1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta Cazibe Merkezi sevinci
Kars’ta Cazibe Merkezi sevinci

Kars’ta Cazibe Merkezi sevinci

Kafkas Haber Ajansı (KHA) kurucusu Bedir Altunok’un “Kars’ta Cazibe Merkezi sevinci” yazısı;

A+A-

Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde 4 ilin cazibe merkezine dönüştürüleceğini açıklaması ve bunun ilk olarak Kars’tan başlayabileceğini söylemesi kentte heyecan yaşattı.

5 yıllık süre içinde bölgesinde hakim il konumunda olacak olan cazibe merkezi ilin merkezi konumda olacağı, Ardahan ve Iğdır’ın da bu anlamda Kars’a bağlanacak olmasıyla kentin makus talihinin yenileceği dönüşülüyor. 5 yıllık süre içinde devletin bu bölgelerde 35 milyar TL’yi bulan yatırımlarla İstanbul, İzmir gibi metropol kentlerdeki yaşam standartlarına ulaştırılacak olması heyecanı daha da artırdı.

1980’li yıllarda bağrından Iğdır ve Ardahan’ın koparılmasıyla 9 milletvekili sayısının 3’e düşürülmesi Kars’ı geri kalmış iller seviyesine düşürdü. TRT2 bölgesinde yatırıma muhtaç iller arasında bulunan Kars’ta gün geçtikçe artan göç ve işsizlik genç nüfusu da metropol kentlere yönlendirdi. İhracat ve ihracattan yoksun olan, sadece devlet kurumları ve tüketime yönelik işyerlerinin artmasına sebep olan bu kadersizlik aldı başını gitti.

1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra AK Parti’nin 2 milletvekili çıkardığı kentte vekiller artık bakan ziyaretlerini ve bazı açıklamalarını bölge konumuna taşıdı. Ziyaretler Ardahan, Iğdır milletvekilleriyle birlikte yapılmaya başladı. Dönemin AK Parti Kars Milletvekili şimdiki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, son zamanlarda yaptığı konuşmalarda bölgenin gücünü ön plana çıkardı. Birlikte hareket etme ve oluşturulan güç birliği ile projelerin hazırlanmasıyla birçok başarının gelebileceği üzerinde sıkça durdu. Tek başına kalkınma değil birlikte kalkınmanın önemeni her fırsatta değindi. Bu da gelecekte önemli gelişmelerin göstergesi oldu.

Bu gösterge son günlerde ülke genelinde yapılan değişikliklerle kendini iyice gösterdi. Artık ibreler kalkınmamışlıktan değil kalkınmışlıktan görülmeyle başladı. Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın Başbakan olması, oluşturulan yeni kabinede Doğulu milletvekillerine bakanlık verilmesi özellikle de alanında uzman Ahmet Arslan’ın Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı olması bölgedeki yeniliklerinde habercisi oldu.

Ve umut, Başbakan Binali Yıldırım’ın cazibe merkezleriyle ilgili açıklamasıyla daha da yeşerdi. Kars, artık bölgesindeki gelişmiş illerin umudunda kalmayacak ve direkt olarak kalkınmışlığa adımların atılacağı ve bölgesine yayılacağı bir il konumuna gelecek. Sağlıktan eğitime, sosyal yaşamdan çevreye, inanç turizminden kış turizmine kadar bir alanda sayısızca yatırıma dönüşecek.

İşte bu önemli gelişmelerin kalkınmışlığa yeşil ışık yaktığı Kars’ta şimdiden gelecek vad eden yaşanılabilir bir kent olmaya dönük, adeta hayalden gerçeğe bir bakış oluşturdu.

Kentte uzun yıllardır yaygınlaşan “Burası Kars buradan çıkış” söze “Buradan artık Dünyaya çıkış var” sözüne “Kars sahipsiz” sözü de “Kars’ın artık Bakanı ve Başbakanı var” sözüne dönüştü.

Karslılar, Bakan Ahmet Arslan’dan çok şey beklediklerini ve önü açılan bir kent konumuna gelen Kars’ın yıldızı parlayan bir kente dönüşeceğini özlemle beklemekte.

Gazeteci Adem Alp, Kars’ın yatırıma açık il il olduğunu, sadece harekete geçilmesinin beklendiğini vurgulayarak, bu beklentilerin de cazibe merkezi olmasıyla gerçeğe dönüşmesinin zor olmayacağını savundu.

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Derneği Başkanı Azat Ceyhan, Kars’ın gelişmeye müsait ve bölgesine hakim olacak bir il olduğunun bunun da cazibe merkeziyle şekilleneceğini umutla beklediklerini dile getirdi.

KARSOD Turizm Birliği Başkanı Kafkasya Turizm Seyahat Acentesi sahibi Halit Özer, yıllardır süregelen beklentilerin artık yatırıma dönüşecek olmasının sevincini yaşadıklarını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.