1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Kars Vatanımdır” Belgeseli Tanıtıldı
“Kars Vatanımdır” Belgeseli Tanıtıldı

“Kars Vatanımdır” Belgeseli Tanıtıldı

Prof. Dr. Hacali Necefoğlu : “Kars Vatanımdır”

A+A-

Kars Kafkas Üniversitesi’nde Azerbaycan’ın El Televizyon Şirketi ve Nova Gorica Sinema Merkezi’nin ortak yapımı olan “Kars Vatanımdır” belgesel filminin tanıtımı yapıldı. Kulis’in bilgisine göre film, Kafkas Üniversitesi’nin Fen-Edebiyat Fakültesi’nde çalışan kimyacı bilim adamı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu’nun 60. doğum yıldönümüne ithaf edilmiş.

Hacali Necefoğlu 1955 yılında Azerbaycan’ın Hacıkabul şehrinde doğdu. 1972 yılında liseyi bitirdikten sonra Bakü Devlet Üniversitesi Kimya Fakültesine dâhil oldu. Bu fakülteden 1977 yılında mezun oldu ve Azerbaycan Bilimler Akademisi’inde göreve başladı. Enstitüde başladığı doktor çalışmalarını 1983 yılında tamamladı.

1983-85 yılları arasında Strüktür Kimyası laboratuarında araştırmacı olarak çalıştı. 1985 yılında şimdiki Bakü Devlet Üniversitesi Kimya Fakültesi Anorganik kimya kürsüsünde laboratuvar müdürü olarak göreve başladı, 1986 yılında Çekoslovakya’da bir aylık staj yaptı. 1992 yılına kadar BDÜ anorganik kimya kürsüsünde çeşitli görevlerde çalıştı. 

1992-1995 yıllarında Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde sözleşmeli öğretim üyesi olarak çalıştı. 06.06.1995 tarihinden itibaren Kars Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde Yardımcı Doçent, 09.01.1998 tarihinden itibaren Doçent olarak çalışmaş H. Necefoğlu 21.10.2003 tarihinden itibaren adı geçen Bölümde Profesör olarak çalışmaktadır. Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı olmakla birlikte aynı fakültede Batı Dilleri ve Edebiyatları, Slav Dilleri ve Edebiyatları, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümlerinin kurucu bölüm başkanlıklarını da yürüttü.

2003 yılından itibaren Kafkas Üniversitesi Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi Müdürü görevini yürütüyor.

Bir dönem Kars Kafkas Üniversitesi Rektörünün Kafkas ve Orta Asya ülkeleri ile ilişkiler üzere danışmanı görevine atanmış, hal hazırda bu adı geçen üniversitenin Dış İlişkiler Bölümünde Kafkasya ve Orta Asya ülkeleri koordinatörüdür.

Türkiye Kimya Derneği, Türkiye Kimyagerler Derneği, Türkiye Kristalografi Derneği, Avrupa Kristalografi Birliği üyesidir.

2015 yılında Atatürk Kültür Merkezinin Haberleşme Üyesi seçilmiştir.

Geçtiğimiz yıl yaz izni döneminde memleketinde olurken yönetmen arkadaşları Tahir Tahiroviç ve İkbal Memmedeliyev H. Necefoğlu’nun doğumunun 60. yıldönümü münasebetiyle film çekmeyi karara aldılar. Her iki yönetmen rehber oldukları medya kuruluşlarının imkanlarını seferber ettiler ve filmin çekimlerine start verildi. Çekimler Bakü, Hacıkabul, Yevlax, Berde, Ağdam (Guzanlı) ve Kars’ta kahramanın katılımı ile yapıldı. EL Televizyon Şirketi lojistik üssünde filmin yapımına başlandı. Filmin senaryo yazarı sinema eleştirisi alanında kendi imzası olan Sevda Sultanova, operatörü Faik Kerimov, yönetmen ve montaj işi Perviz Selimov, sanat yönetmeni Tahir Tahiroviç, yapımcı ise İkbal Memmedaliyev.

Bu, Hacali Necefoğlu’nun bellek anıları ve mülakatı üzerinde kurulan bir filmdir. Çocukluk yıllarına ekskurs, Hocası Prof. Dr. Hudu Memmedov hakkındaki anıları, Berde ilindeki Nüşabe kalesine ziyaret, Yevlax’da Kür kıyısındaki düşünceler ve Kars Kafkas Üniversitesi’nde bilimsel araştırmalar, ders süreci vb. konular işlendi.

01-001.jpg

02-001.jpg

03-001.jpg

04-001.jpg

05-001.jpg

06-001.jpg

07-001.jpg

08-001.jpg

09-001.jpg

10.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.