1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Nevruz etkinlikleri
Kars’ta Nevruz etkinlikleri

Kars’ta Nevruz etkinlikleri

Kars’ta Kars Valiliği Koordinesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Nevruz Kutlama etkinliklerinde neşe ve coşku bir arada yaşandı.

A+A-

İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda başlayan nevruz etkinlikleri, daha sonra Valilik önündeki alanda devam etti. Burada Kars Belediyesi tarafından hazırlanan Nevruz ateşi, Kars Valisi Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Belediye Başkan Vekili Ali Demiral, Belediye Başkan Yardımcıları Ferit Yenice ile Yakup Yıldız, tarafından tutuşturuldu. Ardından da Vali Günay Özdemir, Milletvekilleri Arslan ve Kılıç ile belediye başkan yarımcıları yumurta tokuşturduktan sonra yoğun bir şekilde yanan ateş etrafında öğrenciler ve Karslılar ile birlikte davul zurna eşliğine halay çekti. Yöresel halk oyunları ekiplerinin de sahne aldığı etkinlikte, Kars’ın sevilen aşıkları Arif Tellioğlu ve Ensar Şahbazoğlu’da saz ve sözleri ile Nevruz’u anlatılar.

Etkinliklerde ayrıca Kafkas Üniversitesi’nin hazırladığı Semeni, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Nevruz’un değişmeyen geleneği olan yeddi levin hediyeleri de, Müdür Hakan Doğanay, tarafından Kars Valisi Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç ve Belediye Başkan Vekili Ali Demiral’a verildi. Vali Günay Özdemir de kendisine hediye edilen yeddi levin yemişlerini, önce gazetecilere ardından da öğrencilere ikram etti.

Nevruz Kutlama etkinlikleri sırasında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay’ın Nevruz’un anlam ve önemini anlatan açılış konuşmasının ardından, sırasıyla AK Parti Kars Milletvekilleri Yunus Kılıç, Ahmet Arslan ve Kars Valisi Günay Özdemir de söz alarak Nevruz’u anlattılar.

DOĞANAY: “NEVRUZ, BİR ARAYA GELMEKTİR”

Nevruz kutlama etkinliğinde açılış konuşması yapan İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Nevruz’un, bir araya gelmek, bir başlangıç, bir arada durabilmek, ilerlemek, birlikte çalışmak ve ortak başarı olduğunu söyledi. Nevruz’un yüzyıllardır kutlandığı Anadolu’nun binlerce yıldır çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış kutsal bir toprak parçası olduğunu belirten Doğanay, “Bu topraklarda yaşandı nice sevdalar; hasretler yol yol oldu, bu topraklarda son buldu. Bu topraklarda binlerce yıl kardeşlik şarkıları söylendi durdu. Bu topraklarda mevsimler birbiri ardı sıra dönüşürken, dillerde gönüllerde yaşanan hep bir bahardı, her baharda kardeşlik anıldı ve bu kardeşlik, Nevruz ile ifadesini buldu” dedi.

Nevruz ile gelen bahar mevsiminin insan bedenine, yüreğine, aklına nüfuz ederek bir heyecanı, yeniden beraberinde getirirken olumsuzlukları da geride bırakmayı öğretiyor olduğunu da dile getiren Müdür Doğanay konuşmasında: “Toprak ve bağrına kök salmış nebatat üzerindeki bembeyaz örtüden sıyrılıp en güzel filizi vermenin telaşesi içerisine düşer. Baharın müjdecileri kardelen çiçekleridir ki boy vermek için karların erimesini, toprağın açılmasını bekleyemeyecek kadar sabırsızdırlar.

Kış yorgunluğundan uyanan tabiatın, baharla kavuşmasının ilk müjdecileridir onlar. Bahar yeniden diriliştir, yeniden doğuştur tüm canlılar için. Baharın ilahi tılsımını her zerresinde yaşayan tabiat; bu güzelliği yaşatan ilahi kudrete şükrünü yine kendi usulünce yapıp mutluluk tablosunu rengârenk dokusuyla boyarken insanoğlu bu şükür duygusundan kopuk olamazdı. Bu topraklar üzerinde binlerce yıldır aynı duygularla hep aynı tınılar dile gelir. Dillerde kardeşlik, yüreklerde aşk ve muhabbet vardır.

