1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Teyyare Meydanı ve Kule İlgi Bekliyor
Kars Teyyare Meydanı ve Kule İlgi Bekliyor

Kars Teyyare Meydanı ve Kule İlgi Bekliyor

Yıldırım ÖZTÜRKKAN

A+A-

Havayolları henüz emekleme döneminde olsa da, hava sahasına hakim olmanın stratejik faydaları her yerde hemen fark edilmişti ve Rus mühendisleri tarafından 1910 yılında Kars'ta da bir havaalanının temeli atılmış ve 1912 de bitmiştir. İstanbul Yeşilköy Havaalanı ile aynı anda açılmıştır. Pistin uzunluğu 1750x100metre  ve pist yüzeyi stabilize olup, yönü 06/24’tür. Burada konuşlanan Rus uçakları, 1914-17’deki  savaşlarda  küçümsenmeyecek bir rol üstlenmekteydi; yakıt eksikliğinden dolayı bunların kullanımına 1918 yılın da son verildi.

1919 ilkbaharında İngilizler, Kars'ın kendi İdari Müslüman Meclisine (“Milli Sura”) karşı mevcudiyetlerini daha etkili kılmak için Kars havaalanını kendi uçaklarını konuşlamak için kullandı. Havaalanı sonraki yıllarda neredeyse hiç kullanılmadı ve yıkılmaya yüz tuttu. 1950'li yılların sonunda, 60'lı yılların ortasında tekrar kapatılmadan önce, Kars-Erzurum-Ankara-İstanbul güzergâhı kapsamında sivil havacılığın yaz uçuşları için açıldı.

1912 yılın da Kars'ta yapımı biten ve askeri amaçlarla kullanılan hava alanına Rus uçak filoları cephede önemli keşif hizmetleri yapmışlar.

General Maslovskij bu konuda şöyle bilgilendiriyor:

"1915 ilkbaharında Kars kafkas ordusuna önce teğmen Tichockij ve teğmen Kurbatov yöneti¬minde iki Sibirya uçak filosu geldi. Filolar da "Farman", "Voisin" ve "Newpore" uçak modelleri vardı". 1915 sonunda, Erzurum taarruzu hazırlıkları sırasında, teğmen Majer komutasında bir çok "New¬pore"-uçağından oluşan bir Sibirya uçak filosu arka bölgenin keşfi için Hasankale'ye taşındı."

Şu an Kars Kafkas Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nin güneyinde 40°35'29,02"N 43°05' 04,43" D koordinatın da bulunan  pist şimdiki rektörlük binası önünden Tedaş arkası beton kuleye kadar uzanmaktadır. Kulenin ahşap çatısı çökmüş idare binası ise yeni yıkılmıştır. 106 senelik tarihi kulenin akıbeti belli değildir. Turizm açısında değerlendirilebilir. Geldiği günden beri turizmi canlandırmak  için çalışan  Valimiz Sayın Rahmi Doğan ve Kültür Bakanlığı’ndan ilgi beklemektedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.