1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’tan yurt geneline hayvan sevki
Kars’tan yurt geneline hayvan sevki

Kars’tan yurt geneline hayvan sevki

Türkiye’nin 80 vilayetine besilik, kasaplık hayvan gönderen il konumunda olan Kars’tan kurbanlık sevkiyatları. Kurbanlık sürecince 50 bin büyükbaş, 30 bin büyükbaş hayvan sevkinin yapılacağı kentte sevkiyatta hareketlilik yaşanıyor.

A+A-

Kurban Bayramı öncesi Doğu’dan Batı illerine yapılan hayvan sevkleri renkli görüntülere sahne oluyor. Yetiştiriciler yaylalarda doğal beslenerek şehre inen hayvanlarını apar topar kurbanlık için başta İstanbul olmak üzere batı illerine götürüyorlar.

Sıkı pazarlıklar yapılarak satın alınan hayvanlar kamyonlara yüklendikten sonra vedalaşmalar yapılıyor. Son hazırlıklarını yaparak yola koyulan kurbanlıkların değerinde satılabilmesi dileklerinde bulunuluyor.

Yetiştiriciler kurbanlıkların en önemli özelliğinin doğal beslenmeleri olduğunu belirterek, bu yıl kurban mevsiminin yayla dönüşüne denk gelmesinin et verimini de ön plana çıkardığını belirtiyorlar.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimiz malumunuz 80 vilayete besilik, kasaplık hayvan gönderen bir il konumundadır. Her yıl 200 bin büyükbaş 80 bine yakın küçük baş sevki yapan bir iliz. Bu mana da yine bu yılda dönemimiz yeni başlamasına rağmen bugün ki rakamlara göre 109 bin adet büyükbaş hayvan 35 bin 300 adet de küçükbaş hayvan sevkiyatı yapmış durumdayız. Halen de devam etmektedir. Biz yıl sonuna kadar 200 bin büyükbaş göndereceğimizi tahmin ediyoruz. Çünkü geçmiş yıllara göre şuan ki sayımız yüzde 30 daha fazla gidiyor. Ay bazında incelediğimizde kontrol ettiğimizde yüzde 30 daha fazla göndermekteyiz. Biz bu mana da vatandaşımızın hem satan vatandaşlarımızın huzur içinde, rahat bir şekilde, problemsiz satışı için hem de il dışından 80 vilayetten gelen alıcıların burada rahat bir şekilde hayvanlarını alıp nakliyelerini rahat bir şekilde yapmaları için gerekli önlemleri aldık. Şu anda İl müdürlüğümüzde sadece sevk işine bakan 6 tane vatandaşımız, 2’si dezenfeksiyon ve kontrol biliminde 2’si pasaport ve nakil biliminde diğer 2’si de raporlama biriminde çalışmakta. Böylelikle standart uygulama getirerek vatandaşımızı bekletmeden hızlı bir şekilde kontrolümüzü de düzenli yaparak sevk etmeye gayret ediyoruz. Bu düzeni sağlamamış olsak hem vatandaşımız sıkıntıya girer hem personelimiz bu yükün altından kalkamaz. Çünkü Türkiye’de başka bir ilimiz yok ki günde 2 bin adet hayvan sevki yapsın ve problemsiz yapsın. Bu mana da ben arkadaşlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Pasaportlarıyla, aşı kayıtlarıyla düzenli olarak hayvanlarını getirip bizim iş gücümüzü azalttıklarından dolayı bu mana da vatandaşımıza da teşekkür ediyorum.” dedi.

