1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAÜ Tıp Fakültesinden Hizmet
KAÜ Tıp Fakültesinden Hizmet

KAÜ Tıp Fakültesinden Hizmet

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi’nde hizmete sokulan EMG, EEG cihazları ve uyku servisi vatandaşı sevindirdi

A+A-

             Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi yeni teknolojik aletlerle en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyor. EMG ile EEG cihazları ve uyku servisi ise bu önemli aletlerden sadece bir kaçı. Bu cihazlar her hastanede bulunmadığı için büyük bir önem taşıyor. Özellikle de Uyku Servisi, Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki tek servis olarak bölge halkına hizmet veriyor.

 

            Cihazlar hakkında bilgi veren KAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nöroloji Uzmanı Nergiz Hüseyinoğlu, EEG cihazının daha çok sara ve epilepsi hastalarında, bayılma ve anormal beyin aktivitelerinin tespiti ve takibinde, beynin diğer hastalıklarında kullanıldığını, EMG cihazının ise tüm kas hastalıklarında, bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi hastalıklarda kullanıldığını söyledi.

 

            Hüseyinoğlu ayrıca, uyku servisinin bölge için çok önemli olduğunu ve Doğu Anadolu Bölgesinde tek olduğunu belirterek, “Yöremizde bu tip hastalıkların sayısı oldukça fazla. Hastalarımıza bu cihazların faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

 

            Hüseyinoğlu, EEG cihazının nörologların çok sıkça kullandığı cihazlar olduğunu ifade ederek, “Tamamen hastalığın tanısında ve tedavisinde kullanıyoruz. Bayılanlarda herhangi bir nöbet geçiren kişilerde, beyninde her hangi hastalık veya tümör olanlarda tespit yapabiliyoruz. Ayrıca hastalıkların takibinde de çok önemli. Özellikle sara hastalıklarının takibinde biz EEG cihazını çok sık kullanıyoruz. EMG cihazı nörolojinin esas tetkiklerinden bir tanesidir. Kas hastalıklarını tespit etmede, sinir hastalıklarını tespit etmede çok önemli yeri olan bir cihaz. Biz bu cihazla hastadaki uyuşmanın neye bağlı olduğunu ölçüyoruz. Ayrıca bel ve boyun fıtığı hastalığında ameliyatlık durumu ortaya koyup tespit yapabiliyoruz. Uyku servisinde ise, hastanın vücudunun çeşitli yerlerine elektrotlar yerleştirilerek, uyurken beyin elektrik aktivitesi (EEG), göz hareketleri (EOG), kas hareketleri (EMG), vücudun oksijen miktarı, karın ve solunum kaslarının hareketleri, kalp atım hızı (EKG) değerleri kayıt altına alınıyor. Her iki cihaz ve Uyku servisi Türkiye'de sayılı hastanelerde var. Özellikle EMG cihazı. Bu cihazların ve uyku servisinin Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunması büyük bir şans” diye konuştu.

 

            Gelişmelerden hastalar da son derece memnun. KAÜ Tıp Fakültesi’nin Kafkasya bölgesine hitap edecek olmasının da önemli adım olduğunu değerlendiren vatandaşlar, alınan her yeni cihazın kendilerine bir umut olduğunu belirterek, yetkililere teşekkür ettiler.

 

Önceki ve Sonraki Haberler