1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’a Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi
Kars’a Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi

Kars’a Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi

ERDODER’den Kars’a Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi...

A+A-

Kısa adı (ERDODER) olan Erken Doğan Bebekleri Yaşatma Derneği, Kars Harakani Devlet Hastanesine yeni doğan yoğun bakım ünitesi kazandırıyor. Kurulacak olan merkezle Kars’ta erken doğan çocuklar, Erzurum ve Van’a sevk edilmeyeceği gibi Ardahan, Iğdır ve Ağrı olmak üzere çevre illerde erken doğan çocuklar Kars’a sevk edilerek hayata tutunacak.

Prematüre bebeklerin hayata tutunması için çalışmalar yürüten kısa adı (ERDODER) olan Erken Doğan Bebekleri Yaşatma Derneği, bir gurup gönüllü ile birlikte daha önce Mardin’de kurdukları merkezin ardından aynı merkezi bu kez de Kars’a kurmak için çalışmalar başlattı.

ERDODER’in Yönetim Kurulu Başkanı Canan Göztepe, Mimar Okan Erdoğan ile birlikte Kars’a gelerek Vali Günay Özdemir ile görüştü ve ardından da hastanede proje hazırladı. Derneğin merkezinin İstanbul’da olduğunu ve 4 yıl önce kurulduğunu da belirten Göztepe, prematüre doğan çocukları hayata tutundurmak için ihtiyacı olan illerde yeni doğan yoğun bakım ünitesi kurmak için birkaç gönüllü ile seferber olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz 23 Nisan’da da Mardin’de yeni doğan yoğun bakım ünitesi kurduklarını söyleyen Göztepe, bu kez de Kars’ta kurmak için karar aldıklarını söyledi. Başta Vali Özdemir olmak üzere Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Atıf Deniz, Hastane Başhekimi Dr. Savaş Coşkun, Başhekim Yardımcısı Şahin Kahramanca’nın yakın ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Göztepe, bu merkezi Kars’ta da kurmuş olmaktan dolayı yönetim kurulu üyeleri ile birlikte son derece mutlu olduklarını söyledi.

GÖZTEPE: “DOKTOR OLMADAN HAYAT KURTARMAYA VESİLE OLMAK MUTLULUKLARIN EN YÜCESİ”

Prematüre doğan bir çocuğun yaşama tutunmasının kendileri için son derece önemli olduğu ve merkezin 2 ay içerinde kurulacağını da belirten Canan Göztepe: “Bebekler bizim geleceğimiz ve istikbalimizdir. Bu nedenle çocuklarımız sakat veya eksik doğmamalıdır. Bizler Mardin’de yeni doğan ünitesini yaptıktan sonra bebek ölümleri dikkat çekecek derecede azalmış durumda. Bu bizi çok aşırı derece de mutlu ediyor. Biz bunarlı yapmamızın yanı sıra yardımlar da yapıyoruz. Maddi yapmıyoruz ama her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Elimizden geldiği kadar bunun için İstanbul’da ki arkadaşlarım da çok özveriyle çalışıyorlar. Hep hanımlar çalışıyor. Ben bugün Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı olarak mimar arkadaşım Okan Erdoğan ile birlikte hastanede teknik inceleme yaptık ve 2 ay sonra Kars’a yeni doğan yoğun bakım ünitesini kurmuş olacağız. Açılışta da tüm dernek çalışanlarımız Kars’ta olacak ve bu mutluluğu hep birlikte yaşayacağız. Ayrıca prematüre doğan çocukların ailelerinden gelen yardım taleplerinin hiçbirini geri çevirmeyen derneğimiz, çocukların özel ilaçları, fizik tedavileri, özel kıyafetleri, zihin geliştirici oyuncakları gibi devlet tarafından karşılanmayan ihtiyaçları konusunda ailelere destek olmaya gayret ediyor. Doktor olmadan hayat kurtarmak çok daha güzel bir şeydir. Hayat kurtarmak doktorların meslekleri ama vesile olmakta mutlulukların en büyüyüdür bizim için. Bütün komşu illere de faydalı olacağı için biz Kars’ı seçtik merkez olarak biz özellikle buna çok dikkat ediyoruz. Mardin’de öyle mesela bütün çevre iller faydalanabiliyor. Mardin’de de bebekler başka yerlere sevk ediliyordu. Kars’ta olduğu gibi ama şimdi çevre illerden Mardin’e geliyorlar. İnşallah mimarımızın dediğine göre burada da 60 güne bitireceğiz ve açılışımızı yapacağız.” dedi.

