1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslı Müteahhitten Türkiye’yi ısıtacak proje
Karslı Müteahhitten Türkiye’yi ısıtacak proje

Karslı Müteahhitten Türkiye’yi ısıtacak proje

Kars’ın eski Müteahhitlerinden Numan Zincirkıran (53), Türkiye’yi ısıtacak bir projeye imza attı.

A+A-

Yeni Horasan Harcı adını verdiği bir karışımla ürettiği yapıyla duvarın insanları ısıtacağı bir projeyi hayata geçirdi. Projenin patentini de alan Zincirkıran, adeta soğukları kıracak, ülkemizi ve insanları ağır kış yakacağı masraflarından kurtaracak. Projenin Türkiye’de yaygınlaştırılması halinde TOKİ konutları, Taziye Evleri, depolar ve daha onlarca alanda kullanılması halinde büyük bir tasarruf sağlanacağını iddia ediyor. Rusya’nın doğalgazı kesme tehditlerine de cevap veren Zincirkıran, “Bu tür yapıların kullanılması halinde doğalgaza gerek bile kalmayacak.” diyerek, projesinin desteklenmesini istedi.

Ömrünü müteahhitlikle geçiren Zincirkıran yıllardın Doğu Bölgesi’nin ağır kış koşullarında ısınmaya bir çözüm bulmayı hedeflediğini ve bunu da 5.5 yıldır süren çalışmaları sonucu çözdüğünü söyledi. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında üretim yapan Numan Zincirkıran, kış mevsiminde bölgede yaşanan sıkıntıların takipçisi olarak uzun süren çalışmasıyla ürettiği malzeme sonucu yaz ve kış mevsimlerinde yaşanan ısı problemine çözüm üretecek malzemenin piyasaya sürülmesini istiyor.

İnsanların bu bölgede kazançlarının büyük bir bölümünü yakacağa harcadığına dikkat çeken Zincirkıran, ürettiği malzemeyle Türkiye’nin batısını da unutmadı. Zincirkıran ürettiği malzemeyle elde edilecek konutların Türkiye’nin her bölgesinin ihtiyacını karşılayacağını düşünüyor.

Zincirkıran, “Bu malzeme 5.5 yıl çalışma sonucunda elde edilmiştir. Doğalgazın, kömürün özellikle Doğu Anadolu bölgesinde ne kadar hassasiyetli bir konu olduğunu şahsen biliyorum. İnsanlar bu bölgede kazandıklarını yemekten, içmekten ziyade yakacaklarına harcamak durumundaydı. Eski bir müteahhit olarak bu işi kafama koydum ve çalışıp, çabalayıp bu malzemeyi ürettik. Malzemenin içerisinden en ufak kimyasal katkı bulunmamakta ve soğuk-sıcak geçirmemesi üzerine büyük bir yalıtıma sahip. Tamamen organik ve betonla alakası olmadan bölgemizden çıkarılan malzemelerle üretilmiştir.” dedi.

“Bu malzeme uzun bir çalışmadan sonra ortaya çıkarıldı ama asıl temennimiz yaygınlaşması ve kullanılmasıdır.” diyen Zincirkıran, “Bu sayede doğalgaza, kömüre kısacası yakacağa bu kadar bağlı olmaktan kurtularak, yaz mevsiminde de aynı şekilde sıcağa karşı 40 derecede bile klima kullanmak durumunda kalmayacaklar. Yapılan bu evler içerisinde kış ve yaz mevsiminde evin içerisinde vücut yapısının istediği ısı daima aynı olmak şartıyla karşılanacak. Şu anda dikkat ederseniz bu soğuğa rağmen duvarlardaki ısı gayet güzel ve evin içerisinde soğuk veya sıcakla birlikte gelen hastalıkların oluşması da mümkün değil. Hastanelerde, okullarda ciddi öneme sahip olan ısı yalıtımı, ses yalıtımı bu malzemeyle birlikte sağlıklı bir şekilde karşılanabilir. Bu duvarlar dünyanın en yüksek güvenlikli duvarları olduğunu iddia edebilirim çünkü bu malzemelerin içerisinde demir donatı bulunuyor, bunu dışında taşıyıcı sistem özelliğiyle de kullanılabilirlik kolaylığı sağlanıyor.” ifadelerine yer verdi.

