1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kazalar Olmasın, İnsanlar Ölmesin
Kazalar Olmasın, İnsanlar Ölmesin

Kazalar Olmasın, İnsanlar Ölmesin

Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, her yıl ülkemizde ve Kars’ta insanların yaşanan trafik kazaları sonucunda yaşamını yitirdiklerini belirterek, bu nedenle herkesin “kazalar olmasın, insanlar ölmesin” temennisi olduğunu söyledi.

A+A-

“Bu kazaların ve ölümlerin önüne geçmek kendi elimizde” diyen Ceyhan, “Çünkü trafikte sadece kurallar geçerlidir.” açıklamasını yaptı.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin ömür boyu ehliyet dönemini kapattığını ifade eden Ceyhan, “Ehliyetler sınıfına göre 5 ile 10 yılda bir yenilenecek. Yeni ehliyet alma daha da zorlaşacak. Resmi Gazete ‘de yayımlanan yeni yönetmelik sürücü kurslarına ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirdi. Sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan kursiyer, 2 yıl süreyle stajyer sayılacak. Adayın bu sürede 75 ceza puan hakkı olacak. Bu sürede ceza puan hakkını dolduran adayın geçici olarak ehliyeti iptal edilecek. Bu kişilerin, ehliyet almak için yeniden sürücü kursuna müracaat etmesi gerek.” dedi.

Ceyhan, sürücü ehliyeti almak için kurslara başvuranları şu şekilde bilgilendirdi:

“Öncelikle manevra yaparken yani dönerken hangi yöne dönüyorsanız onun sinyalini vereceksiniz. Daha sonra emniyet kemeri önemli unuttuğunuz zaman bu sınavda kalma nedeniniz, araba stop ettiği zaman bu da sınavda kalma nedenlerinizden biri bunlar kalkış hususlarında dikkat edeceğiniz noktalar. Manevra yaparken sinyal verdiğiniz taraftan dikiz aynalarından önce araba kontrolleri yapılır araba varsa hızınızı düşürerek dur sinyal devam ederek araba geçtikten sonra dikkatli bir şekilde ve kontrollü olarak geçersiniz araba da yoksa yine hızı düşürerek yine rahat bir şekilde manevranızı yaparsınız. Daha sonra park veya dakikalık durma zamanlarında yolun sağında durmanız gerekir ve sinyal lambalarını yakarak kaldırıma yaklaşık 50 cm’lik bir arayla yanaşıp durmanız gerekir aksi taktirde bu da kalmanız için bir husustur.”

Erkek sürücülerin kadın sürücülere daha anlayışlı olmaları gerektiğini belirten Ceyhan, “Kadınlar, toplumsal yaşamımızda daha önemli bir yer kaplamış durumlardalar. Ancak bunu paylaşmak istemeyen kesimlerde gaddarca davranıyorlar.” şeklinde konuştu. Bayan sürücülere nasihatlerde de bulunan Ceyhan, “Birçok kesimle yolu paylaşacaksınız. Sarhoş sürücülerle paylaşacaksınız, daha sonra kuralları bilmeyen sürücülerle karşılaşacaksınız. Burada dikkat edeceğiniz birkaç husus konusunda bilgi vereceğim size. En çok dikkat etmeniz gereken bir yer kavşaklar ve sinyal ışıklarıdır. Özellikle kalkış ve duruşlar da bayanların biraz daha pasif olduğu konusuyla ilgili bunu söylüyorum, arkada ki erkeklerinde çok sabırsız olduğundan dolayı bunları söylüyorum. Arkadaki kişi korna çaldığı zaman bayan arkadaş da etkileniyor ve kalkışta zorlanıyor. Sizin dikkat edeceğiniz şey asla etkilenmemektir, bu birinci husus. 2.ncisi yolun sağını kullandığınız sürece en acemi sürücü de olsanız hiç sorun yok. Çünkü yolun sağı yavaş gitmek anlamına ayrılmıştır. Hızlı gitmek isteyenlerse soldan geçer o onun bileceği iştir. Bir sonra ki hususta başka birisinin yönlendirmesiyle korna basıp hızlan demesiyle, korna çalıp ‘dur’ demesiyle bundan asla etkilenmemesi lazım. Önemli olan sizin trafik kurallarına uyarak, trafiği güvenli bir şekilde kullanmalarınızdır. Ama hepsinden önemlisi bayan olarak sizin dikkat etmesi gereken husus arabamızdan çok, kendimizden çok, kurallara inanmamız lazım. Kavşaklara yaklaşırken hızımızı azaltacağız. Hele kış mevsiminde araba takip meselesini arttırarak eskiden 15 metreyse şimdi bu aylarda 30 metre olması lazım. Bunun nedeni de istediğiniz zaman o araba duramayacak zeminin kar olmasından dolayı. Bir sonra ki hususta dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin karşıdan karşıya geçerken yaya karşıdan karşıya geçerken ışık bile yanmış olsa yaya ayağını atmışsa yol hakkı yayanındır. Bakın kırmızı ışık yanıyor ama buna rağmen yol önceliğini insanlara veriyoruz. Ancak yeşil ışık yandığı zaman bir yayanın geçtiğini gördüğünüz zaman mutlaka yavaşlayın ve mutlaka yolu ona verin. Çünkü o dönemeyebilir, kayabilir bütün bu hususları göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekir. Bir şey daha söyleyeyim trafikte en önemli şey hoş görüdür, paylaşımdır.”

Bayan sürücü adayları ise şu görüşleri dile getirdiler:

Bayanların artık şöyle bir talebi var; erkeklerdense bayanlarda artık bir şeyler başarabilir. En önemlisi araba kullanmak. Bir yere daha çabuk ulaşmak için soğuk şartlardan dolayı araba sürmek daha önemli. Tabi ki kurallara, sinyallere, kalkışlara, duruşlara bunlara daha çok önem veriliyor. Kurallara uymamıza, yayalara öncelik tanımamıza, bunlar üzerinde durulan en önemli şeyler. Kursta en çok bunların üzerinde duruluyor. Genellikle kadınlar yavaş gittikleri için erkekler tarafından dalga geçiriliyor beceriksiz olduğunu düşünüyorlar bundan dolayı da çok dalga geçiyorlar. İnşallah kurallara uyan sürücü olacağız. Arabaya bindiğimizde en önemlisi husus tabi ki emniyet kemeri ve genellikle yavaş kullanma en önemlileri bunlar. Erkek sürücülerden de daha çok sabırlı olmalarını ve bayanlara öncelik tanımlarını istiyoruz.

Kurslarda daha güvenli araç kullanmayı öğreniyoruz. Kalmak ya da geçmek bir şeyi değiştirmiyor, güvenli araba kullanmak daha önemlidir. Erkeklerden ricamız; daha sakin olmaları çünkü çoğu emniyet kemerini kullanmıyor. Biz buna çok şahit olduk. Daha sakin ve daha sabırlı olurlarsa bayanlara karşı daha iyi olur. Tolerans demiyoruz ama daha sakin olurlarsa bizim için daha iyi olur. Trafikte karşılaşıyoruz özellikle karşıdan karşıya geçerken bu durumla çok karşılaşıyoruz. Özellikle sağa, sola bakıyorum ama ne yazık ki sürücüler yanımızdan hızla geçiyor. Bulunduğumuz şehrin özellikleri bunu etkilememeli. Küçük bir şehir ama büyük bir şehirde de araba kullanabilir, otobanda da, anayolda da kullanabilir. Daha sabırlı ve daha dikkatli olmalarını istiyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.