1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ'de Müzeler Haftası Paneli
KAÜde Müzeler Haftası Paneli

KAÜ'de Müzeler Haftası Paneli

Kafkas Üniversitesi ve Serhat Kalkınma Ajansı işbirliği ile 18-24 Mayıs Müzeler Haftası münasebetiyle Kars çok önemli bir panele ev sahipliği yaptı.

A+A-

Kültür, Arkeoloji ve Ekosistem Çerçevesinde Anadolu-Kafkasya İlişkisi ve Kafkasya Arkeolojisi isimli panele il dışından beş profesör katıldı.

Kafkas Üniversitesi Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen sabah ve öğlen birer oturum ile başlayan panel misafirlerin Ani ve Doğubeyazıt gezisinin ardından tamamlandı.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Ural, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Yrd. Doç. Dr. Akın Bingöl’ünde katıldığı panelin açılış konuşması Kuş Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık tarafından yapıldı. Kırpık konuşmasında bu tür panellerin çok önemli olduğunu ve mutlaka sürekliliğin sağlanması gerektiğini belirterek bölgenin önemli bir arkeolojik potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden panele katılan Oluz Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Geç Demir Çağı’nda Persler’den bahsederek bu az bilinen kültür önündeki bazı sisleri araladı. Ani’de bulunan Pers Ateşgedesi’ni de yerinde inceleyen Prof. Dr. Dönmez, Ani Antik Kenti’nin çok önemli bir konumda olduğunu ve bu yüzden sürekli geliştiğini ve farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını belirtti.

Mardin Artuklu Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özfırat, Orta Aras Havzası’nın en önemli bölümlerinden biri olan Doğubeyazıt Bozkurt Kurgan Mezarlığı kazılarından bahsederek, yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. Bölgenin çok önemli bir arkeolojik potansiyele sahip olduğunu belirten özfırat toprak altında birçok sırların gün yüzüne çıkmayı beklediğin söyledi.

Atatürk Üniveritesi’nden panele katılım sağlayan Erzincan Altıntepe Urartu Kale Kazısı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, Van-Erzincan hattında Urartu Krallığının faaliyetlerinden bahsederek Kars’ın bu dönemde kültür ile entegrasyonu üzerinde durdu.

Yine Atatürk Üniversitesi’nden panele katılım sağlayan Van Ayanis Urartu Kale Kazısı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı ise Dağlık Anadolu’da Kültürel ve Sosyo-Politik Değişimler isimli konuyu anlattı. Binlerce yıl boyunca coğrafyanın zorluğunun aksine önemli kültürlere ev sahipliği yapan Doğu Anadolu’nun dönemler arasında geçirdiği değişiklikler sunumun ana konusunu oluşturdu.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Öztürk ise Zeytinliada Baitylos’u isimli konu temelinde bölgedeki tüm dikilitaşlar ile ilgili bilgiler verdi.

Kars Arkeoloji Müzesi Müdürü Necmettin Alp, Kuzeydoğu Anadolu Kurganları isimli konusunu anlatırken, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık ise Borluk Vadisi’nin ekolojisinden bahsederek, bu bölgenin arkeolojik açıdan zengin olmasının alt yapısından bahsetti.

Katılımcı profesörlerin panelin gerçekleşmesi noktasında teşekkür ettiği Kafkas Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı ve Iğdır-Ağrı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı, Yrd. Doç. Dr. Ayhan Yardımcıel ise bulunduğumuz bölge olan Orta Aras Havzası’ının Kafkasya’nın diğer bölgeleri ile olan ilişkisi üzerinden bölge arkeolojisine yönelik önemli tespit ve değerlendirmelerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Yardımcıel konuşması sonunda Kafkas Üniversitesi ve Serhat Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederek farklı konularda benzer yeni panellerin düzenleneceğini söyledi.

Toplam sekiz konuşmacının yer aldığı çift oturumlu panel süresince Kültürel Geçmişi ile Doğu Anadolu ve Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Kazıları isimli iki fotoğraf sergisi de sergilendi.

Panel sonunda önemli bir tespit olarak öncelikle Kafkas Üniversitesi bünyesinde, bu olmadığı takdirde farklı bir üniversiteden öğretim üyesi öncülüğünde Kars’ta önemli bir merkezin kazılması konusunda hemfikir olundu. Bölgenin önemli arkeolojik veriler sağladığı ancak arkeolojik sistematik bir kazı olmadan bunların anlamlı bir hale dönüşemeyeceğini belirten panelistler daha sonra hep birlikte Ani Antik Kenti ve akabinde ise İshakpaşa Sarayı’nı gezerek paneli sonlandırdılar. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.