1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta topraklar su ile buluşuyor
Kars’ta topraklar su ile buluşuyor

Kars’ta topraklar su ile buluşuyor

DSİ Kars’ta yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Yapılan açıklamada Kars’ta son dönemde yapılan su yapılarının artmasıyla bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamakta olduğu bildirildi

DSİ Genel Müdürü Murat ACU;’ DSİ olarak son 15 yılda; Kars şehir merkezine yıllık 17,53 milyon m3 içmesuyu sağladık. 2 baraj ve 1 gölet inşa ettik. 12 adet hayvan içmesuyu maksatlı gölet inşa ettik. 51.600 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 12,1 milyon TL zirai gelir artışı sağladık ve 40 derenin ıslahını tamamladık, ‘dedi.

DSİ Genel Müdürü ACU; ‘’Arpaçay Güven Regülatörü İkmali ile ülkemiz ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında su hakkının korunmasının teminat altına aldık. 90.880 dekar zirai araziyi sulayacak olan Kars Barajı Sulaması ve 16.370 dekar zirai 1. Kısım ve Kars Arpaçay Koçköy Göleti Sulamasının inşası hızla devam ediyor. Kars’ta o kadar çok baraj, HİS, sulama tesisi ve taşkın koruma tesisi yapıyoruz ki bunlar saymakla bitmez.

Kars Barajında depolanacak 182 milyon m3 su ile Kars merkez Akyaka, Arpaçay, Digor ve Susuz ilçelerine bağlı köy yerleşimlerine ait 475.780 dekar zirai arazinin cazibeli olarak sulanması sağlanacaktır. Ayrıca yıllık 9,76 milyon kilowatt saat enerji üretilecektir.

İnşaatı devam eden Kağızman Barajında depolanacak 22,08 milyon m3 su ile Kağızman ilçesi ve köylerine ait 30.790 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Ayrıca Kağızman ilçe merkezinin içmesuyu ihtiyacı karşılanacaktır, Çalışmalar hızla devam ediyor. Kısacası Bereketli topraklara sahip olan Kars ilimizin münbit topraklarını daha verimli hale getirmek için büyük gayret gösteriyoruz. Kars için taşkın koruma tesislerinin önemini biliyoruz ve bu doğrultuda son 15 yılda 40 adet dere ıslah tesisi yaparak 39 meskûn mahal, 590 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Ayrıca 28 adet taşkın koruma tesisinin yapımı devam etmektedir. ‘dedi.

DSİ Genel Müdürü ACU;’’Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatı ile başlayan Doğu Anadolu Bölgesi için Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ı hayata geçiriyoruz. DAP Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerini kapsamaktadır. Bu proje kapsamında Kars ilimizde hak ettiği hizmetleri alacaktır. DAP kapsamında Kars’ta 2003-2019 yılları arasında yapılan ve yapılacak tesisler ile 3 adet içmesuyu tesisi, 6 adet baraj ve gölet, 4 adet sulama tesisi, 82 adet taşkın koruma tesisi, 12 adet HİS göleti, 7 adet HES olmak üzere toplam 114 tesis açılacaktır. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat ACU;‘’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.