1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ta 30 Ağustos kutlamaları
Kars’ta 30 Ağustos kutlamaları

Kars’ta 30 Ağustos kutlamaları

30 Ağustos Zafer Bayramı, 92’inci yılında tüm Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da törenlerle kutlandı.

A+A-

Valilik önündeki Atatürk Anıtında saygı duruşu, istiklal marşının okunması, resmi geçit töreniyle devam eden törenler şehitlik ziyaretiyle son buldu.

Kutlama törenleri, Valilik önünde bulunan Atatürk anıtı önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Ardından da Vali Vekili Hakan Alkan, 14 Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Atatürk anıta çelenk sundu. Çelenk sunumunun ardından, Vali Vekili Hakan Alkan Valilik makamında, 14 Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ile birlikte tebrikleri kabul etti.

Büyük Zaferi kutlama etkinlikleri daha sonra valilik binası önünde devam etti. Vali Vekili Hakan Alkan, 14 Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta askeri araç üzerinde az sayında halkın ve protokol mensuplarının bayramını kutlandı.

Ardından da 14. Mkz. Tuğay Komutanlığı mensubu Piyade Teğmen Mehmet Çakır, Türk Silahlı Kuvvetleri adına 30 Ağustos Zafer Bayramının anlam ve önemini anlattı. Ardından da Gazi Kars Ortaokulu öğrencilerinden Furkan Dumlu da, ‘ 3 Ağustos’ adlı şiirini okudu. Buradaki kutlama programı resmi tören geçişi ile son buldu. Tören geçişi, askerlerin ve il merkezinde bulunan okulların flamalı öğrenci gurupları tarafından gerçekleştirildi. Geçit töreni sırasında Mkz. Tugay Komutanlığı’nın sancağı ayakta selamlandı. Törenin maskotu 4 yaşındaki Emir Akbulut ise askeri kıyafetleri ve elindeki tüfekle alanda dolaşarak tüm dikkatleri üzerine çekti.

VAROLMA MÜCADELESİNDEN, DESTANSI BİR ZAFERE

Tören sırasından günün anlam ve önemini anlatan Mkz. Tugay Komutanlığına mensup Piyade Teğmen Mehmet Çakır, bugün yüce Türk ulusu ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde, omuz omuza vererek yaptığı var olma mücadelesinden, destansı bir zaferle çıkışının 92’nci yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisinde olduklarını söyledi.

Teğmen Mehmet Çakır, konuşmasında; Büyük zaferle Türk ordusunun milletiyle beraber dünyaya “ Türk esir edilemez ve Anadolu işgal edilemez” mesajını vererek Türk’ün gücünün ne demek olduğunu bir kez daha kanıtlayarak, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere unutulmayacak bir ders verdiğini de dile getiren Teğmen Mehmet Çakır: “Bu zafer, Türk vatanını işgal ve türkü esir etme hayalini gerçekleştirmeye çalışan güclere karşı; “ya istiklal ya ölüm! “ parolasıyla yola çıkan Gazi Mustafa Kemal’in ve O’na yürekten bağlı olan Türk milletinin inanç ve azminin eseridir.” dedi.

Büyük Zaferin, yüce Türk ulusunun; bütün dünya devletlerinin “tükendi” dediği bir anda, vatanın işgali karşısında şahlandığını da ifade eden Teğmen Çakır konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu zafer, Yurdun her köşesinden ordusuna katılan kahraman evlatlarıyla sımsıkı kenetlenerek, hürriyet ve istiklali için giriştiği milli mücadelede, Türk birlik ve beraberliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin neleri yapmaya muktedir olduğunu gösterdiği eşsiz bir zaferdir.

Ulu Önder’in 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkışı ile başlayan Kurtuluş Savaşı’nda, Sakarya Meydan Muharebesi’nde kazanılan zaferle düşmana ağır bir darbe indirilmiş, bir yıl sonra 30 Ağustos 1922’de “Başkomutanlık meydan muhaberesi” sonucunda düşman birliklerinin büyük bir bölümü etkisiz hale getirilmiştir. Müteakiben Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri“ emriyle başlayan takip harekatı neticesinde, kalan düşman birliklerinin, 9 Eylül’de İzmir’den çıkarılmasıyla tüm yurt düşmandan temizlenmiştir. Yoksulluk içerisindeki fedakar Türk ulusuyla çıktığı bu yolda, kazanılan zafer sonucunda elde edilen bağımsızlığın, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmaktaki ilk adım olduğunun bilincinde olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, siyasi, sosyal ve hukuk alanında ortaya koyduğu ilkeler ve yaptığı devrimlerle bu eşsiz başarıyı taçlandırmıştır. İstiklal Savaşı ve onun sonucundaki 30 Ağustos zaferi esaret altındaki diğer devletlere de umut ışığı olmuştur. Milletini tanıyan ve ona yürekten inanan Ulu Önder Atatürk, en zor şartlar altında bile umutsuzluğa kapılmadan ancak; hayalperest de olmadan, eldeki imkanları akılcı bir şekilde kullanarak, karanlıktan çıkış yolunu tüm dünyaya göstermiştir. Kazanılan zafer sonrasında cumhuriyet ilan edilmiş ve galip devlet olarak imzaladığımız Lozan Antlaşmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti uluslararası ortamdaki yerini almıştır. 30 Ağustos zaferi; ülkemizi parçalamak ve milletimiz esaret altına almak, hatta yok etmek isteyen güçler tarafından hazırlanan projelerden birisi olan Sevr Antlaşmasının yırtılıp atıldığı, bu toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk ulusunun ve kahraman türk ordusunun en zor şartlarda bile hiçbir güce boyun eğmeyerek, bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda nasıl şahlanacağını dünyaya gösterdiği, tarihte benzeri bulunmayan eşsiz bir örnek olmuştur. Milletin bağrından çıkan Türk Silahlı küvetlerinin mensupları olarak bizler; bu milleten aldığımız güç ve kuvvetle; atalarımızın emaneti olan; Atatürk ve O’nun kahraman silah arkadaşları ile güçlü ordumuzun bize miras bıraktığı, şehit kanları ile sulanmış aziz vatan topraklarını korumaya, bu uğurda dün olduğu gibi bugün de canımızı seve seve vermeye hazırız.”

