1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Meclisleri Genel Esasları Hazırlandı
Kars Meclisleri Genel Esasları Hazırlandı

Kars Meclisleri Genel Esasları Hazırlandı

AK Parti Kars Milletvekili Mehmet Uçum’un adaylık sürecinde gündeme getirdiği ve Vekil olduktan sonra çalışmalarını devam ettirdiği “Kars Meclisleri” nin çalışma esasları hazırlandı.

A+A-

Çalışma Esasları, ilçe meclislerinin oluşumunu, il ve ilçe meclisleri koordinatörlüğünü, çalışma usullerini, çalışılacak konuları ve kapsam hükümlerini içeriyor.

1 Kasım 2015 Tarihinden sonra aktif çalışmaya geçilmesi beklentisinde olduğunu söyleyen Mehmet UÇUM, “Kars Meclislerinin Kars Halkının siyasete katılımı için önemli imkanlar sunacağına inandığını” ifade etti.

Mehmet UÇUM devamında şunları söyledi:

Sivil toplum siyaset üzerinde ne kadar etkili olursa siyasetin de toplum yararına faaliyet yürütmesi o kadar mümkün olur. Halk karşıtı siyasi faaliyetlere izin vermemek için sivil toplumun meclisler aracılığıyla siyasi süreçlere müdahil olması gerekir. Kars’ın çocuğundan gencine, kadınından tüm yetişkinlerine, bireylerinden tüm topluluklarına bir bütün olarak hem yerel siyasete müdahil olması hem de yerel siyaset üzerinden ülke siyaseti üzerinde etkili olması gerekiyor. Çünkü Kars “çeşitlilik içinde birliğin” ve “süreklilik içinde yenilenmenin” parlak örneklerinden birini oluşturuyor. Kars Meclisleri, Kars halkının siyasi süreçlere müdahil olmasının çok etkili araçları haline dönüştürülebilir. Bunun için Kars halkının bütün farklılıklarını koruyarak ama Kars bütünlüğünü esas almak kaydıyla bu meclislere sahip çıkması ve çalıştırması büyük önem taşıyor. Umudum Kars’ın tarihinin kültürünün ve Kars halkının irfan ve ferasetinin bu konuda devreye gireceği ve meclisleri çalıştıracağı yönündedir.

KARS MECLİSLERİ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI

BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL HÜKÜMLER

AMAÇ

MADDE 1-Bu esasların amacı; kent yaşamında hemşehrilik bilincinin gerçekleştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, çevreye yaklaşım, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, şeffaflık, katılımcılık, yerinde ve kamuya hizmet arz etmeyi sağlamak üzere Kars Meclislerinin kuruluş ve çalışma ilkelerini istişare esasına göre  düzenlemektedir.

KAPSAM

MADDE 2- Kapsamı iki bölümde oluşturulmuş olup

Yer  Bakımından Kapsam:  Esaslar yer bakımından il ve ilçeler seviyesinde tüm Kars’ı kapsar.

Konu bakımından kapsam: Esaslar meclislerle kamu kurumları arasındaki ilişkileri ve  kuruluş yerine ilişkin tüm konuları  kapsar

HUKUKİ DAYANAK

MADDE 3- İş bu esaslar 5253 sayılı dernekler kanunun 2. Maddesinin “f” fıkrasında düzenlenen platform hükmüne kıyasen hazırlanmıştır.

 TANIMLAR

MADDE 4- Bu esaslarda geçen

a-İl Meclisler Koordinasyonu: İlçe Meclislerinin faaliyetlerini koordine etmek raporlarını değerlendirmek ilgili kurum ve kuruluşlardan meclislerin öneri ve taleplerine ilişkin gerekli destekleri istemek ve meclislerin koordinasyon kurulundan talep ettiği diğer konularda çalışmak üzere oluşturulmuş kuruldur.

b-İlçe Meclisleri

-Muhtarlar Meclisi: İş bu esasların amaçları doğrultusunda ilçe esaslı olarak kurulan  tüm mahalle ve köylerin muhtarları ile mahalle ve köy temsilcilerinin  katılımına açık meclistir.