Düzgün ayrıca, “Biz Türkiye’de sayısal olarak zaten 5.nci olmakla hep gurur duyduğumuz bir yönümüz vardır. Her yıl yaptığımız sevkler nazarında yüzde 30 civarında daha fazla hayvan sevkiyatımız var. Hayvan sayısında ki artışa bağlı olarak biz bu sevkiyatında artacağını zaten tahmin de ediyorduk. Bu mana da biz hem yetiştiricilerimizin hayvan satan vatandaşlarımızın hem de 80 vilayetten gelen hayvan alıcılarımızın kasaplık besilik alan yetiştiricilerimizin ve vatandaşımızın sıkıntı yaşamaması için burada uygun bir ortam sağladık. Dezenfekte birimimizle, pasaport birimimizle, raporlama birimimizle arkadaşları rutin rotasyona tabi tutarak 6 veteriner hekimi görevlendirdik ki hem yetiştiricimiz üreticimiz sıkıntıya düşmesin. Rahat şekilde hayvanını satsın raporlasın hem de 80 vilayetten gelen vatandaşlarımız malum olmasın diye böyle bir önlem aldık. Allah’a şükür bugüne kadar sıkıntısız bir şekilde götürdük. Şuanda bugün itibariyle 110 bin civarında büyükbaş ve 35 bin civarında da küçükbaş hayvan sevkiyatı yaptık. Önümüzde ki günlerde bu işin daha da artacağını biliyoruz. Benim Karslı hemşehrilerimden, yetiştiricilerimden istirhamım var. Zaten haftanın 5 günü yoğun bir şekilde çalışan arkadaşlarımızın hem kendileri mağdur olmaması için hem de burada ki almış olunan hayvan sağlık zabıtası kanununa aykırı davranmamalarıdır. Böylelikle akşam olmadan, mesai bitmeden işlemleri bitirsinler. Çünkü akşam olduktan sonra hayvanların kontrolü hem sağlık olarak hem pasaport ve küpe kontrolü imkansız olmakta. Onun için akşam olmadan mesai öncesinde hayvanlarını getirsinler ki mağdur olmasınlar. Sıkıntı yaşamamaları hususunda tavsiye ediyorum. Bu şekilde müdürlüğümüze gelip her türlü problemlerini de bizzat bize iletmelerini arzu ediyorum, teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Hayvan sevki yapan Yasin Kurt, “Buradan büyük başhayvan İzmir’e götürüyorum. Bunlar kurbanlık hem de 28 adet. Her yıl devamlı götürüyorum. Satışlar iyi ve orada zaten bizim belirli müşterilerimiz var. Misal 1 ay önceden müşterilerde bizi arıyor bizde arıyoruz müşterileri telefon açıyoruz, oradan hazırlanıyor. Hayvan indiği zaman 1 hafta sonra gelip oradan hayvanları işaretliyoruz. Satışlarımız oradan başlamış oluyor. Sosyal medya kullanmıyoruz, bağlantımız yok zaten. Bizim orada belirli müşterilerimiz olduğu için burada aşı kağıtlarından, pasaportlardan sevkte her şeyi düzenleniyorlar, sonra yola çıkıyoruz. Sağlık raporunu falan her şeyini alıyoruz.” dedi.

Hayvan yetiştiricilerinden Nihat Kişi de “Burada ki işlemler sıra olduğundan dolayı baya bir uzun sürüyor. Mesela sabah saat 09.00’dan beri buradayız. Şuan da halen daha işlemlerimiz tamamlanmadı. Sevkiyat olduğundan dolayı baya bir yoğunluk var. Bittikten sonra zaten yol güzergahı neresi ise oraya göre o kadar zaman da ulaşıyoruz. Şimdi güzergahımız Giresun. Yolda genelde hayvanların yanında sahibi geliyor çoban da gönderiyorlar. İki-üç saat aralıklarla inip bakıyoruz düşen var mı diye. Bazen birbirlerini ileriye doğru itekliyorlar. O yüzden çobanla kontrol ede ede gidiyoruz. Şu anda götüreceğimiz hayvan sayısı 18 tane. Ortalam saatte 60-70 kilometre hızla gidiyoruz. Tabu bu yola bağlı. Yani 2-3 saatte bir yol güzergahına göre kontrollerimiz oluyor.” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.