1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars,Rus APN'de
Kars,Rus APNde

Kars,Rus APN'de

Rus Haber Portalı: Ermeniler Rusya Müslümanlarını Katletti...

A+A-

Fuad Seferov, Moskova

Rus APN haber portalı, Türkiye’nin Kars ilini tanıtarak kentte çok sayıda Rus mimari eser ve yapıtların bulunduğunu yazdı. Makalede yurtdışına tatile giden Rus turistlerin mutlaka Kars’a gitmeleri tavsiye edilirken, 1915 olayları sırasında Ermeniler'in Rusya müslümanlarını katlettiği belirtildi.

Aleksandr Sivov imzalı, “Rus Karsı: 90 yıl sonra” başlıklı yazıda Kars’ın Rusya İmparatorluğu’na nasıl geçtiği ve Çarlık yönetiminin “Hristiyan halklarını İslam boyunduruğundan kurtarmak” adı altında İstanbul’u ele geçirmeyi planladığı ifade edildi.

Rus muhabir 1877-78 yıllarında patlak veren Türk-Rus savaşında Rusya’nın eline geçen Kars’ın 1920 yılına kadar Çarlık ve sonra da halefi Sovyet Rusyası’na ait oduğunu da yazıyor. 30 Ekim 1920’te Mustafa Kemal Atatürk Kars’ın Türkiye’ye iade edilmesi için Bolşeviklerle anlaşma imzaladığı kaydedilen makalede, “Rusya’da 1918-20 yıllarında iç savaş vardı. Kars Sovyet Rusyası’ndan kopmuştu, kuzeyde düşman Gürcistan bulunuyordu. Atatürk liderliğindeki Türk yöneticiler, Antanta’ya (Batıdaki emperyalist güçler) karşı yeni bir cephe açmak ve sonuna kadar savaşacakları konusunda yemin ediyor. Onlar, Sovyet Rusyası’na yönelik askeri baskıyı azaltmak için kendi sözünü tamemen tuttu. 1923 yılında Türkiye’de cumhuriyetin kurulmasının ardından SSCB güney sınırında Ankara gibi en sadık müttefikini buldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi lideri Adolf Hitler’in güçlü baskısına rağmen Türkiye Almanya’nın tarafına geçmeyi reddetti ve Karadeniz’de Nazi askeri gemilerinin geçmesine izin vermedi. Savaştan sonra Sovyet yönetimi ise tıpkı Yugoslav, Arnavutluk ve Çin gibi Türkiye ile ilişkileri bozmayı 'başardı'.” eleştirisi getirdi.

Muhabir Sivov, Kars ve başka bölgelerde Ermenilerin yaptığı katliamı da anlattı. Yazıda, “Osmanlı  İmparatorluğu’nda yaşanan 1915 Ermeni “soykırımının”  intikamını almak için Rus devriminin (1917) ardından Ermeni militanlar Kars ve başka bölgelerde yerel Müslüman sivillere karşı katliam yaptı. Zira bu insanlar iki kuşak Rusya İmparatorluğu uyruğu idi.” denildi.

1878-1920 yıllarında Kars’ta Rus mimarlarının bir çok bina inşa ettiğini anlatan muhabir Sivov, bölgede bir, iki ve üç katlı binaların halen kaldığını belirterek, “Yaşı 100’den fazla olan bu binalarda halen insanlar yaşıyor. Bazı binalarda devlet kurumları faaliyet gösteriyor. Türk makamları Rus mimari eserlerinin daha özenle korunması için karar çıkardı. Burada amaç turistleri bölgeye çekebilmek.” denildi.

Makalede örnek olarak Kars’taki Rus mimari yapıtlarının fotoğrafları da yer aldı. Ayrıca, Kars’ta Molokan diye tanınan eski Rusların 1960’lı yıllara kadar yaşadığı, daha sonra Rusya’ya, İstanbul ve Ankara’ya göçtüğü ve günümüzde ise yaklaşık 100 Rus kökenli insanın kaldığı belirtiliyor. Muhabir Rus turistlerin mutlaka Kars’ı ziyaret etmeleri yönünde çağrıda bulunarak, “Nasıl oluyor da bir zamanlar Rusya İmparatorluğu’na ait bölgede Rus turistler hiç yok? Ki burada bugün tatil yeri ve kış sporu için istasyonlar da var.” diye eleştiriyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.