1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Valisi’nden özel açıklamalar
Kars Valisi’nden özel açıklamalar

Kars Valisi’nden özel açıklamalar

Kars Valisi Günay Özdemir, yapımı süren ve 2015 yılının sonlarında faaliyete geçmesi beklenen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı ve akabinde yapılacak yatırımlar ile Rus Büyükelçisi’nin Kars ziyaretini değerlendirdi.

A+A-

KHA Kurucusu Bedir Altunok’un BTK ile ilgili sorularını cevaplayan Vali Özdemir, “2015 yılının sonunda Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu faaliyete geçecek. Bu da aslında Kars için imkanlarının daha iyi olması demek ve Kars’taki tüm ticari, sosyal, kültürel anlamda ekonomik ve hizmet sektörü anlamda çok büyük ihtiyaçlar olacağını gösteriyor.” dedi.

BTK ile birlikte Lojistik Merkezi’nin de kent ekonomisine önemli katsı sunmasını beklediklerini ifade eden Özdemir, “Bu konuda özellikle Lojistik Merkezinin Kars’ta yapılacak olması önemli. Şu anda da projesi ihaleye çıktı, projesi bittiği zaman inşallah 2015 yılında temelini atacağız. 2016 yılında Kars ülkenin hem ekonomik hem de ulaşım anlamında önemli merkezi haline gelecek. Bu da Kars’a 2015 yılından sonra yılda 1 milyon insanın Kars’a gelmesi demek. Ve Kars için hem ekonomik anlamda, hem sosyal anlamda hem de kültürel anlamda alt yapımızı da biz buna göre hazırlamamız gerekiyor. Bunun için gelecek insanların gezip görebilecekleri tarihi ve turistlik alanları çok daha güzel hale getireceğiz. Hasan Harakani hazretlerinin türbesi, evliya camii, kale bölgesi olmak üzere o bölgeler de ciddi bir bölge düzenlemesi yapıyoruz. Bu da 2015 yılında o bölgede ki çevre düzenlemesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda onunla ilgili de hem SERKA’dan hem de Ankara’dan sayın başbakanımız buraya geldiğin de söz vermişti belli bir miktarda para gönderdiler ora ile ilgili de şu anda 4 milyon kadar nakit hazırladık.” diye konuştu.

Bunun dışında o bölge de yapılacak faaliyetlerle ilgili yine Başbakan Davutoğlu’nun Kars’a geldiğinde konuyu takip ettiklerini hatırlatan Özdemir, “Sayın başbakanımız da takip ediyor. O bölgenin çevre düzenlemesi konusunda inşallah 2015 yılı içerisinde ciddi bir destek bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

Sarıkamış ve Çıldır gölüyle ilgili de soruları cevaplayan Vali Özdemir şöyle konuştu:

“Sarıkamış’ta turizm anlamı ile ilgili kar festivalleri, hatta yaptığımız etkinliklerden sonra Sarıkamış’ın kayak merkezinin tanıtılması ile ilgili faaliyetlerimiz var. Şehitlik alanının düzenlenmesi ile ilgili ciddi yatırımlar var. Orada ki anıtın düzenlenmesi, tören alanının düzenlenmesi ile ilgili diğer alanlarda yapacağımız faaliyetler de devam edecek. Aynı zamanda biz Sarıkamış’ın mastır planını çıkarıyoruz şu anda. Sarıkamış mastır planı ile birlikte Sarıkamış’taki bütün faaliyetleri düzenleyeceğiz. Kars mastır planını da çıkarıyoruz. Kars merkez ile ilgili Kars merkez de ne tür tarih, sosyal, kültürel ve turistlik ihtiyaçlarımız var onları ortaya çıkaracağız. Çıldır Gölü ile ilgili aslında Ardahan ile birlikte Çıldır Gölü’nün turizm ve kültürel anlamda planlanması ile ilgili bir ortak çalışmamız olacak bunu da SERKA üzerinden yapacağız. Ve Kars Valiliği ve Ardahan Valiliği olarak böyle ortak bir projemiz var. Bunu da öncelikle planlamamızın amacı Ardahan ve Kars olarak en azından bölgesel olarak ne tür imkanlarımız var, orada neler yapabiliriz ve birbirimizi tamamlayan faaliyetler neler olabilir. Birbirimiz ile rekabet edecek bir ortam değil birbirimiz ile uyum içerisin de ve Çıldır Gölü’nde yapılacak faaliyetleri planlayacağız. Yani hem Çıldır’da hem Ardahan’da hem de Kars’ta aynı faaliyetin yapılması taraftarı değiliz. Çünkü biz birbirimiz ile rekabet eden birbirimiz ile uyum içerisinde çalışan, birbiri ile uyum içerisin de faaliyet gösteren bir alan oluşturabilirsek orada Çıldır Gölü’nün de turizm anlamında hem yaz hem kış turizmi anlamında çok daha fazla aktif hale getireceğimizi düşünüyoruz.”

Vali Özdemir Ani Haraberi’ndeki kazı ç alışmalarıyla alakalı da, “Ani ile ilgili de zaten kültür bakanlığımızın oradaki çalışmaları bitti, oranın çevre düzenlemesi ile ilgili çalışması var. Özellikle oranın giriş, otopark ve oranın sosyal tesisleri ile ilgili imar planı bitti o da onaylandı. İnşallah 2015 yılı içerisin de onu da ihaleye çıkarabilirsek o bölgenin de düzenlenmesi devam edecek. Zaten Ani içerisinde ki kazı çalışmaları devam ediyor. Oradaki restorasyon çalışmaları da aynı şekilde devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Vali Özdemir ayrıca, “İşte Evliya Camisinden başlayarak orada ki çalışmalarımız da devam edecek. Onun dışında zaten tabyalar ile ilgili Kars’ın çok büyük imkanları var. Bununla ilgili de işte bir tane tabyamızın restorasyonunu bitirdik. Orayı müze olarak düzenleyeceğiz. Onun dışında diğer tabyalarımızda da restorasyon yapabildiğimiz kadar restorasyon yapmaya çalışacağız. Turizm anlamında ki alt yapılarımız böyle.” dedi.

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Larlov’un 9 Ekim 2014’de Kars ziyaretiyle ilgili de Vali Özdemir şunları söyledi:

“Rus büyükelçisinin ziyaretinden sonra turizm alanında işbirliği yapmakla ilgili geçen bir önce bir yazı gönderdi ve turizm alanı ile ilgili işbirliği yapmak istediklerini söylediler. Bizde kendilerinden dedik ki; turizm alanında faaliyet gösteren şirketler ile irtibata geçersek siz onları bize yönlendirirseniz biz Sarıkamış’ta, Kars’ta ve bölgemizde yapabileceğimiz ortak çalışmaları ortak bir faaliyette belirleyelim. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüze bir yazı yazdık onun cevabını bekliyoruz. Onlarda bize bu konuda Rusya’dan turizm şirketleriyle bağlantı kurmada yardımcı olacaklarını söylediler ve çalışmalarımız devam ediyor. Zaten bizim bu aşamadan sonrada büyük ihtimalle SERKA ve buradaki Sarıkamış’taki turizmci arkadaşlarla da görüştük Moskova’daki turizm fuarına katılacağız orada da tavsiye edecekleri turizm şirketleri ile görüşeceğiz, irtibata geçeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.