Bu millet kadar aşkı bilen ve esaslıca yaşayan başkaca bir millet görülmemiştir. Bu topraklarda her bahar eskimeyen şarkılar dile gelir, kardeşlik üzerine. Toprağın bünyesindeki çeşit çeşit mineraller nasıl ki toprağa zenginlik katıyorsa, bu toprağın üzerinde yaşayan çeşit çeşit halklar da farklılıklarını ortak değerlerle harmanlayıp zenginliğe dönüştürmesini bilmiştir.Çeşitliliğin, zenginliğe, zenginliğin, kardeşliğe dönüştüğü ender coğrafyalardan biridir Anadolu. Her bahar bu coğrafyadan dünyaya kardeşlik adına en güzel temsiller verilir, kardeşliğin selamı ve sıcaklığı tüm evreni dolaşır. Nevruz ateşinde yürekler birbirlerine ısınır, yürekler bir olur. Nevruz kardeşliğin, muhabbetin, aşkın; baharın gelişi ile zirveleştiği andır. Kardeşliğin aşkın muhabbetin egemen olduğu bir dünya temennisi ile Nevruz Bayramınızı en içten duygularımla kutlar saygılar sunarım.” Dedi.

PROTOKOL MENSUPLARI NEVRUZ’U ANLATTI

Müdür Doğanay’ın ardından söz alan AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç ta, Kars ve çevresinde uzun süren kışın ardından gelen baharın çok kıymetli olduğuna dikkat çekerek, baharın bu bölgede bitkinin suyla, hayvanın bitkiyle, insanın hayvana ulaşması anlamına geldiğini ve bununda bir beslenme döngüsü olduğunu söyledi.

KILIÇ: “KARS VE ÇEVRESİNDE YETMİŞ İKİ BUÇUK MİLLET BİR VE BERABER YAŞIYORUZ”

Nevruz ile birilikte bu coğrafyada hayatın yeniden başladığının da ifade eden Kılıç:”Sekiz ay kışın sonunda 4 - 5 ay gibi bir yaz yaşıyoruz. Bahar ile birlikte insanın kanının kaynadığı coşkunun enerjinin fazla olduğu bir dönem yaşıyoruz. İşte bahar bayramında insanoğluna düşen en önemli görevlerden bir tanesi de, baharın gelmesiyle, doğanın canlanmasıyla insanın kanının kaynamasıyla oluşan enerji, üretime coşkuya birlikteliye ve kardeşliğe dönüştürmeyi becerebilmektir. Bu coğrafyanın, buna çok ihtiyacı var. Kars, bütün bu coğrafyada olduğu gibi göçlerin, savaşların, kaça kaçların, sürgünlerin yaşandığı topraklardır. Kars’ta, her insandan, her etnik yapıdan yani yöresel tabirle yetmiş iki buçuk millet diyoruz ya, her birimiz bu bölgede birlik ve beraberlik kardeşlik içinde yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz. Kars’ta ki bu durum, aynı zamanda ülkenin geri kalan kısmına ve dünyanın başka topluluklarına örnek sergileyecek kadar önemli bir coğrafyadır.” Dedi.

ARSLAN: “BU COĞRAFYADA BİN YILDIR KARDEŞÇE YAŞADIK YAŞAMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”

Kılıç’ın ardından söz alan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, da, Kars ve çevresinde halkların bir arada yaşamasını, bu coğrafyanın en önemli manevi mimarlarından ve hamisi Hasan Harakani Hazretleri’nin felsefesiyle anlattı.