Özellikle Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz sonrası meydana gelen doğalgaz söylemlerine de cevap verecek bir işe imza attığını savunan Numan Zinirkıran, Kars’tan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bu malzemeyi hediye etmek istediğini söyledi. Türkiye’ye bu malzemeyi kullanılması noktasında da çağrıda bulunan Numan Zincirkıran, bu malzemenin ülkemize ve insanlığa fayda sağlayabilmesi temennisinde bulundu.

Malzemenin yapımı hakkında da bilgiler veren Zincirkıran, “Yıllarca insanlar bir şeyi görüp aynısını yapmaya çalışmışlar. Beton alışagelmiş ve kolaydır, bizde bu noktada bazı arayışlar içerisine girdik. Bu malzemenin bu şartlara haiz olduğunu öğrendikten sonra çok yüksek bir vibrasyonla malzememizi sıkıştırdık ve daha sonra malzeme diğer parçalarla birbirine kaynayarak tek bir parça oluyor.” şeklinde konuştu.

Yüzyıllar önce diğer ülkelerde de bu tür girişimlerin olduğunu fakat başarıya ulaşılamadığını belirten Numan Zincirkıran, son olarak şunları söyledi:

“Bu tür girişimlerin yüzyıllar önce de yapılan binalarda bu tür çalışmalar denenmiş fakat toprakta yapılmışlardır. Bunu dik olarak yapan ilk benim. Hindistan, Almanya gibi birçok ülkede bu duvarı oluşturmayı ve bu duvarın içerisine demir donatıyı yerleştirmeyi denemişlerdir fakat bu sadece bize nasip olmuştur. Bu duvarlarda kesinlikle zerre kadar beton yoktur, canlı vücuduna ısı bakımından ne lazımsa veren bir duvardır ve sağlamlığı bakımından da iddia ediyorum çelik haricindeki tüm maddelerden üstün bir sağlamlığa sahiptir. Depremde, doğal afette bu binanın zahiyat vermesi mümkün değildir. Bu duvarla, perde beton vazifesini yapabilecek sağlamlıkta oluşan bu duvarlar parça parça oluşan malzemelerin yüksek basınçla tabiri caizse kemikleştirilmiş ve betondan çok daha sağlamdır. Bu laboratuar testlerinde de görülmüştür. Bu binanın sıva sorunu da yoktur çünkü bu malzeme bu şekilde imal ediliyor. Ülkemizin geçmişteki tarihlerini anlatan, Osmanlı, Selçuklu kısacası talep neyi getiriyorsa o doğrultuda, o motifte üretimi yapılabilir ve aynı şekliyle yüzyıllar boyunca kusursuzca kalabilir.”

“SİZ DUVARI ISITMAYACAKSINIZ DUVAR SİZİ ISITACAK”

Zincirkıran, uzun yıllardır insanların önce duvarı ısıttıklarını fakat sobanın sönmesi durumunda duvarında soğuyarak havayı soğuttuğunu söyleyerek, “Bizim projemizde fark şu; siz duvarı ısıtmayacaksınız duvar sizi ısıtacak. Bir ampülden bile ısı alabilecek ve bu ısı duvar içinde muhafaza edilerek evin içine yayılacak. Yani duvar sizi ısıtacak. İnsanlar artık rahatlıkla duvarları yaslanabilecekler. İşte görüyorsunuz gündüz vakti ve dışarısı eksi 15 derece ve oldukça soğuk. Dışarıda durmak bile zorken bu duvarın önünde durduğunuzda üşümüyorsunuz. Hatta elinizi bile duvara vurduğunuzda hemen ısınıyorsunuz. Hatta duvar dibinde oturup sırtınızı rahatlıkla duvara yaslayıp ısınabilirsiniz. Bu duvarın çevresindeki kar ve buzlar bile eriyebiliyor. Bunun çevresinde buz bile tutmuyor. Bunlara sizler şehitsiniz. Umarız projemiz hayata geçirilir ve Türkiye kazanır.” dedi.

Bu evleri ilk önce Kars bölgesinde yapmaya başladıklarını kaydeden Müteahhit Numan Zincirkıran, merkeze bağlı Çorak Köyü’nde Recep Kadiroğlu’na numune olarak yaptığı evin kendisine hayırlı olmasını dileyerek, bu evlerin kısa sürede tüm Türkiye ve insanlığa yayılacağına inandığını belirtti. İnşaatı tamamlandıktan sonra Kadiroğlu ailesi bu özel evde fazla yakıt yakmadan ikamet etmenin tadını çıkaracak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.