1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ın Sokak Çocukları Artıyor
Kars’ın Sokak Çocukları Artıyor

Kars’ın Sokak Çocukları Artıyor

Kars'ta nüfusun çoğunluğu niteliksiz işçilerden oluşuyor. İş alanlarının azalması üzerine, aileyi geçindirmek ise sokakta mendil satan, ayakkabıcı boyacılığı yapan çocuklara kalıyor.

A+A-

Kars kent merkezinde yaşanan işsizlik ve iş imkânlarının yetersizliği ardından aileler evin geçim yükünü çocuklara yüklemiş durumda. Kent merkezinde aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışan ve her sokak başında mendil-ciklet satan, ayakkabı boyacılığı yapan çocuklara rastlamak mümkün. Yaşları 8 ile 12 arasında değişen çocuklar, günlük olarak kazandıkları 5-10 TL’yi ailele rine götürerek aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

 

Her gün aileleri tarafından “para getirmeleri” için sokaklara salınan çocuklar, akşama kadar didinerek para kazanmanın peşinde.

 

-‘Kazandığım parayı Anneme veriyorum’

 

R. K. 10 yaşında. Her gün sabah erken 05:30 ile 17:00 arasında çalışmak için sokağa çıktığını ve  mendil satarak aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştığını söyeldi. R. K.  “Bazen 5, bazen 10 TL kazanıyorum. Akşamları 17:00’de hava kararınca eve dönüyorum ve zamanı kalırsa ödevlerini yapıyorum.”  

 

Ayakkabı boyacılığı ve mendil satan  çocuklardan biri de 9 yaşındaki F.T.. İki yıldır sokaklarda çalışıyor. “Sabahları 08:00'de sokağa çıkıyorum. Günlük kazancım belli olmuyor” diye anlatıyor. Okul açık olduğu hafta içinde okul bittikten sonra sokakta çalıştığını belirten F.T., akşam eve döndüğünde yorgunluktan ders çalışamamaktan şikayetçi. Kazandığı parayı babasına teslim ettiğini kaydeden F.T. ’nin tek uğraşı ise playstation oynamak.

 

Sokakta çalışan çocukların yaşamı hakkında  Eğitim-Sen Kars İl Başkanı Ahmet Adıgüzel, yaşananları devletin yoksullaştırma politikası olarak gördüğünü söyledi. Kars’ın göç alan ancak nüfus yoğunluğu olmayan bir kent olduğunu kaydeden Adıgüzel, “Çalışanların çoğu inşaat işçisi veya çiftçidir. İnşaat sektörü ve çiftçilik de bitme noktasında olduğundan fatura çocuklara kesiliyor”  dedi.

 

Babaları işsiz olduğu için okul ihtiyaçlarını karşılamak ve ailelerine yardım amaçlı çalışan çocuklar dışında dilenen çok sayıda çocuk ve yetişkinin de bulunduğunu belirten Adıgüzel, hükümetlerin yanlış politikaları sonucunda işsiz kalan ailelerde bu yükün çocukların omzuna kaldığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.