1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’taki vahşet TBMM’de
Kars’taki vahşet TBMM’de

Kars’taki vahşet TBMM’de

Birtane, Kars’ta yaşanan vahşeti TBMM’ye sordu

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Kars'ın kent merkezinde çalışan babasına, öğlen yemeği götüren Mert Aydın adındaki 9 yaşındaki çocuk, 6 Nisan'da öğlen saatlerinde kaybolmuştur. Mert Aydın’ı,  ailesi ve onlara destek veren Karslı vatandaşlar aramış, cesedi de Karadağ Çöplüğündeki yaptıkları aramalarda onlar bulmuştur. Kars kamuoyu, emniyet birimlerinin gerekli özeni göstermesi durumunda, Mert Aydın’ın, bu vahşeti yaşamadan bulunabilme ihtimalinin yüksek olduğunu konuşmaktadır. Çünkü Kars emniyet birimleri bu aşamada kapsamlı bir arama çalışması yapmamıştır. Kars gibi küçük bir yerde Mert Aydın, kayboluşunun üzerinden bir gün geçtikten sonra ilk arama yapılması gereken yerlerden birinde halk tarafından bulunmuştur. Yapılan otopsi raporuna göre ise Mert Aydın tecavüze uğramış, darp edilerek elle boğulma sonucu öldürülmüştür. Vatandaşlar Mert Aydın’ı buldukları yerde o anda kendilerini uzaktan takip eden bir şahıs gördüklerini, şahsın bir anda koşarak uzaklaştığını ileri sürmektedir. Şahsın o anda yakalanması olanak dahilinde iken orada emniyet görevlilerinden kimsenin bulunmaması, şahsa kaçma imkanı vermiştir.

Türkiye'de her yıl onlarca çocuk aynı akıbeti yaşıyor. Ancak buna rağmen ciddi önlemler alınmıyor. Kars gibi küçük ve herkesin birbirini tanıdığı bir kentte böylesi bir vahşetin yaşanması çocukların her an tecavüz ve kaçırılma riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Evinin önünde oynarken kaçırılarak, öldürülen onlarca çocuk cinayeti olayı yaşanmıştır. Hükümet, çocuk cinayetlerini ve tecavüzlerini önlemek için kalıcı önlemler almadığı gibi, bu suçu işleyenlerin bulunması aşamasında da etkin bir soruşturma yürütmemektedir. Savunmasız bir durumda olan çocuklara güvenli bir ortam sağlanması ve onların bu tür risklere karşı kesin şekilde korunması için gerçekçi önlemlerin alınması ve caydırıcı ağır yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Mert Aydın'ı vahşice katleden şahıs da hala yakalanmamıştır. Mert Aydın'ın ailesinin ve Türkiye kamuoyunu talebi bu şahsın bir an önce yakalanması ve gerekli cezaya çarptırılması için gereğinin yapılmasıdır. Bu bağlamda;

1-Mert Aydın kaybolduktan kaç saat sonra arama çalışmaları başlatılmıştır? Bu kapsamda kaç ekip çalışma yapmıştır? Mobeese kameraları ne zaman incelenmiştir? Arama çalışmaları kapsamında nerelerde arama yapılmıştır? Karadağ Çöplüğü aranan yerler arasında mıdır?

2- Mert Aydın’ı katleden şahsın bulunması kapsamında nasıl bir çalışma yürütülmektedir? Söz konusu şahısla ilgili şu ana kadar elde ettiğiniz bulgular nedir?

BİRTANE ERZURUM H TİPİ-HÜSEYİN ZEYTİN HAKKINDA DA SORU ÖNERGESİ SUNDU

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Bekir BOZDAĞ tarafından Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Hüseyin Zeytin,  6 yıl 3 ay hapis cezası ile, şu an Erzurum H Tipi Cezaevinde hükümlü olarak bulunmaktadır. Kendisi 56 yaşındadır. Bildirmiş olduğuna göre uzun zamandır kolon kanseri tedavisi görmektedir. Doktorların kendisine bildirdiğine göre, geçireceği operasyon sonucunda bağırsakları torbaya bağlanacak ve yaşamı boyunca bu durum devam edecektir. Bu durumda Hüseyin Zeytin'in cezaevi koşullarında kalması mümkün değildir. Hem tedavi koşulları hem de cezaevindeki ortam göz önünde bulundurulduğunda tahliye işleminin en kısa zamanda gerçekleşmesi gerekmektedir.

Cezaevi koşullarında kalması mümkün olmayan hasta tutuklu ve hükümlülerin, cezaevlerinde tutulması açık bir suçtur.  Hükümetin bu konudaki tutumu, dünya kamuoyu tarafından da tepki görmektedir.  Bu bağlamda;

1-Hüseyin Zeytin hakkında hastane sağlık kurulu raporu bulunmakta mıdır? Raporda cezaevi koşullarında kalabileceği ve tedavisinin de bu koşullarda yapılabileceği belirtilmiş midir?

2-Hüseyin Zeytin'in tahliye koşullarının oluşması hangi şarta bağlıdır?

3-Kolon kanseri tedavisi gören bir kişinin cezaevi koşullarında kalabileceğine dair raporların tarafsız, gerçekçi ve hasta haklarına uygun olduğunu düşünüyor musunuz?

4-Hasta tutuklu ve hükümlüler hakkında acil olarak başlatacağınız bir çalışma var mıdır?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.