1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars-Nahcıvan Müjdesi
Kars-Nahcıvan Müjdesi

Kars-Nahcıvan Müjdesi

Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Bakü gezini değerlendirdi.

A+A-

Akyol, Cumhurbaşkanı’nın Kars-Nahcıvan demiryolunun iki kıtayı bağlayacağına dikkat çektiğini yazdı ve müjdeyi verdi ; en kısa sürede işe başlanacak.

 

Ermenistan ve Azerbaycan

 

Azerbaycan’la Türkiye, savunma işbirliği anlaşması imzaladı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gül onuruna verdiği yemekteki konuşmasında “stratejik taraftarlık ve karşılıklı yardım senedi imzaladık” dedi. Petrol ve gaz hatları konusundaki “emektaşlığı“ anlattı. Aliyev Türkiye hakkında, benim izlediğim en sıcak konuşmasını yaptı.

 

Gül de konuşmasında “büyük bir milletin parçalarıyız, bir millet iki devlet” vurgusu yaptı.  Enerjinin yanında Kars-Nahcıvan demiryolunun iki kıtayı bağlayacağına dikkat çekti...

Koronun söylediği şarkılardan Azeri lehçesiyle şu türküyü not aldım:

Çanakkala içinde aynalı çarşı

Ana men gidirem düşmene garşı

Garabağ’ın içinde aynalı çarşı

Ana men gidirem düşmene garşı...

 

Rusya yapıcı

 

Gelecek hafta Ruslar da Ermenistan’la benzer bir anlaşma imzalayacak; bir ilişki var mı?

Gül bu soruya tepki gösteriyor:

 

- Asla... O soğuk harp usulleri geride kaldı. Anlaşmamız kimseye karşı değil. Normal süreç...

1994’te Azerbaycan’la imzalanmış anlaşma yenilenmiş.

Sonra Gül, Rusya’nın Karabağ meselesinin çözümü için samimi gayret sarf ettiğini anlattı; “eski dün yok, yeni bir dünyadayız” diye de ekledi.

 

İsrail’e mesajlar

 

İsrail konusunda Gül çok net:

 

- Türkiye Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa askeri bir saldırıya uğradı ve 9 can verdi! Biz böyle görüyoruz. İsrail bunu kavramalı, Türkiye’nin dostluğunu kaybetmenin ne demek olacağını idrak etmelidir!

Gül, İsrail’le Türkiye’nin benzer bir yönü olduğunu söylüyor; partilerin kavgalı olması:

- İsrail beka mücadelesi veren bir devlet! Bu halini unutup, iç parti kavgalarının siyasi hesapları yüzünden Türkiye gibi asırlardan beri kucak açmış, dostça davranmış bir ülkeye bu saldırıyı yapmanın ağır bir stratejik hata olduğunu İsrailli politikacılar da lobiler de idrak etmelidir. İlişkilerimizin bundan sonra nasıl olacağı İsrail’e bağlıdır.

 

İsrail yumuşuyor mu?

Cumhurbaşkanı’na soruyoruz: Peki ama İsrail, Marmara gemisini iade etti, tutsak aldığı Türkleri bıraktı, BM komisyonunu kabul etti...

Gül’ün cevabı:

- Bunları İsrail hatasını kabul edip yumuşamak için yapmadı! Bunların olmasını Türkiye sağladı! İsrail’le ilişkilerimiz çok iyi idi; bu saldırıyla ‘işin büyüsü’ gitti. Türkiye’yi tekrar kazanmak istiyorsa, bunu tamir etmesi, telafi etmesi lazım...

 

Şehitlik ve bayrak

Cumhurbaşkanı Gül salı günü Teze Pir mescidini, Han Sarayı’nı, Şeki’deki Türk şehitliğini ve Şeki İslam medresesini ziyaret etti. Bunları yarın yazacağım.

 

Şehitliklerde Türk ve Azerbaycan bayrakları şanla şerefle dalgalanıyordu. Çok duygulu anlar yaşadık. Ancak resmi tören yerlerinin dışındaki yollarda Cumhurbaşkanı’nı karşılamak için Türk bayrakları yoktu! Bu durumu bizim diplomatlar şöyle izah ediyor: Azerbaycan’da devlet başkanlarını karşılamak için bayraklar yollara değil yol kavşaklarına konuluyor, yol kavşaklarında Türk bayrakları vardı...

 

Bilmiyorum, yoksa bir mesaj mı?

 

Taha AKYOL / Milliyet Gazetesi - 18.8.2010

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.