-Sivil Toplum Meclisi  İş bu esasların amaçları doğrultusunda ilçe esaslı olarak kurulan  sivil toplum kuruluşları ile meclis çalışmasına katkı sunacağı öngörülen kişilerin katılımına açık meclistir.

-Kadınlar Meclisi  İş bu esasların amaçları doğrultusunda ilçe esaslı olarak kurulan meclis çalışmasına katkı sunacağı öngörülen kadınların katılımına açık meclistir.

-Gençlik Meclisi İş bu esasların amaçları doğrultusunda ilçe esaslı olarak kurulan meclis çalışmasına katkı sunacağı öngörülen gençlerin katılımına açık meclistir.

-Çocuk Meclisi İş bu esasların amaçları doğrultusunda ilçe esaslı olarak kurulan meclis çalışmasına katkı sunacağı öngörülen çocukların katılımına açık meclistir.

-Kamu Kurum ve Kuruluşları Meclisi İş bu esasların amaçları doğrultusunda ilçe esaslı olarak kurulan meclis çalışmasına katkı sunacağı öngörülen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin  katılımına açık meclistir.

MECLİSLERİN KURULUŞU

MADDE 5-Meclisler aşağıdaki esaslarla kurulur.

a)Meclisler ilçe esaslı kurulur.

b)Her meclis ilk kuruluş toplantısında veya izleyen toplantıda koordinasyon kurulunu eğilim yoklamasına göre tayin eder. Görev süresini belirler.

c) Merkez ilçe dahil 8 ilçede aşağıdaki esaslara göre kuruluşlar gerçekleştirilir.

-Muhtarlar Meclisi: Her ilçenin tayin edilmiş koordinasyon kurulunun ilçede yer alan tüm muhtarlar ile temsilcilere  yapacağı çağrı ve yapılan ilk toplantıyla kuruluş gerçekleşir.

-Sivil Toplum Meclisi:  Her ilçenin tayin edilmiş koordinasyon kurulunun ilçede yer alan tüm sivil toplum kuruluşları ve meclise katkı sağlayacak temsilcilere yapacağı çağrı ve yapılan ilk toplantıyla kuruluş gerçekleşir.

-Kadınlar Meclisi: Her ilçenin tayin edilmiş koordinasyon kurulunun ilçede yer yaşayan tüm kadınlara yapacağı çağrı ve yapılan ilk toplantıyla kuruluş gerçekleşir.

-Gençlik Meclisi: Her ilçenin tayin edilmiş koordinasyon kurulunun ilçede yaşayan tüm gençlere yapacağı çağrı ve yapılan ilk toplantıyla kuruluş gerçekleşir.

-Çocuk Meclisi: Her ilçenin tayin edilmiş koordinasyon kurulunun ilçede yer alan tüm çocuklara yapacağı çağrı ve yapılan ilk toplantıyla kuruluş gerçekleşir.

-Kamu Kurum ve Kuruluşları Meclisi: Her ilçenin tayin edilmiş koordinasyon kurulunun ilçede yer alan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine yapacağı çağrı ve yapılan ilk toplantıyla kuruluş gerçekleşir.

MECLİSLERİN ÇALIŞMA İLKELERİ

MADDE 6- Meclislerin çalışma ilkeleri aşağıdaki gibi belirlenir.

a)Meclisler istişare usulüne göre çalışır.

b)Çalışma konuları iş bu esasların amacına uygun olarak meclisler toplantısında serbestçe belirlenebilir.

c)Meclisler çalışma konularına ve geliştirecekleri önerilere göre alt çalışma grupları oluşturabilir.

d)Meclisler koordinasyon kurulları hazırladıkları raporlar ve geliştirdikleri öneriler ile ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlar nezlinde takip birimleri oluşturabilir. Takip sonuçları meclisler genel toplantısına sunulur.

e)Meclislerin karar alma usulü kendileri tarafından belirlenir. Bir konuda ittifak sağlanamadığı takdirde genel eğilimle desteklenen konular  raporlaştırılır. Ancak raporlarda aksi görüştekilerin eğilimlerine de yer verilir.

