1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars'ın Artvinli bostancıları
Karsın Artvinli bostancıları

Kars'ın Artvinli bostancıları

Bostancı köylüleri köylerinde bostancılık yapamıyorlar...

A+A-

Artvin’in Yusufeli İlçesi’ne bağlı Bostancı köylüleri, kendi köylerinde bostanlık arazi olmadığı için Kars’ın Arpaçay İlçesi’nde bostancılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar.

Arpaçay İlçesi’ne girişteki arazileri yıllardır ekip biçen Artvinlilerin, bostancılığı Kars’ta yapıyor olmalarının hikayesi oldukça ilginç. Artvin’in Yusufeli İlçesi’ne bağlı Bostancı Köyü’nde dünyaya gelen Savaş Sar, Fehmi Sar ve Osman Fit, 50 işçiyle birlikte Kars’a gelerek Arpaçay İlçesi’nde arazi kiraladılar. Köylerinin adının Bostancı olduğunu fakat aazi kıtlığı nedeniyle verimli topraklarıyla bilinen Kars’a geldiklerini söyleyen Bostancılılar, burada iyi verim aldıklarını ve yıllardır her yaz mevsiminde Arpaçay’da sebze yetiştiriciliği yaptıklarını belirttiler. Kabak, havuç, lahana, ayçiçeği gibi onlarca sebze çeşidini hayvan gübresi kullandıkları tarlada yetiştiren Bostancılılar, böylelikle Karslılara da bostancılığı öğrettiklerini ifade ettiler.

Kendilerinin bile doğup büyüdükleri Yusufeli’nin Bostancı köyünde bu işi yapamadıklarını, arazi kıtlığı ve toprağın elverişsizliğine bağlayan Savaş Sar, “Köyümüzün adı Bostancı ama her nedense bir köyümüzde bu işi yapamıyoruz. Böylelikle de Türkiye’nin dört bir yanına yağıldık. Büyük kentlerde bile bizim köylüler bu işi en iyi şekilde yapmaktalar. Bastancılık konusunda oldukça uzmanız. Bu uzmanlığımızı da bu yöre insanlarına da öğretiyoruz. Karslılara da sebze yetiştiriciliğinin ince ayrıntılarını öğretiyoruz. Birkaç yıla kalmaz bu yörede de bostancılık istenilen seviyede olur” dedi.

Osman Fit ve Fehmi Sar da, Kars’ın topraklarının zengin ve verimli olduğunu o nedenle de bu bölgeyi tercih ettiklerini vurguladılar.

Ailelerinin yanına ayda bir kez gidebilen Yusufeliler, bugünlerde tarlalarına akıp eden vatandaşlara sebze satmakla meşgul oluyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.