1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Kars'ı Kalkındırma Programı
Karsı Kalkındırma Programı

Kars'ı Kalkındırma Programı

Doğu Anadolu Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı ile Kars'ın kültür, doğa ve kış turizminin tanıtılması ve kalkınması hedefleniyor.

A+A-

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İspanya Hükümeti'nin imzaladığı bir anlaşma 2006'da oluşturulan Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Fonu (MDG-F) kapsamında kalkınmaya yönelik olarak yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması, tüm bireyler için temel eğitim, toplumsal eşitliğin sağlanması ve kadınların durumunun güçlendirilmesi başlıklarını da içeren bir çalışma Kars için yapılıyor. Bu kapsamda Doğu Anadolu Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı ile Kars'ın kültür, doğa ve kış turizminin tanıtılması ve kalkınması hedefleniyor. Bu doğrultuda bugüne kadar çok sayıda etkinlik yapıldı. Son olarak Doğu Anadolu'da Kültür Turizmi İçin İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Birleşmiş Milletler öncülüğünde tur acentaları ve basın mensuplarına Sarıkamış, Ani Harabeleri, Çıldır Gölü, Kıyıcık Gölü gibi kültür ve doğa turizminin önde gelen yerleri tanıtıldı.

 

KARS'IN TURİZM POTANSİYELİNDEN YARARLANARAK KALKINMASI HEDEFLENİYOR                                            

 

Programın ulusal ayağında Kültür ve Turizm Bakanlığı yer alırken, BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) uluslararası boyutunda kendini gösteriyor. Ortak Program, Kars'ın doğal ve kültürel zenginliklerinden yararlanarak turizmi geliştirmeyi amaçlıyor.

 

KARS'TA EV PANSİYONCU-LUĞU EĞİTİMİ VERİLDİ       

 

Ortak program kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından Kars'da ev pansiyonculuğu ve işbaşı eğitimleri verildi. Bunun yanı sıra çalıştaylar da düzenlendi. Aralık 2009'da da İspanya'ya düzenlenen bir geziyle yerel paydaşların kültür doğa ve kış turizmi aracılığıyla bölgesel kalkınma projelerinin dünyadaki örneklerini görmeleri sağlandığı bilgisi edinildi. Ortak Program ile yerel paydaşlar tarafından oluşturulan Tanıtım ve Promosyon Çalışma Grubu kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmalar yürütüyor. Program kapsamında Ocaklı Köyü'nde yer alan Ani Ören yeri, Çıldır Gölü, Sarıkamış başta olmak üzere doğa ve kültür turizminin tanıtılarak turizme kazandırılması ve kalkınması hedefleniyor. Türkiye'nin bin 950 metrede yer alan tektonik oluşumlu tek gölü Çıldır bu rakımdaki tek göl olma özelliğini taşıyor. Kars Vali Yardımcısı Turgut Gülen, ilçe belediye başkanları ve ilçe kaymakamları Kars'ın tanıtılması için basına iş düştüğünü belirterek, şehre yatırım yapacak girişimcilerin gelmesi gerektiğini belirttiler.

 

İNGİLİZ KRALİYET AİLESİ'NDEN KUŞ KORUYUCULARINA ÖDÜL

 

Kars kış ve kültür turizmi gibi pek çok özelliğinin yanı sıra Kuyucuk Gölü ile de Türkiye ve dünyanın dört bir yanından kuş gözlemcilerini ağırlıyor. Göç zamanında gölde yaklaşık 25-30 bin konaklıyor. Kuzey Doğa Derneği başta Kuyucuk Gölü olmak üzere Kars, Iğdır ve Ardahan'da yaptığı çalışmalar doğa koruma, çevre eğitimi, ekolojik araştırma, sulak alan restorasyonu ve köy tabanlı doğa turizmi faaliyetleri nedeniyle 2008 yılında İngiltere Kraliyet Ailesi'nden Ekselansları (Her Royal Highness) Prenses Anne'nin tarafından "Çevre Nobeli" olarak da bilinen Whitley Gold ödülünü aldı. Kuzey Doğa Derneği Kıyıcık Gölü'nde kuşlara halkalama yapıyor. Böylelikle oraya gelen tüm kuşların künyesi oluşturuluyor. Dernek, bir yandan yeni türleri keşfederken diğer yandan soyu tükenen kuş türlerinin de üremesi için gerekli çalışmaları yürütüyor.

 

KATERİNA AV KÖŞKÜ'NÜN OTEL YAPILMASI GÜNDEMDE                 

 

Sarıkamış'ta kış turizminin, kayağın yapıldığı ormanın zirveye telesiyej ile çıkılıyor. Sarıkamış'ta bulunan kayak merkezinin pist yapısı itibariyle hem acemi kayakçılar için hem de profesyoneller için imkan sağladığı öğrenildi. 80 derecede ısıtılmış çam ağaçlarının birbirine geçirilmesi suretiyle yapılan Katerina Av Köşkü'nün Çar II. Nikola tarafından 1800'li yılların sonunda Hollanda'dan getirilen mimar tarafından yapıldığı bilgisi edinildi. Katerina Av Köşkü'nde duvarların içine yerleştirilen ve adına peç denilen sistemle ısıtma sağlanmış.

 

SARIKAMIŞ KAYMAKAMI ALTUNBAŞ : ÇANAKKALE GİBİ SARIKAMIŞ DA DESTAN YAZDI                            

 

Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Sarıkamış Şehitleri Anma Alanları Projesi'nden bahsederken, "Şehitleri anma töreninin 100. yılında nasıl ki; Avusturya'dan Anzaklar Çanakkale'ye geliyorsa, Sarıkamış için de bu sağlanabilir" dedi. Kars ve Sarıkamış'ta bulunan belediye başkanları ve kaymakam ve valiler ulusal olan Kars kültürünü uluslararası seviyeye getirmek için yatırım yapacak, girişimde bulunacak özel sektöre de ihtiyaç olduğunu vurguladılar.

 

'KARS 12 AY TURİST AĞIRLAYABİLİR'

 

Araştırmacı yazar Türkolog Ali Canip Olgunlu marka kent olma yolundaki Kars'a turistin gelmemesi için bir neden yok diyerek, "Doğanın özel yeri Kars 12 ay turist ağırlayabilir. Dünyanın en modern şehri" diye konuştu.

 

Kentte sivil ve dini mimariye dikkat çeken Olgunlu, Kars'ın bir felsefesi olduğunu söyleyerek, inanç turizmi için de yıl boyunca ziyaret edilebileceğini ifade etti.

 

Olgunlu, Çanakkale'de yazılan destanın Sarıkamış'ta da yazıldığını belirtti. Kars şehir merkezinde ise Baltık mimarisi dikkat çekerken, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi de göze çarpıyor. Şehirde Mevlana'nın Mesnevisinden geçen Ebul Hasan Harakani Türbesi'nin yanı sıra Ermenilerin çok sevdiği ünlü şairin evinin de Kars'da bulunduğuna dikkat çekildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.