1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kazak-Türk İş Forumu
Kazak-Türk İş Forumu

Kazak-Türk İş Forumu

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu inşaatının hızla devam ettiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Nazarbayev'in projenin arkasında olduğunu ve 10 milyon ton malzeme sözü verdiğini ifade etti.

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk ve Kazak iş adamlarını karşılıklı yatırım yapmaya çağırdı ve Kazak iş adamlarına, ''Türkiye artık sizin vatanınız. Türkiye'de çok rahat çalışabilirsiniz'' diye seslendi.

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rixos Otel'de düzenlenen Kazak-Türk İş Forumu toplantısına katıldı.

 

Gül, burada yaptığı konuşmada, ''Asya'nın kalbi'' olarak nitelediği Kazakistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Kazakistan Asya'nın sadece kalbi değil, aynı zamanda yıldızı. Bundan biz de gurur duyuyoruz'' dedi.

 

Son ziyaretinden bu yana başkent Astana'nın büyük gelişim gösterdiğini ifade eden Gül, eskiden bozkır olan bu yerin, günümüzde büyük bir şehir haline geldiğini söyledi. Gül, ''Kardeşim Sayın Nazarbayev, Astana'yı kendi çocuğu gibi büyütüyor'' diye konuştu.

 

Nazarbayev'in Astana'da Türk iş adamlarına da projeler verdiğini anlatan Gül, Türk iş adamlarına duydukları güvenden dolayı Kazak yetkililere teşekkür etti.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak, Sovyetler Birliği döneminde kalplerinde yaşattıkları sevgiyi bugün somut işbirliğine dönüştürdüklerini söyledi.

 

Türk iş adamlarının dün yaptıkları toplantıda dile getirdikleri konuları ve sorunları bugünkü ikili ve heyetlerarası görüşmelerde ele aldıklarını belirten Gül, Nazarbayev'in Türk iş adamlarının yatırımlarına destek verdiğini kaydetti.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarının Kazakistan'da özellikle inşaat alanında faaliyet gösterdiğini belirterek, faaliyet alanlarının madencilik ve enerji gibi değişik sektörlere yayılmasını istedi.

 

Görüşmelerde, lojistik ve ulaşım yolları konularını da ele aldıklarını anlatan Gül, iki ülke arasındaki ulaşım seferlerinin her alanda artırılacağını söyledi.

 

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu inşaatının hızla devam ettiğinin altını çizen Gül, Nazarbayev'in projenin arkasında olduğunu ve 10 milyon ton malzeme sözü verdiğini ifade etti. Gül, İran ve Türkmenistan üzerinden demiryolu projelerinin de ulaşım yollarına çeşitlilik kazandıracağını belirtti.

 

Gül, Kazakistan'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'na petrol sağladığına da işaret etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.