1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars’a Lojistik Merkez Yapılacak
Kars’a Lojistik Merkez Yapılacak

Kars’a Lojistik Merkez Yapılacak

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, 16 tane yatırımda yer alan lojistik merkezlerden birinin de Kars olduğunu söyleyerek, “Teneke de çalsanız Kars’a lojistik merkez yapılacak” dedi.

A+A-

Bakanlığının Kars’taki yatırımlarını erinde denetlemek ve incelemelerde bulunmak için Kars’a gelen Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, 16 tane yatırımda yer alan lojistik merkezlerden birinin de Kars olduğunu söyleyerek, “Teneke de çalsanız Kars’a lojistik merkez yapılacak” dedi.

Müstear Habip Soluk ve Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan’la birlikte Kars Arpaçay Yolu üzerindeki Karayollarının Susuz Çamçavuş şantiyesine giderek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Burada gazetecilerin, Kars’a lojistik merkez kurulup kurulmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Müsteşar Habip Soluk, “Türkiye’nin milli sınırları içerisinde 16 tane lojistik merkezle ilgili yatırımda yer almış projemiz var. Bunlardan bir tanesi de Kars Lojistik Köyü’dür. Bunun planlaması AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın DLH Genel Müdürü olduğu dönemde 2006 yılında planlanmıştı. Ancak yatırıma 2010 yılında girdi. Bunları sarısıyla yapıyoruz. Şu anda İzmir, Samsun, Manisa’da bayağı ilerlemiş Lojistik Merkezlerimiz var. Bakü­-Tiflis-Kars, Pekin’i Kars’a bağlayacak. Nahçıvan ileri tarihte Tahran İslamabad’ı Kars’a bağlayacak. İsteseniz de istemeseniz de, ‘biz istemiyoruz’ diye teneke de çalsanız Kars’a lojistik merkezi yapılacaktır. Kurtuluşu da yoktur ve yatırımı da vardır. İnşallah kısa zamanda da Gar binası müteakiben de onun temelleri de bauda atılacaktır. Kalkınma Bakanlığımızın yatırım programında vardır. Yapılmaması söz konusu değildir. Özellikle de merkez düğüm noktası olması hasebiyle de kaçınılmazdır. Yani istemesek de buraya Lojistik Köy yapılacaktır.” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞININ 70 KATRİLYONLUK YATIRIM PROGRAMI VAR

Müsteşar Soluk, Kars’a yapılacak Lojistik Köyünün yapımına ne zaman başlanacağı ile ilgili soru üzerine de, “Projelerin hayata geçirilmesi tamamen ödeneklere bağlıdır. Ulaştırma Bakanlığı olarak yaklaşık 70 katrilyon TL’ye yakın yatırım portföyümüz var. Bu Kars’taki Lojistik köy belki biraz süre olarak öteleyebilir ama Kars’ın Lojistik Merkezi’nin 20147ten sonraya sarkacağını tahmin etmiyorum. Daha da erken olabilir. Çünkü Gar binasıyla birlikte ona da başlamamız gerekecek. BTK bağlantısıyla birlikte onun da hayata geçmiş olması gerekir. Gümrük Müdürlüğü zaten sıkıntı değil. Lojistik köylerde bizim sadece ‘dört tarafını çevirin, buraya yük insin, binsin’ diye de bir hedefimiz yoktur. Lojistik köylerde bankasıyla, tamirhaneleriyle, bakım hanesiyle, Moteliyle, yüküyle, konteyneriyle komple düşünülen alanlardır. Kapasite olarak da oldukça geniş 4 bin metrekare ve etrafı büyüyecek şekilde planlanmaktadır. ‘Sadece lojistik merkezimiz var’ diye 100-150 dönüme hapsedilecek bir lojistik merkezi de olmayacak burası. Tabi bizim tercihimiz hazine arazisi. Hazine yerleri bazen mera oluyor orada sıkıntılar yaşıyoruz ama kamu menfaati söz konusu olunca merayı da Tarım Bakanlığıyla müşterek olarak imara açabiliyoruz. Dolayısıyla şimdilik böyle bir güzergah belirlememiz, nokta belirlememiz orada bazı sıkıntılara sebep olabilir. Ama önceliğimiz hazine olacaktır. En az 800 dönümlük bir alan olması gerekiyor. Çünkü bunu da zaman içinde büyütmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Soluk ayrıca, son günlerde “Kars’a kurulması planlanan Lojistik Köy Erzurum’a gidiyor” şeklindeki haberler üzerine de, “Yükleme ve boşaltmada şehir içinde büyük bir sıkıntı vardı. Dolayısıyla Erzurum’un yatırıma girmesiyle Kars, Sivas, Antep bunlar bir yerde idi. Erzurum bunlardan öncedir. Kars’ın Erzurum’a gitmesi söz konusu değildir. Ancak Erzurum’un içindekini şehrin dışına çıkarılması söz konusudur. Kars’tan Erzurum’a giden bir şey yok, Erzurum’dan da Kars’a gelen bir şey yoktur. 16 tane yatırımda yer alan merkezden biri de Kars’tır.” açıklamasını yaptı. 

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk ve Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan’ın gezi ve incelemelerine; AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, Karayolları 18. Bölge Müdürü Necati Çakıroğlu, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, AK Parti İl Yönetimi de eşlik etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.