İnşallah bu coğrafya da bin yıldır olduğu gibi kardeşçesine barış içerisinde Bin yıl önce Harakani Hazretleri’nin bu coğrafyaya gelmesiyle başlayan bir kardeşlik, bir barış süreci geldiğini belirten Arslan: “Harakani’nin Kars’a gelişi ve Sultan Alparslan’ın Kars üzerinden Anadolu girmesi bin yıla yaklaşıyor. Geçtiğimiz yıl 950. senesini yad ettik andık ve anlamaya çalıştık. Sarıkamış’ta bu vatan için donmak pahasına ecdat şehit olmuş sonra bir kısmı esir düşmüş. Sibirya’dan başlayarak Orta Asya’nın hepsini gezmiş. Esaretten kaçmışlar, tutuklanmışlar tekrar kaçmışlar. Son okuduğum bir kitapta, bu coğrafyayı, Kazakistan’ı, Kırgızistan’ı anlatıyor. Semerkant’ı, Buhara’yı, taşra’yı anlatıyor. Asya’yı, Avrupa’yı anlatıyor sonra gelip Bakü’yü, Tiflis’i anlatıyor. İnanın her birinde görüyoruz ki Kars coğrafyasında geçmişte yaşananlar bugün yaşatılmaya çalışılanların hepsi birebir oralarda da yaşıyor. Niye bu coğrafya bizim. Biz Orta Asya’dan gelmişiz ve bin yıldır geleneğimizi kardeş olarak devam ettirmeye çalışıyoruz. Nevruz’un anlamı ve önemi barış ve kardeşliktir. İnşallah bu coğrafya da bin yıldır olduğu gibi kardeşçesine barış içerisinde, huzur içerisinde ve sonsuza kadar Kars bin yıldır kardeştir. Sonsuza kadar da kardeş olmayı burada gösteriyoruz. O yüzden hangi etnik yapı altında olursanız olun, Nevruz’u hangi ad altında kutluyorsanız kutlayın, biliyoruz ki iyi niyetlerle iyi dileklerle kutluyoruz. İnşallah o iyi dilekleriniz hep yerine gelir. Nevruzunuz kutlu olsun.” Diye konuştu.

VALİ ÖZDEMİR: “NEVRUZ KARS’TA BİR BAŞKADIR”

Etkinlikte söz alan Vali Günay Özdemir de, dünyanın birçok ülkesinde, ülkenin birçok il, ilçe ve köyünde kısaca insanın olduğu her yerde, Nevruz Bayramının heyecan içerisinde kutlanıyor olduğunu hatırlattı.

Kars’ta kutlanan Nevruz’un ise çok farklı ve çok anlamlı bir mana ifade ediyor olduğunu belirten Vali Özdemir, “Çünkü Kars, bu bölgenin bütün inanç ve değerlerini her türlü yapıyı içinde barındıran ve ortak inanca, ortak kültüre sahip ve ortak yaşamayı öğrenmiş bir ildir. Onun için Kars’taki bu tür faaliyetler, aslında bölgedeki birçok faaliyete göre çok daha farklı olmayı arz ediyor. Çünkü Nevruz Bayramı, farklı şekillerde kutlanmış olsa da, farklı alanlarda kutlanmış olsa da amaç yine Nevruz bayramını kutlamak, baharın gelişini ve baharı hep beraber sevinç içerisinde yaşamak anlamına geliyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, belki dünyanın değişmesi ile bazı değerlerimizi unutmaya başlamışızdır. Ama bu tür faaliyetler geleneklerimizin yaşanmasında, toplumumuzun birlik ve beraberliğinin yaşanmasında çok önemli bir dönüm noktasıdır. Onun için Mart ayına baktığımız zaman ülkemiz açısından gerçekten her alanda çok anıların yaşandığı Türk toplumunun Anadolu’nun bölgenin tekrar dizayn edildiği ve geçen hafta Çanakkale şehitlerini andık ve istiklal marşının kabulü gibi çok önemli etkinlik ve faaliyetinin yapıldığı bir ay bunun için bu ay içerisinde kıştan çıkmamıza rağmen bu heyecan bu duyguyu ve sevinci hep beraber yaşıyoruz inşallah bu gün vesilesi ile kalplerimizle yaktığımız bu nevruz ateşi sevgiyle aşk ve muhabbetle ve gelecek günlere ümitle beraberliği gelecek günlere götürmek beraber çalışmanın heyecanını vermesi dileği ile hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.