VALİ ÖZDEMİR: “SOSYAL SORUMLULUĞUN EN GÜZEL ÖRNEĞİ”

Vali Günay Özdemir de İstanbul’dan Kars’a kadar gelen Canan Göztepe nezdinde tüm dernek üyelerine teşekkür ederek yeni doğan çocukları hayata döndürmek için yaptıkları çalışmalardan dolayı mutlu oldukları dile getirdi.

Kars’a kazandırılan bu merkezin sosyal sorumluluk anlamında son derece önemli kazanım olduğunu ifade eden Vali Özdemir: “Sosyal sorumluluk anlamında ülkemiz de bu tür sivil toplum kuruluşları çok önemli işlevler yerine getiriyor. Sizler de özellikle ihtiyacı olan yerlerde bu tür faaliyetler yaptığınız için sizleri tebrik ediyorum. İstanbul’da yaklaşık 18 bin dernek var. Ve bunların içerisinde bu tür sosyal sorumluluklarını yerine getiren ve sosyal dernek anlamında sayımız da çok fazla değildir. Genellikle hep hemşeri dernekleri ve farklı şekillerde olan derneklerdi. Türkiye’nin bir ucuna geldiğiniz için bizlere ve bu insanlara el uzattığınız için çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Canan Göztepe ve mimar Okan Erdoğan, Vali Özdemir ile görüşmelerin ardından Kars Devlet Hastanesine geçerek Başhekimi Dr. Savaş Coşkun ve Başhekim Yardımcısı Şahin Kahramanca ile birlikte merkezin kurulacağı yerde teknik inceleme ve yer tespiti yaptı.

İncelemelerin arıdan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Savaş Coşkun ve Başhekim Yardımcısı Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şahin Kahramanca, yeni doğan yoğun bakım ünitesi ile ilgili olarak bilgi verdi.

BAŞHEKİM COŞKUN, “ERKEN DOĞAN ÇOCUKLARIMIZ YAŞAMA TUTUNACAK”

Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Savaş Coşkun, ERDODER tarafından Kars Devlet Hastanesine 11 yataklı yeni doğan ünitesi kazandırılacağını söyledi.  Merkezin kurulması aşmasının ilk adımı olan projesinin çizildiğini de belirten Başhekim Coşkun: “Hastanemize yenin doğan yoğun bakım ünitesi kurulması için çizimler yapıldı ve projesi altyapı çalışmaları gerçekleştirildi. Yeni doğan yoğun bakım ünitesi sadece Kars için değil çevre ilerimiz içinde son derece önemli bir ihtiyaçtı. Şu anda bölgemizde yeni doğan bebekleri diğer illere sevk ediyoruz. 28 haftanın altında olan kilo olarak düşük ağırlıkta olan bebeklerdir. Özellikle çevre iller Erzurum, Van, Elazığ gibi bölge hastanelerine sevklerini yapıyoruz. Ve burada yolda oluşan birçok komplikasyondan dolayı bebeklerimiz kaybedebiliyoruz. O tedavileri burada yapmak çok önemli olacak. Bu proje gönüllülük esasına dayanan bir projedir. İnşallah geri dönüş olarak da güzel yansımalar olacak. Bölgemizde özellikle Ardahan, Iğdır, Ağrı, Artvin gibi illerimizin hastaları hastanemize gelerek tedavi altına alınacak ve insanların uzak yerlerde mağdur olması engellenecek. Bu nedenle ERDODER gönüllülerine gönülden teşekkür ediyoruz”  dedi.

