1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Erişte Sezonu Erken Başladı
Kars’ta Erişte Sezonu Erken Başladı

Kars’ta Erişte Sezonu Erken Başladı

Kars’ta kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapıyorlar. Düğün öncesi hazırlanan erişteler bu yıl erken olsa da ortaya koyduğu görsel güzellikle adeta iştah kabarttı.

A+A-

Erişte genellikle yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmeye başlamasıyla birlikte hazırlanmakta. Kış yiyeceği olarak bilinen eriştelerin bu günlerde hazırlanıyor olmasına da düğün vesile oldu. 2 ay sonra yapılacak olan düğüne yetişmesi için hazırlanan erişteler iplere asılıp kurutuldu ardından da muhafaza bölümlerine alındı.

Neriman Taşlıçay Öztürk de Ordu Caddesi üzerindeki evlerinin önünde kız kardeşleri ve eşiyle birlikte erişte kesti. Neriman Taşlıçay Öztürk, “Aslında erişte Eylül’de yapılır ama bizim hayır işimiz olduğu için biz biraz erken yaptık. Kars’ta herhalde ilk erişte kesen biziz. Erişte imece usulü yapılır. 30 kilo undan erişte yaptık. Akrabalara da göndereceğiz. Pişirmek için öncelikle suyu koyup kaynatacaksın. Eğer mercimekli ve patatesli yapmak istiyorsan mercimeği pişireceksin. Patatesleri dilim dilim doğrayacaksın. Erişteyi döküp suda haşlayacaksın ve süzeceksin. Daha sonra tencerenin içine yağı döküp patatesleri üzerine dizeceksin. Pilavın üzerine haşladığın mercimekli erişteyi dökeceksin. Üzerine sarı yağı dökeceksin. Bir yarım saat demlenecek kısık ateşte. Erişte pilavınız hazır. Erişte pilavı sadece Kars’a özgüdür. Biz küçükken annelerimiz ellerinde keserdi. Daha sonra makine çıktı. Şimdi de makineyle kesiliyor. Kocama bana Karsın yemeklerini yapmam için bir iş yeri açmasını istedim. Ama açmadı. Böyle bir işyeri olsa mükemmel yemekler yaparım.” diye konuştu.

Eşi ve baldızına erişte kesiminde yardım eden İmdat Öztürk, “Erişte kesmek zevkli bir iş biz de tatilimizi böyle geçiriyoruz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.