1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslılar Gribe Dikkat
Karslılar Gribe Dikkat

Karslılar Gribe Dikkat

Kars’ta havaların soğumasıyla birlikte uzmanlar, vatandaşları gribe karşı uyardı.

A+A-

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Araştırma Hastanesi uzmanları, havaların soğumasıyla birlikte vatandaşları uyararak gribe karşı tedbir almaları gerektiğini kaydettiler.

KAÜ Araştırma Hastanesi uzmanları, kış aylarının en çok karşılaşılan hastalığı olan grip salgınından korunmanın ve kışın sağlıklı kalmanın yolları konusunda önerilerde bulundular.

Uzmanlar, “Özellikle kronik hastaların, yaşlıların, çocukların ve huzurevi, kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamalı. Bu kişilerin risk grubunda olduklarını için grip aşısı olması gerekiyor. Özellikle risk grubunda olan kişiler bol bol C vitamini almalıdır. Gribin basit bir hastalık olarak görülmemesi ve kesinlikle küçümsenmemesi gerekiyor” dediler.

Akut bir virüs hastalığı olan grip, ani başlayan, soğuk algınlığından daha ağır belirtilerle seyreden bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Yüksek ateş, üşüme-titreme, bitkinlik, baş ağrısı, şiddetli öksürük, boğazda yanma, eklem ve kas ağrıları ile karakterize bir hastalıktır. Bu semptomlara nezle benzeri burun akması, göz sulanması ve boğaz ağrısı gibi belirtiler de bazen eşlik edebilir. Bahsettiğim tüm bu belirtiler çok çabuk ağırlaşma özelliği gösterir. Belirtiler gerilemez ise mutlaka bir hekime başvurulması gerekiyor. Grip hastalığının kulak iltihabı, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarına neden olmadığı takdirde genellikle bir hafta içinde düzelme eğilimi gösteriyor. Bu süre bazen 2 haftaya kadar çıkabiliyor. Soğuk algınlığı da, nezle de grip kadar yoğun halsizliğe, öksürüğe ya da ateşe neden olmaz, yatarak istirahat gerektirmez. Çoğunlukla ayakta atlatılan hastalıklardır. Yapılacak en iyi şey grip virüsünü kaptığınızı anladığınız andan itibaren evde istirahattir. Hastalanan kişiler gribi 7 gün boyunca bulaştırmaya devam ediyor. Hastalığa yakalanmış kişilerin öksürmesi ve hapşırması ile grip virüsleri damlacıklar içinde etrafa yayılır ve solunum yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar 2 saat boyunca havada asılı kalabilir. Bu yüzden, aynı ortamda çalışan iş arkadaşları ya da öğrenciler daha çok risk altındadır” diye konuştular.

Kış aylarında binlerce insanı pençesine alan grip salgınından korunmak için önerilerde bulunan KAÜ Araştırma Hastanesi uzmanları, şunları kaydettiler:

“Grip hastalığından korunmak için mutlaka vücudun direncini sağlamak gerekiyor. Direnci sağlamak için basit ama etkili yollar var. Mesela mevsim şartlarına uygun giyinme, iyi ve dengeli beslenme, sıvı tüketimine dikkat etme, düzenli uyku bu yollardan bazıları. Ayrıca size tavsiyem toplu mekânlardan ve grip hastalarından mümkün olduğunca uzak durun, bol C vitamini alın, gripli kişilerin eşyalarını kullanmayın, hapşırırken ağzınızı kağıt mendille kapayın, öpüşerek ve tokalaşarak selamlaşmayın ve son olarak sık sık ellerinizi suyla ve sabunla yıkayın. Doğal korunma yöntemlerinin yanı sıra, grip aşısının da önemli bir koruyucu özelliği var. Grip; soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklar arasında aşı ile korunma sağlanabilen bir hastalıktır. Bu nedenle grip hastalığına yakalanma oranını düşürmek ve yayılmasını önlemek, özellikle de risk grubundaki kişileri korumak adına her yıl grip aşısı yapılmasını öneriyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.