu bir-iki ay daha böyle gider. Kendimizi kabullendirmeye çalışırız. Ama bir-iki ayın sonunda kesinlikle böyle olmayacak. Yasal zeminde de hakkımızı arayacağız. Kars’ın ve Karslının hakkını arayacağız. Kars sahipsiz değil. Artık Kars’ın bir lobisi var.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.