1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’tan Kazakistan’a Uçtu
Kars’tan Kazakistan’a Uçtu

Kars’tan Kazakistan’a Uçtu

Kars’ta halkalanan Çıkrıkcın Ördeği Kazakistan’da bir avcı tarafından vuruldu…

A+A-

KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Stanford Üniversitesi öğretim Üyesi Doç Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü’nde halkaladıkları Çıkrıkcın (Anas querquedula) Ördeğinin Kazakistan’a kadar gittiğini belirtti.

 

Şekercioğlu, Türkiye’deki 465 kuş türünün 214’ünün şuan Kuyucuk Gölü’nde tespit edildiği, bu sayının zamanla 250’yi bulacağını belirtti.

 

Şekercioğlu, “Biz burada 2003 yılından beri Kars-Iğdır Bölgesi Doğa Koruma, Ekolojik Araştırma ve Kuşları Araştırma projesini yürütüyoruz ve özelikle kuşların sayıları ve göç yollarını belirlemek konusunda. Bu konuda en önemli çalışmamız Kuyucuk Gölü’ndeki Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi. Burada özel ağlarla kuşlara zarar vermeyen ince ağlarla kuşlar yakalanıyor, kimlik görevi taşıyan numaralı halkalarla halkalanıyor ve de daha sonra gereken ölçümler yapıldıktan tür, yaş, cinsiyet tespiti, kanat ağırlık gibi yağ oranı gibi ölçümler yapıldıktan sonra bu kuşlar serbest bırakılıyor. Bu şekilde kuşların sayıları, türleri, diğer bilimsel bilgiler ve göç yoları belirleniyor. Göç yollarının belirlenmesi de, diğer araştırmacılar, yöre halkı hatta avcılar tarafından başka yerlerde yakalanması şeklinde oluşuyor. Bir örnek vermek gerekirse Eylül 2008 de Kuyucukta halkaladığımız bir Çıkrıkcın ördeği maalesef 2009’da Kazakistan’da bir Fransız avcı tarafından vuruldu. Bu çok üzücü bir şey ama ruhsatlı avcı halkalama konusunu bildiği için bu kuşu, Türkiye Halkalama Merkezine bildirdi ve hakkında bilgi istedi. Biz de bu şekilde öğrenmiş olduk. Bu Kuşun Türkiye’den geldiğini o da öğrendi. O açıdan halkımıza da çok önemli görevler düşüyor. Kesinlikle Halkalı Kuşlara dokunmayın, halkalı bir kuşu ölü bulursanız ya da bazen büyük kuşlarda, flamingo, pelikan gibi halka numarasını okuyabiliyorsanız ya da fotoğrafını çektiyseniz mutlaka Kars KuzeyDoğa Derneği’ne ve Türkiye Kuş Araştırmaları Derneği’ne bildirin. Halkımıza çok önemli görevler düşüyor ve ne kadar kişi bunun bilincinde olursa o kadar bilgi toplayabiliyoruz.” dedi.

 

Şekercioğlu, daha sonra şunları söyledi:

 

“Kuyucuğun inanılmaz bir kuş çeşitliğine sahip olduğuna ve yüksek sayıların burada yaşadığını belirledik. Şimdiye kadar 214 Kuş Türü tespit ettik. Bu Türkiye’deki kuş türlerinin yaklaşık yarısı yüzde 46 sı ve bu sayı düzenli olarak artıyor. Araştırmalarımız devam ettikçe tahminimiz Türkiye’deki 465 Kuş Türünün yaklaşık 250’sinin yani yarısından fazlasının Kuyucuk Gölü’nde ürediği, kullandığı ya da göç ederken dinlenip beslendiğini tespit edeceğimiz. Bu muhteşem bir sayı. Bu göl aynı zamanda, zaman zaman 40 bini geçen Kuş sayısına ev sahipliği yapıyor. Onun için bu alanın çok iyi korunması lazım.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.