1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ta Konuşlandırılmış
Karsta Konuşlandırılmış

Kars'ta Konuşlandırılmış

Nükleer Silahlar Kars'ta Konuşlandırılmış

A+A-

           Türkiye'deki varlığı sürekli tartışma konusu olan ancak hiçbir yetkilinin konuşmadığı nükleer silahlarla ilgili emekli Büyükelçi Taner Baytok, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin herhangi bir NATO ülkesine saldırmasına karşı, ABD'nin koruma amaçlı Taktik Nükleer Silahları'nı Türkiye'ye de konuşlandırdığını söyledi.

            Türkiye'de, Sovyetlere karşı iki yerden  koruma yapılabileceğini belirten Taner Baytok, bu yerlerin Kars civarı ile Boğazlar olduğuna dikkat çekti.

            BAŞLIKLAR ABD'DE

            Baytok, şunları söyledi: "Türkiye'de taktik nükleer silahlar var. Fakat bu silahlar zannedildiği gibi İncirlik'te değil, İstanbul Boğazı ve Kars civarında. Bu silahlar bir saldırı olursa kullanılacak olan silahlar. Türkiye Sovyetlere karşı, Boğazlar  ve Kars civarından korunur. Dolayısıyla oraları kollamak için konulmuş silahlardır. Nükleer silahların sadece gövdelerinin Türkiye'de bulunduğunun altını çizen Baytok, başlıklarının ise Amerika'da olduğunu söyledi.

            Emekli Büyükelçi Taner Baytok, önemli açıklamalarda bulundu.

            "Türkiye'de 1980'li yıllara kadar bir NATO stratejisi vardı" diyen Baykot, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin her hangi bir NATO ülkesine saldırısına karşı, ABD'nin koruma amaçlı Taktik Nükleer Silahları'nı Türkiye'de de bulunduğunu söyledi.

            Türkiye'de Sovyetler'e karşı iki yerden koruma yapılabileceğini belirten Baytok, bu yerlerin Kars civarı ile Boğazlar olduğuna dikkat çekti.

            Baytok, şunları söyledi:

            "1972'li yıllarda Türkiye'de NATO stratejisi ve Varşova Paktı vardı. O zamanlar NATO'nun stratejisi, Sovyetler Birliğine karşı konvensiyonel silahlarla çatışmak, o olmadığı takdirde NATO toprağına bir saldırı olursa taktik nükleer silahlar ile çatışmak, o da olmazsa Amerika'dan veya Akdeniz'den atılacak stratejik silahlar ile çarpışmaktı. NATO'nun  bu stretejisi en başında caydırıcılığı esas alıyordu. Yani 'ben korkutursam karşımdakini, karşımdaki de bana saldırmaz' görüşü vardı. Nitekim öyle oldu ve Sovyetler Birliği herhangi bir NATO ülkesine saldırıda bulunmadı. Türkiye'de elbette taktik nükleer silahlar var. Fakat bu silahlar zannedildiği gibi İncirlik'te değildir. Çünkü bu silahlar koruma silahı. Yani bir saldırı olursa kullanılacak olan silahlar. Nereden korunur Türkiye Sovyetlere karşı, Boğazlar  ve Kars civarı. Dolayısıyla oraları kollamak için konulmuş silahlardır. Hiroşima'da nükleer silah atıldı binlerce insan öldü. Yani bu atılacak silahın illaki Taksim'de Beyoğ                 lu'nda atılması söz konusu değil. Bu silah Samsun'da Giresun'da atılsa bile buraya zarar verebilirdi. Zaten artık bu silahlların kullanılmasına ilişkin bir tehdit kalmadı. Çünkü artık Rusya ile NATO arasında böyle nükleer harbe götürecek bir durum söz konusu değil. Bugün bu silahların atılması söz konusu değil."

            BAŞLIKLARI AMERİKA'DA

            Nükleer silahların sadece gövdelerinin Türkiye'de bulunduğunun altını çizen Baytok, başlıklarının ise Amerika'da olduğunu söyledi. Baytok, "Bu silahın nükleer başlığı olmadan nükleer silah olmaz. Bu silahların gövdesi buradadır. Bu gövde-ler eskiden depoda dururdu. Şimdi ne oldular bilmiyorum. Ayrıca bu silahlar çift anahtarlı çalışıyorlar. Yani Amerika'dan başlıklar Türkiye'ye getirilmediği sürece çalışmaz. Çalışması için de hem Türkiye'nin hem Amerika'nın ortak isteği söz konusu" dedi.

           

Önceki ve Sonraki Haberler