1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Katherina Köşkü Projeden Öteye Gidemiyor
Katherina Köşkü Projeden Öteye Gidemiyor

Katherina Köşkü Projeden Öteye Gidemiyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki 1896 yılında yapılmış köşk projeden öteye gidemeyerek lafta kaldı.

A+A-

Volkan KARABAĞ 

2. Çar Nikola döneminde 1896 yılında Kars’ın Sarıkamış İlçesinde Yekpare ağaçtan çivi kullanılmadan oluşturulmuş şu an hala özelliğini koruyan köşk sahipsiz kalarak zamanın acizliğine uğramaya başladı.

Edinilen bilgilere göre; geçmiş dönemde ihaleye çıkarılarak talipli bulunmayan Katherina Köşkü, günümüzde ise “Tahsis” vasıtasıyla alıcısını bekliyor. Ancak çok sayıda kişiye tahsis edilen Katherina Köşkü, tahsis alan kişiler tarafından belli bir süre sonra iptal ediliyor. Yapılan ihaleler veya tahsis yöntemi ile alıcısı olmayan Katherina Köşkünün akıbetinin ne olacağı ise merak konusu oldu.

Bugüne kadar 120 yıllık tarihi yapı için birçok proje geliştirilse de hepsi tozlu raflardaki yerini alarak gerçekleştirilemedi.

Katherina Köşkü

Sarıkamış ormanları içinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde kurulu, 28 odalı av köşkü ve yanındaki ahşap bina, 19. yüzyıl Baltık mimarisi izlerini taşıyor. Temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan inşa edilen ana binanın sağında ve solunda, cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ağaçtan oluşan bölüm bulunuyor. Köşkün yanı sıra tümüyle ahşaptan inşa edilen yan binası, inşasında hiç çivi kullanılmamasıyla da dikkat çekiyor. Yöre halkı tarafından Çar 2. Nikola'nın yaptırdığı av köşkü, 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tugay Komutanlığı denetiminde kalmıştı. Köşk daha sonra Hazineye devredilerek Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli alan olarak planlanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.