Garnizon Şehitliği ziyaretinde de saygı duruşu, istiklal marşı, saygı atışının ardından şehitlik özel defteri imzalandı ve Şehitlik Müzesi gezildi. Kars’ta 120 şehit fotoğrafının bulunduğu müze ziyaretinde Vali Vekili Hakan Alkan, “En son şehidimiz ne zaman geldi?” diye sordu. 27 Eylül 2012 yılında Hakkari’nin Çukurca ilçesi Kazan Vadisi Kavuşak bölgesinde güvenlik güçleri ile bir grup terörist arasında çıkan çatışmada şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Adem Erenkara’nın fotoğrafına bakan Vali vekili Hakan Alkan, “Allah rahmet eylesin hepsine” diyerek dua etti. Şehitlikte de mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı, Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

ŞEHİTLİKLER ZİYARET EDİLDİ

ZAFER DUYGULARINI DİLE GETİRDİLER

Garnizon şehitliğinde bulunan şehitlik özel defterine sırasıyla Vali Vekili Hakan Alkan, 14 Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, duygularını yazdılar.

AZİZ ŞEHİTLERİMİZ

İlk olarak Vali Vekili Hakan Alkan, “Aziz Şehitlerimiz, ruhunuz şad olsun’ sözleriyle başlayarak kaleme aldığı ifadesinde: ”Sizler bu vatanın şeref ve namusu için hiç düşünmeden canınızı feda ederek, tarihe kahramanlık destanınızı altın harflerle yazdınız. Bugün bizlere emanet bıraktığınız vatan topraklarında yaşayan milletin her bir ferdi sizin göstermiş olduğunuz yüksek kahramanlık ve fedakarlığın bilincinde olup gerektiğinde vatan ve bayrak uğruna aynı fedakarlığı göstermekten asla tereddüt etmeyecek ve daima emanetlerinize sahip çıkılacaktır. Bu vatanın yiğit evlatları bizler vatanın emanetçileri olarak 92 yıl önce siziz göstermiş olduğunuz birlik beraberlik ve kardeşliği bugün aynı sağlamlıkta ve aynı düzeyde göstererek ülkemizi en ileri taşıma ve dünyada söz sahibi olan tüm mazlumlara bu milletin şefkatini taşıyan bir ülke olma gayretinde olacağız. Ruhunuz şad olsun.” Dedi.

TUĞGENARAL KALAY: “30 AĞUSTOS, TÜRK MİLLETİNİN YENİDEN DİRİLİŞ VE VAROLUŞ MÜCADELESİNİN SİMGESİDİR”

14. Mkz. Tugay Komutanı Kenan Kalay’da, 30 Ağustos’un Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün üstün liderliğinde, Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiği hatırlattı.

Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer bayramının 92’nci yıl dönümü nedeniyle şehitlerin huzurunda oluklarını da dile getiren Kalay: “ Yok edilmek istenen bir Milletin Milli Birlik Bilinci ve vatan sevgisiyle kenetlenerek kazandığı zaferin adıdır. Türk Milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin abidesidir. Bizler vatan sevgisini kutsal, uğruna şehit olmayı onur kabul eden bir milletin evlatları olarak, hayatınızı feda ederek bize emanet ettiğiniz bu vatanın sonsuza dek koruyucusu olacağız” şeklinde duygularını ifade etti.

KARAÇANTA: “AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN HATIRASI ÖNÜNDE SAYGI İLE EĞİLİYOR VE YAD EDİYORUZ”

Kalay’ın ardından söz alan Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta da: “Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının, atalarımızdan devraldıkları üstün faziletin bir şaheseri olan kutsal vatanımızın topraklarının yeniden kazanıldığı 30 Ağustos Zafer Günün yıl dönümünde canlarını vatan, kanlarını bayrak uğruna feda ederek şehitlik makamına ulaşan bugün bağımsız ve hep birlikte bir millet olarak var oluşumuzu borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizin hatırası önünde saygı ile eğiliyor ve onları yad ediyoruz. 30 Ağustos, hiçbir millete nasip olmayan şanlı tarihimizin bir dönüm noktasıdır. Türk milleti her şeyini ortaya koyarak vatanını bağımsızlığını birlik ve bütünlüğünü korumak için tek bir bayrak altında nasıl tekrar dirildiğini bütün dünyaya gösterdiği eşsiz bir destandır. Aziz şehitlerimizin sizler devletimizin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü uğrunda en değerli varlığınız olan canınızı hiç tereddüt etmeden seve seve verdiniz” şeklinde duygularını ifade etti.

Törenlere Vali Vekili Hakan Alkan, 14 Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, Kars Ardahan Bölge Baro Başkanı Av. İbrahim Baştimar, AK Parti İl Başkan Vekili Adem Çalkın, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Yüksel Öztürk, Kars Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Muhsin Ağcay, daire amirleri ve az sayıda vatandaş katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.