1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta İkinci Ucube Vakası
Kars’ta İkinci Ucube Vakası

Kars’ta İkinci Ucube Vakası

SEYFULLAH TÜRKSOY’UN UCUBE TEPKİSİ

A+A-

Kars’ın tarihi dokusunun merkezi konumunda olan, Kars Kalesi eteklerinde bulunan ve inanç turizmi açısından hayati önem taşıyan Ebu’l Hasan Harakani Hz. Külliyesinin yer aldığı Evliya Camii bahçesinde inşa edilen tuvalete tepkiler çığ gibi büyüyor.

Görenlerin “ikinci ucube vakası” diye adlandırdığı yapının, bir an önce kaldırılması isteniyor. İnanç turizmi açısından yerli ve yabancı turistlerin ve Karslıların uğrak alanı olan Evliya Camii, bahçesinde Evliya Camii ile Kümbet Camii (12 Havariler Kilisesi) arasına konulan, giriş kapısı Evliya Camii’ne bakan tuvaletin görüntüsü gurbetteki Karslıları da üzüntüye boğuyor.Daha önce de birçok isim tarafından eleştirilen bu yapı, tarihi dokuya zarar verdiği gibi, görsellikte de alana yakışmayan bir görüntü sergiliyor.

Dünya Karapapak Türkleri Birliği Başkanı Seyfullah Türksoy ve Yönetim Kurulu üyeleri, “Ucube” diye tanımladıkları yapının yetkililerce bir an önce kaldırılmasını istedi.

‘Mübarek Ramazan ayında çocukluğumu yaşadığım memleketim Kars’a geldim ama bugün itiraf etmem gerekiyor ki çok büyük bir üzüntü yaşıyorum.’ diyen Dünya Karapapak Türkleri Birliği Başkanı Gazeteci Seyfullah Türksoy, “Büyük bir şok yaşıyorum çünkü şuan Kars’ın en önemli sembollerinden birisinin önündeyim ve bir tarafta bizim ecdat yadigarımız Kars Kalesi, bir tarafta eski yüzyıllardan kalan çok önemli şaheser ve bir tarafta da Ebu’l Hasan Harakani Hz’nin külliyesinin bulunduğu Evliya Camii bahçesinde inşa edilen ucube var.  Bunu hangi ara, ne zaman, hangi süreçte yapıldı inanılır gibi değil ama bunun adı iş değil tam anlamıyla ucubedir. Daha önce yine Kars’ta Karadağ’ın tepesine başka bir ucube yapılmıştı, maalesef bu anıt Kars’ın siluetini bozuyordu ve neyse ki Sayın Cumhurbaşkanımızın müdahalesiyle o ucube yıkıldı. Şu anda ise maalesef kutsal bir mekan olan Evliya Camii bahçesinde inşa edilen iğrenç bir şey eminim ki dışarıdan gelenleri de şok ediyordur.” dedi.

Alanda tarihi bir katliam yapıldığını ve daha önce de dönemim Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir başka ucubenin yıktırıldığını kaydeden Türksoy, ikinci ucube vakasının da yetkililerce müdahale edilerek kaldırılmasını istedi.

Türksoy, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Burada bir tarih katliamı yaparak bir tuvalet inşa etmişler. Yüzyıllar boyu atalarımızın koruyarak bizlere miras bıraktığı çok önemli tarihi mirasın bahçesine böyle bir rezalet yapmışlar. Hiçbir şeye benzemeyen son derece çirkin bu yapının hangi dönemde, kimler tarafından yapıldığını bilmiyorum ama şu anda göreve yeni başlayan saygıdeğer valimizin kendisiyle bugün görüştüm ve kendisinin gayet başarılı bir devlet adamı olduğu düşüncesindeyim, sayın valimizin duyarlılık göstererek bu alana müdahale edeceğini umuyorum. Çünkü buraya müdahale edilmeze gelecek nesillere çok kötü bir miras bırakmış oluruz. Burası Evliya Camii diye bilinen, bölge halkının ve hatta İslam dünyasının bildiği bir yer ve inanç turizminin Kars’taki en önemli merkezlerinden birisidir. Burada Hasan Harakani Hz. Gibi büyük bir Alperen, Derviş, Alim, Tasavvuf Ehlinin külliyesi bulunuyor. Onun ışığında Mevlana, Hoca Ahmet Yesevi ve büyük alimler yetişmiştir. Böylesi önemli bir değerin hemen karşısında yapılan bu ucubeye bakarken göz zevkimin bozulduğunu hissediyorum. Son derece çirkin olan bu yapıyı hiç araştırmadan, bilmeden yaptıklarını düşünüyorum. Bu gecekondu yapının derhal kaldırılmasını istiyoruz. Aksi halde tarih önünde herkes sorumlu olur. Ben kendi adıma bir gazeteci, yazar olarak, Dünya Karapapak Türkleri Birliği sıfatıyla burayı görmekten utanç duyduğumu söylemek istiyorum. Bu hatanın bir an önce ucube heykelin yerle yeksan edildiği gibi giderilmesini istiyor, bu anlamda yetkilileri göreve davet ediyorum. Eğer en kısa sürede burası yıkılmaz ve yok edilmeze bunu her platformda gücümüz yettiğince gündeme getirmeye devam edeceğiz. “

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.