1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ'de Varil Bank
KAÜde Varil Bank

KAÜ'de Varil Bank

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Son Sınıf Öğrencileri, fakülte binasının arka bahçesine atık varillerden bank yaptılar. Projenin adını da ‘Varil Bank’ koydular.

A+A-

KAÜ Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. sınıf öğrencileri Mehmet Ozan Akol, Emrah Kanburtaş, Mehmet Doğukan Kaya, Mehmet Lale, İsa Sönmez ve İbrahim Aliyev “Sosyal Proje Geliştirme Dersi” kapsamında “Varil Bank” isimli projeyi hayata geçirdiler. Dr. Yaşar Kop öncülüğünde Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin arka bahçesine yaptıkları banklar, eğitimciler ve öğrenciler tarafından büyük beğeni topladı.

Grup, bankların yapımında oldukça emek sarf etti. Variller Ardahan’ın sanayi sitesinden temin edildi. Daha sonra Kafkas Üniversitesi atölyesine götürüldü. Yaşar ustanın yardımlarıyla varillere şekil verildi. Tahtalar da aynı şekilde atölyede hazırlandı. Fakülte önünde gruptaki öğrencilerin çalışmasıyla boya ve montaj işlemleri yapıldı. Hem estetik hem de çevreci olması için varillere çiçek de dikildi.

Öğrenciler, “Varil Bank projemizin amacı; bizden sonrası öğrencilere örnek olması ve tüm öğrencilerin ve tüm akademisyenlerin kullanacağı bir hediye bırakmaktı. Bütün bu projede emeği geçen, grup öğrencilerine, proje sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop’a, projeye destek veren arkadaşlarımıza ve Kars halkına teşekkür ederiz.” dediler.

Öğrencilerden Mehmet Lale, “Arkadaşlarımızla birlikte bir sosyal proje geliştirdik ve bugün itibariyle bu projeyi tamamlama aşamasına geldik. Projemizin amacı bizden sonraki öğrencilere bir hediye, armağan niteliğinde. Bu tür sosyal projelerin, sosyal duyarlılık ve süreklilik açısından önemli olduğu düşüncesindeyim. Sosyal Proje Ödevimizin adını ise ‘Varilbank’ olarak belirledik. Varilbank oluşurken belirli aşamalardan geçti. Öncelikle varilleri bulup ortadan ikiye kestik, ardından tahtaları kestik ve zımparayla temizledik. Daha sonra varilleri boyayıp içerisine çiçekleri ektik ve kullanıma sunduk.” dedi.

Emrah Kanburtaş da, “İlkönce varilleri tek tek temizledik, basını sökmek için antipas temizleyici kullandık daha sonra üniversitemizin metal atölyesinde bir ağabeyimizin yardımıyla kesim işlemini gerçekleştirdik ve ardından boyayarak varillerimizi hazır hale getirdik. Ağaçların kesimine de üniversitemizin mobilya atölyesinde yine bir ağabeylerimizin yardımıyla hazır hale getirdik ve sonrasında okul yetkililerimizin bize tahsis ettiği bu alanı öğrencilerin kullanımına sunduk. Bu çalışmalarda bizlere yardımcı olan Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop’a hiçbir desteğini esirgemediği için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu

Mehmet Doğukan Kaya ise, “Projemizde varillerden bank yaptık ve ilginç bir proje oldu. Herkesin yararına olması dileğiyle, üniversitemizde uzun yıllar kullanılması temennisiyle hayırlı olsun diyoruz.” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop ise şunları söyledi:

“Bu yıl yapmış olduğumuz projelerden bir tanesi de daha önceden yaptığımız projelerin devamı. Daha önceki 2 projemiz ‘Bank kur’ projesiydi ve onlar ahşap ve metaldendi şimdi ise tamamen değiştirdik ve bu projemiz ise tamamen materyal ürünü. Öğrenci arkadaşlarımızla ortak belirlediğimiz ismiyle ‘Varilbank’ Bu ismi söylememizdeki amaç atık olan ve içerisinde her türlü kimyasalı barındıran verilerli topluma kazandırmaktı. Arkadaşlarımızla birlikte bu fikri ortaya attıktan sonra arkadaşlarımız sokaklarda varil aradılar. Bu variller toplandıktan sonra gerçekten kullanabilir miyiz, o anki pas ve pis halleri giderilebilir mi düşüncesine de kapılmadım değil ama arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum, o hallerinden eser bırakmamışlar. Haftalar boyunca kendi emekleriyle bu hale getirdikleri varillerde tek yardım aldıkları nokta merkez atölyelerinin ustasının varillerin kesimine yardımcı olmasıydı. Ona da bir kez daha teşekkür ediyoruz. A’dan Z’ye bir ustaymış gibi emek vererek hem kullanılabilirliğe kazandırdıkları bu atıkları aynı zaman da göze hitap eder hale getirdiler. Öğrencilerimiz burada uzun süre kullanılmasını istedikleri bir şey yapmak istediler bu nedenle de çok özen gösterdiklerini söyleyebiliriz. Hani biz de bir söz vardır ve bunu sık sık kullanırız ‘İyilik yap denize at, balık bilmezse halik bilir’ Buradaki amaçlarımızdan biri de gelecek nesillere bir eser bırakabilmekti. Basit gibi olabilir, sonuç itibariyle bir bank. Fakat öğrenci arkadaşlarımızın bu alanda oturabilecekleri bir alanın olmayışından yola çıkarak bu projeyi hayata geçirdik. Bu anlamda az da olsa fakültemize katkıda bulunabilmişsek ne mutlu, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.