UZM DR. KAHRAMANCA: “ANNE KARNINDAKİ İLK 34 HAFTA SON DERECE ÖNEMLİ”

Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Çocuk Hastalıkları Uzmanı Şahin Kahramanca da bebeklerin anne karnındaki ilk 34 haftasını hayata tutunmaları bakımından son derece önemli olduğunun altını çizerek: “Bebek doğumlarında bizim için çok önemli olan ilk 34 hafta son derece önemlidir. Çünkü ilk 34 haftada bebek anne karnında akciğer gelişiminin tamamlıyor. Ancak 34 haftadan sonra bebek doğduktan sonra hiçbir makineye bağlanmadan kendi spontane solunumunu yapabiliyor. 34 haftanın üzerinde doğan çocuklar eğer anne karnında gelişen genetik veya başka bir hastalığı yoksa normal şartlarda kendiliğinden yaşar ve nefes alır. 34. haftanın altında doğan çocuklara biz prematüre diyoruz. Bunun altında doğan çocuklarda bir haftamız daha önemli o da 28. haftamız. 28. ve 34. hafta arasında doğan çocuklara yeni doğanı olmayan merkezler, üst merkezlere gönderiyor. Çünkü bebeklerin ciddi bakıma solunum cihazlarına ve solunuma ihtiyaçları var. Çünkü bu çocukların organları yeteri kadar gelişmiyor çocuk nefes dahi alamıyor. Yeni doğan kurulduğu zaman biz bu 28 ve 34 hafta arasında doğan çocukları her hangi bir yere sevk etmek zorunda kalıyoruz. Yeteri düzeyde çocuk uzmanımız zaten var. Şu anda ki tek sıkıntımız hastanemizin fiziki şartları ve çevre şartlarından dolayı yoğun bakımın olmaması. Yoğun bakımın içinde olan alet edevatın olmaması sorun oluyor. Bunları da giderirsek inşallah bizim 28- 34 hafta arası doğan çocukları sevk etmemize gerek kalmayacak. Ve biz bu çocukları hastanemizde kendiliğinden bu 6 haftayı tamamlayıp kendi spottan nefesini alabileceği haftanın tamamlanacağı döneme biz getireceğiz. Yeni doğan tescilini aldıktan sonra inşallah bu yolda Allah da yolumuzu açık ederse il genelinde valiliğimiz ve sekreterliğimiz tarafından bunun çevre illere de haberi verilecek. Hem 2. hem 3. basamak yoğun bakım demek ki bu bizim için 23 yatak demek. Biz bunu da arttırırız önemli olan açılışını yapmak. Bu açılışı yaptıktan sonra diğer illerden mutlak surette bize hasta gelecektir ki şu anda bile çalışan yeni doğan kuvözümüzde boş yer yok. Yada doluluk oranı yüzde 95’in üzerinde. 13 kuvözden bir ay içinde sadece bir ya da iki tanesi boş aklıyor. Ama diğer ünitede kurulduğu zaman birçok şey daha kolay olacak. Ardahan, Iğdır, Artvin, Ağrı gibi illerin buraya yakın olan yerlerinden mutlaka bize hasta gelecek. Doğu Anadolu’da birkaç il var ki biz onlara bağımlı olarak yaşıyoruz. Bu iller Erzurum ve Van. Eğer buralarda yatak doluysa biz uçakla bile 1.5 -2 saat sürecek yerlere gönderiyoruz. Kars, hava şartları itibariyle de kışın eksi 20’lere kadar inen bir hava şartı var. Uçak ambulansla dahi bebeği sevk etmeye çalışsak 2 derecelik bir ısı oynaması dile çocuğun ölmesine neden olabilir. Bizim amacımız bunları engellemek. Onun için de bu yeni doğan ünitesi kurulduğunda planlarımız işleyecek ondan sonra her şey daha güzel olacak.”şeklinde bilgi verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.