1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’ın bölge ili olmasını hedefledik
Kars’ın bölge ili olmasını hedefledik

Kars’ın bölge ili olmasını hedefledik

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars Milletvekili adayları Zeki Nacitarhan, Erkan Karagöz ve Aysel Sadak İltaş, İl Başkanı Özfer Koçak ile birlikte seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

A+A-

CHP Kars Milletvekili Zeki Nacitarhan, milletvekilliği yaptığı dönemlerde Ardahan ve Iğdır’ın Kars’tan ayrılarak il olması ve kombinanın kapatılmasına yönelik hakkında dedikoduların yürütüldüğüne dikkat çekerek, 1991 yılında Milletvekili olduğunu hatırlatarak, 1992 yılında Meclise bir önerge hazırlayıp Ardahan ve Iğdır’ın Kars’tan ayrılarak il olmasını istediğini söyledi. Nacitarhan buradaki temel amacın, Kars’ı Erzurum’un çevre ili konumundan kurtarıp, Ardahan ve Iğdır ile birlikte çevrede bölge il olmasını hedeflediğini söyledi. Bunu yaparken de kafasında oluşturduğu Kars’a yönelik hizmet ve fayda düşüncesini ise Nacitarhan: “Kars, yıllardır Erzurum’un çevre ili durumundaydı. Kars’ı bu durumdan kurtarmanın ve Kars’ı bölge ili yapabilmek için Ardahan ve Iğdır’ın il olması gerekiyordu. Aksi halde Kars’ın bir bölge ili olması mümkün değildi.”şeklinde ifade etti.

Ardahan ve Iğdır’ın Kars’tan ayılarak il olması nedeniyle Kars’a üniversitenin kurulmasını hedeflediğini de belirten Nacitarhan: “Kars’a bir üniversite hedeflemiştim. Ve bu üniversiteyi Kars’a getirmenin yollu yine Kars’ın etrafında çevre il olması gerekiyordu. Aynı zamanda o dönem kolay değildi bir ile üniversite kurmak. O yıllar Türkiye’nin ancak belli illerinde üniversite vardı. Böylece Kars’ın hem üç il olması sağlandı. Kars’a üniversite kurulması için kanun teklifini ben verdim. Kanun teklifini hazırladıktan sonra Kars’a üniversite kurulması için ‘Doğruyol Partisi grubundan da bir teklif gelsin’ dedim ve hazırladığın kanun teklifinin altına Doğruyol Partisi Kars Milletvekili Sabri Güner’in de adını yazarak verdim. Böylece ‘koalisyon guruplarının ortak önerisi olarak Meclise verelim ki karar çıksın dedik’ ve o günkü Başbakan Süleyman Demirel’in katkısıyla Kars’a üniversite kuruldu. Hattı adını da Kars Üniversitesi koyduk. Daha sonrada Süleyman Demirel adını değiştirip Kafkas Üniversitesi koymamızı önerdi. Elimden geleni yaparım demişti. Ve yaptı.” Dedi.

Nacitarhan, Et Balık Kurumunun kapatılmasının ise milletvekilliğinin son 3 ayında Devlet Planlama Teşkilatının aldığı karar neticesinde Kars ile birlikte 18 ilde kombinanın kapatıldığını söyledi. O dönem mecliste kendisi ile birlikte 5 Kars milletvekilini olduğunun da altını çizen Nacitarhan konuya şu şekilde açıklık getirdi:

“Et Balık Kurumunun kapatılması için 1995 yılında yani bizim dönemimizin son 3 ayında Koalisyon Hükümeti, Devlet Planlama Teşkilatı’nın önerisiyle Kars Et balık Kurumu ile birlikte 18 ilde özelleştirme kararı aldı. Biz o dönem Kars’ı temsil eden 5 milletvekili idik. Bu özelleştirmenin yapılması için ben bir öneride bulunmadım. Ve gündem dışı konuşmalarımda ve diğer ortamlarda da Et Balık Kurumun Kars’ta ki üreticiye gereği gibi hizmet vermediğini ve kapasite arttırması gerektiğini, paralarının vaktinde ödenmediğini sık sık dile getirdim. Köylünün de Ziraat Bankasına borçları vardı. Köylü borcunu ödemek için hayvanını et balığa vermek zorunda kalmıştı. Köylüye haciz gelmemesi için Bakana öneri götürerek Ziraat Bankasına olan borçları Et balıktan alınacaklarla karşılansın demem rağmen Bakan iki kurumun ayrı olduğu için kabul etmedi. Et balık Kurunu alan İsmet Çelik’i ben tanımazdım. Yani Et Balık Kurumunun kapatılmasına diğer beş milletvekilinin ne kadar vebali varsa benim de o kadar vebalim var. Et Balık Kurumu üstelik o dönem Tarım Bakanlığına bağlıydı ve Tarım Bakanlığı da Doğruyol Partisi’ne bağlıydı. Ama bunu Sabri Güner’e hiç soran olmadı. Kombinayı alan Turan Çelik, 2007 yılına kadar faaliyet gösterdiğini söyledi. Turan Çelik’in ifadesi ise ‘AK Parti Hükümeti bir karar aldı ve bizim gibi kombinaların devlet ihalelerine daha çokta askeri ihalelere girmesini engelledi. Böylece faaliyete kalmamızın bir anlamı kalmadı. Eti satacak yer yoktu. Neden imara açıldı onu da bilmiyorum.”  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.