1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Karapapak Rüzgarı Esti
Kars’ta Karapapak Rüzgarı Esti

Kars’ta Karapapak Rüzgarı Esti

Kars Karapapak Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından Karapapak Gecesi düzenlendi.

A+A-

“Karapapah elimdi, Türki ana dilimdi. Ağadeyin galası, Menim Çemli belimdir.” sözünün ana teması alınarak Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen Karapapak Gecesi’ne yoğun ilgi oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan geceye Kafkas gösterileri ve aşık atışması damgasını vururken, 7’den 70’e Karapapaklı, gönüllerince eğlenme fırsatı bularak unutulmaz bir gece yaşadılar. Gecenin özel konuğu olarak sahne alan Grup Revan ise, salonda bulunan vatandaşlara zaman zaman duygulu anlar yaşatarak, adeta geçmişte bir gezintiye götürdü.

Geceye katılan bazı yaşlı Karapapaklılar ise, “Bu gece bizi gençliğimizi hatırlattı. Şuan ki teknoloji olmadan biz köy meydanlarında, köy kahvelerinde bu müziklerle zaman geçirir ve ikili ilişkiler kurardık. Günümüzde bu mümkün değil. Çoğu insan kendi komşusunu bile tanımıyor duruma geldiler. Bu bizim öz kültürümüz, bu bizim özümüzdür. Bu değerler unutulmasın ve hep yaşatılsın.” şeklinde duygulu ifadelerde bulundular.

Karapapak Derneği Başkanı İmral Akbabaöz, “Sevgili gençler, 96. Yıl dönümünü kutladığımız Gençlik ve spor bayramınızı kutlarım. Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan "milli egemenlik" ilkesi ile, birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir.  Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan “Milli İrade”nin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir.  Unutmayınız ki sizler: Atatürk'ün eserlerinin temel taşlarısınız.  Unutmayınız ki: her 19 Mayıs'ta, Samsun'dan, elden ele Ankara'ya koşturulan bayrağımız, rengini, siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır. Unutmayınız ki “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır. ” Sözde değil, bu özde duygularla, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını tebrik ediyorum.”

Karapapak Derneği Gençlik Başkanı Tayfun Kaya da şunları söyledi:

“Sayın; Dernek Başkanım Değerli Protokol Basınımızın Güzide Mensupları ve çok kıymetli Karapapaklar birlik ve beraberlik gecemize hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Çok kıymetli Karapapaklar bu gecemizin amacı atalarımızın yüzyıllar boyu yaşayıp ve yaşatıp kuşaktan kuşağa aktardığı kültürümüzü bütün boyutları ile bugün burada yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Terekeme adı ile anılan Karapapakların kültürü, gelenek ve görenekleri örf ve adetleri yemekleri sazı ve sözü ile unutmayınız ki çok zengin bir kültürdür. Unutmayınız ki Karapapaklar gözü pek cesur savaşçı Kafkasların sert koşullarına dayanabilen bir millettir. İçlerinde Mihrali Bey gibi bir kahraman çıkarmış, Şeyh Şamil ile silah ve dava arkadaşlığı yapmışlardır. Erkekleri kadar kadınları da bir o kadar yiğittir.  Dürüst ve mert insanlardır. Sosyal ilişkileri güçlü bir toplumdur.  Karapapaklar bu sözü her zaman benimsemişlerdir “Sen dürüst ol ! Allah dürüstün yanındadır” Yine Karapapaklar tarihin her döneminde olduğu gibi bugünde birlik ve beraberlik duygularını taşıyan ve bunu her zaman canlı tutan yurduna milletine bağlı bayrağına sevdalı vatanını seven bir millet olmuştur. Çok kıymetli Karapapaklar bu gecemiz gibi nice birlik ve beraberlik gecelerimizin devamını diliyor, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlar saygı ve sevgilerimi sunarım… Hamımız Terekeme döğülmüyüğ. Ne Mutlu TÜRK’üm diyene!” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.