1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Valiliği'nden Karar : Çocuklara Satılmayacak
Kars Valiliği'nden Karar : Çocuklara Satılmayacak

Kars Valiliği'nden Karar : Çocuklara Satılmayacak

Çocuklara Uçucu, Uyuşturucu Madde İle Çakmak ve Çakmak Gazı Satışının Yasaklanması Hakkında Karar

A+A-

Karar Tarihi : 13/09/2017

Karar Sayısı : 2017/01

AMAÇ

Madde 1- Bu kararla Kars İl Sınırları içerisinde çocukların ve gençlerin solumak ve koklamak yoluyla alışkanlık ve bağımlılık yapan, zihinsel ve bilinçsel faaliyetlerini, davranışlarını değiştiren, psikolojik etki gösteren doğal, sentetik veya kimyasal kırtasiye malzemesi, boya incelticisi gibi maddeler ile yapıştırıcı olarak kullanılan ve uçucu madde ihtiva eden ürünler ve çakmak, çakmak gazının zararlarından korunması, bu maddelere çocukların erişiminin önlenmesi ve bu maddelerden uzak tutulması ile ilgili olarak çocuklara satışının engellemesi amaçlanmaktadır.

KAPSAM

Madde 2- Bu karar, Kars il Sınırları içerisinde 18 yaşından küçüklere koklamak yoluyla veya başka şekilde bağımlılık yapabilen ürünler ile kimyasal gaz ihtiva eden çakmak, çakmak gazı satışı ve yeniden doldurulmasının yasaklanmasının kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını öneyerek onları bu maddelerin zararlı etkilerinden korumak hususlarını kapsamaktadır.

HUKUKİ DAYANAK

Madde 3-

1) 5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 11/c ve 66. Maddeleri,

2) 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi,

3) 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 11. Maddesi,

4) 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanununun 4. Maddesi,

5) 5898 Sayılı uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına dair kanun,

6) 05.08.2010 tarih ve 27663 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan “Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine dayanmaktadır.

TANIMLAR

Madde 4-Bu kararda geçen;

a)Bağımlılık: Bir Maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi, bırakma

isteğine rağmen bırakılamaması, aynı etkiyi elde edebilmek için giderek madde miktarının artırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumunu,

b) Çocuk: Daha erken yaşta ergin olsa bile 18 yaşını doldurmamış kişiyi,

c) İş Yeri: Bu karar kapsamında yer alan ürünlerin satışının yapıldığı yerleri,

d) Çakmak Gazı(Bütan Gazı) : Solumak, koklama suretiyle Kişilerde bağımlılık yapabilen uçucu madde ihtiva eden ürünleri ifade eder.

İLDE HUZUR VE GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI

Madde 5- 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin A bendinde “ Vali, İl Sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güveninin korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları Vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.”

( C) Bendinde “ İl Sınırları İçinde huzur ve güvenliğin, Kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir.”

“Bunları sağlamak için Vali gerek karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. Madde Hükmü uygulanır.”

Hükümleri yer almıştır.

GENEL ESASLAR

Madde 6- Bu kapsamda aşağıda belirtilen tedbirlerin uygulanmasına karar verilmiştir.

1) 18 yaşından küçüklere koklamak yoluyla veya başka şekilde bağımlılık yapabilen ürünler ile kimyasal gaz ihtiva eden çakmak, çakmak gazı(bütan gazı), sentetik kimyasal çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan, bally, derby, uhu, tiner, vernik vb. yapıştırıcı veya boya sökücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu kimyevi maddelerin satışı ve dolumu yapılamaz.

2) Çocuklara satışı yapıldığı tespit edilen kimyasal gaz ihtiva eden çakmak, çakmak gazı(bütan gazı), sentetik kimyasal çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan, bally, derby, uhu, tiner, vernik vb. yapıştırıcı veya boya sökücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu kimyevi maddeler, gerekli işlemler yapıldıktan sonra çocuğun velisi-vasisi, kanuni temsilcisine teslim edilir.

CEZAİ HÜKÜMLER

Madde 7- 5442 Sayılı İl İdare Kanununun 11. Maddesi gereğince alınan bu karara uymayanlar hakkında; eylemleri başka bir suç teşkil etmediği taktirde, aynı kanununun 66. Maddesi ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi gereğince işlem yapılır.

YÜRÜRLÜK

Madde 8-Bu karar Valililik makamı tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

YÜRÜTME

Madde 9- Bu kararı Kars Valiliği yürütür.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.