1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ’de olaylar: 2 yaralı
KAÜ’de olaylar: 2 yaralı

KAÜ’de olaylar: 2 yaralı

Kars Kafkas Üniversitesi’nde (KAÜ) karşıt görüşlü öğrenciler arasında 3 gündür devam eden olaylarda 2 kişi yaralandı, 25 kişi gözaltına alındı.

A+A-

Gözaltına alınanların tamamı bugün serbest bırakılırken yaralıların ikisinin de durumunun ağır olduğu ve yoğun bakım ünitesinde tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.

KAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 3 gün önce kavgayla başlayan olaylar şehre de taşınınca istenmeyen sonuçlar ortaya çıktı. 3 gün önceki olayda bir kişinin yaralanmasının adından 2 gün önce de Faikbey Caddesi üzerinde ortalı karıştı. Karşı karşıya gelen gençleri ayırmak için emniyet güçleri büyük çaba harcadı. Saat 02.30’de kadar süren olayların ardından grup dağıtıldı ve emniyet ekipleri geniş güvenlik önlemleriyle olayın tekrarlanmasının önüne geçti. Dün de yine üniversite fakültesinde olaylar patlat verdi. Eli sopalı bir grubun fakülteye girerek sınıfı bastıklarını ileri süren öğrenciler sınavlarını bile yarıda bırakmak zorunda kaldıklarını söylediler.

TOMALI ÖNLEM

Olayın ardından Çevik Kuvvet ekipleri bölgeye sevk edildi. Toma’nın da hazır bekletildiği bölgede bir grup öğrenci otobüslerle fakülteden uzaklaştırılarak şehre gönderildi. Fakültede kalan öğrencilerin de okulu boşaltması istendi. Kimse okulu boşaltmayınca Emniyet Müdür yardımcısı Ahmet Aydemir öncülüğünde ekipler fakülteye girdi. Buna öğrenciler tepki gösterince zaman zaman tartışmalar yaşandı. Bir kız öğrencinin de ağladığı görülürken bir süre sonra öğrenciler dışarı çıktı.

JOPLU KOVALAMACA

Fakülte içinde bunlar yaşanırken dışarı da ise slogan atan bir grup ile polis arasında koşuşturmaca yaşandı. Joplarıyla birlikte grubun peşine düşen polis çevreyi kuşatarak kaçan öğrencileri yakalayıp gözaltına aldı. Bu sırada fakülte girişinde toplanan grubunda dağılması istendi. Grup dağılmayınca Toma hazır hale getirildi. Dağılmayarak kampus dışına doğru giden grubu ekipler toma eşliğinde takip etti.

EMNİYET MÜDÜRÜ OLAY YERİNDE

Emniyet Müdürü Ercan Çakmak da olay yerine gelerek grubu ekibiyle birlikte takip etti. Grup kampus çıkışındaki arazide toplandı ve beklemeye başladı. Gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen grup daha sonra tekrar yürüyüşlerini sürdürerek kampus alanının çıkışına geldi. Burada bir süre bekleme devam etti ve akşam saatlerine kadar süren bekleyişin ardından grup üçerli-beşerli şekilde ayrılarak kente dağıldı. Emniyet ekipleri de parça parça halinde dağılan gruba müdahale etmedi ve dün böyle tamamlandı.

BUGÜNDE CAMLAR KIRILDI

Bugün de fakülte binasında karşılaşan karşıt görüşlü öğrenciler arasında tartışma yaşandı. Yaşanan bu tartışmanın ardından kantin bölümündeki camlar kırıldı. Polis, sınava girmek isteyen öğrencilere güvenlikleri için refakat etti. Polisin güvenlik önlemi altında sınava giren öğrenciler sınav sonrası dağılırken Emniyet fakülte önündeki bekleyişini sürdürüyor.

Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, “İki-üç gündür üniversitede sıkıntılar var. 40-50 kişi bu olayları yapıyor. Zaman zaman gözaltına aldıklarımız da oldu. Adliyeye çıkarıldı, idare para cezası uygulandı.” dedi.

ÇAKMAK: İKİ TARAFTANDAN DA BU İŞİ KAŞIYANLAR VAR

Çakmak, “Her iki taraftan da öğrenciler bu işi kaşıyor fakat Kars halkı birçok etnik kökene sahip olmasına rağmen bir arada çok da güzel yaşamışlar. Birbirlerinden kız almışlar, birbirlerinin cenazelerine gitmişler, huzur içinde yaşamışlar. Bazı üniversite öğrencileri bunu bozmaya çalışıyor ama biz rektörümüzle buna izin vermeyeceğiz. Bunlar her üniversitede olabilecek şeyler. Burada da iki gündür sürüyor, çok büyük olaylar olacağını sanmıyorum. Arkadaşlarımız gece geç saatlere kadar buradalar, tetikteler.” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE ÇAĞRI

Çakmak ayrıca, “Gençlerden şunu rica ediyorum; buraya gelen gençlerin çoğu dar gelirli ailelere sahip ve aileleri belki de sofralarından kısıp onlara yolluyor, çocuklarımız okusun diye. Lütfen ailelerine karşı mahcup olmasınlar, onların gururu olsunlar. Önce okusunlar, iş sahibi olsunlar, sonra siyasete atılsınlar. Üniversite ilmin bilmin olduğu bir yer, siyasetin olması gereken bir yer değil. Benim çocuğumda üniversitede ben onunla gurur duymak isterim, okumasını işini eline almasını isterim bu nedenle öğrencilere tavsiyem öğrenimlerini tamamlasınlar. Bu tür konulara, olaylara dahil olmasınlar.” şeklinde konuştu.

Düne kadar 25 kişinin gözaltına alındığını, iki kişinin mahkemeye çıkarıldığını diğerlerine de para cezası uygulanıp, ifadelerinin alınarak serbest bırakıldıklarını belirten Çakmak, yaralıların durumu hakkında da, “Birisinin durumu ciddi diğerleri hafif yaralı, o durumu ciddi olanda iki, üç gün sonra iyi olup çıkacak Allah’ın izniyle. Durumu ağır olan bıçaklanmış.” dedi. Çakmak, son olarak üniversite olaylarında provakatörlerin sahneye çıktıklarını vurgulayarak, “Kesinlikle iki üç provakatör bu işi tetikliyor, farklı amaçları var şu an bunları söylemek yersiz, ancak üniversite öğrencilerinin buna prim vermemesi lazım.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.