f)Meclis çalışmaları bakımından katlanılmaz uyumsuzluklar geliştiren kişiler olması halinde meclis genel toplantısı bu kişilerin sürekli yada geçici olarak meclis toplantılarından uzaklaştırılmasına karar verebilir. Sürekli uzaklaştırılanlar daha sonra meclis koordinasyon kuruluna başvurarak yeniden toplantılara katılmayı talep edebilir. Bu hususta da karar verme yetkisi meclis genel toplantısıdır.

g)İlçe Meclisleri her meclisten bir temsilcinin katılımıyla ilçe meclisleri koordinasyon kurulu oluşturur. Her ilçe koordinasyon kurulu kendi arasından tayin edeceği bir temsilciyi il meclisler koordinasyon kurulu toplantılarına gönderir. Toplantıya gönderilecek temsilci rotasyon uygulamasına göre belirlenir.

İKİNCİ BÖLÜM

İL MECLİSLER KOORDİNASYON KURULUNUN GÖREVLERİ

MADDE 7:

a)İlçe Meclislerinin çalışmalarının koordinasyonunu yapar.

b)İlçe Meclislerinin gelen raporlar ve önerilere ilişkin inceleme ve değerlendirme yapar.

c)İlçe Meclislerinin raporları ve önerileri çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşların desteklerini sağlamak için çalışır.

d)İlçe Meclislerinin talepleri doğrultusunda yapılacak işleri planlar rapor oluşturur icra işlerle ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlar nezlinde gerekli girişimlerde bulunur.

e)İlçe meclislerinin raporları önerileri ve talepleri konusunda geri dönüş bilgilendirmelerini yapar.

f)İlçe Meclislerinin çalışmalarını kamu oyuna duyurulma esaslarını belirler. Gerek gördüğünde doğrudan kamuoyu bilgilendirme faaliyeti yürütür.

İLÇE MECLİSLERİN GÖREVLERİ

MADDE 8:

Muhtarlar Meclisi

Öncelikle ilçenin ortak ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapmak raporlar oluşturmak ve öneriler geliştirmek.

Tek tek her mahalle ve köy için yada ortak ihtiyacı olan birden çok mahalle ve köy için ihtiyaç tespitleri yapmak ve birlikte hareket etme önerileri geliştirmek.

-Sivil Toplum Meclisi

Sivil Toplumun ortak ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapmak raporlar oluşturmak ve öneriler geliştirmek.

Sivil Toplumun sosyo kültürel ihtiyaçları ve beklentileri konusunda tespitler yapmak ve birlikte hareket etme önerileri geliştirmek.

-Kadınlar Meclisi

Öncelikle kadınların ortak ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapmak raporlar oluşturmak ve öneriler geliştirmek.

Kadınların ailevi, maddi ve kültürel yaşamları için katkı sağlayabilecek her türlü çalışma projeler sunmak  öneriler geliştirmek.

Kadınların siyasal yaşama katılım mekanizmalarını çeşitlendirmek ve güçlendirmek için çalışmalar yapmak, öneriler geliştirmek.

-Gençlik Meclisi

Gençlerin  ortak ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapmak raporlar oluşturmak ve öneriler geliştirmek.

Gençlerin gelişimleri ve sosyal anlamda ihtiyaçları konusunda tespitler yapmak ve birlikte hareket etme önerileri geliştirmek, projeler sunmak.

-Çocuk Meclisi

Çocukların eğitim, sosyal yaşam  ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapmak raporlar oluşturmak ve öneriler geliştirmek.

Çocuklar yaşam alanları ve eğitim ortamlarının geliştirilmesi sosyal manada kendilerini ortaya koyabilmeleri için projeler çalışmalar yapmak öneriler sunmak.

 

-Kamu Kurum ve Kuruluşları Meclisi

Öncelikle kurumların çalışma sistemleri ve yapılması planlanan projeler ile ilgili  çalışmalar yapmak raporlar oluşturmak ve öneriler geliştirmek.

Kurumlarda yapılacak yenilikler ile ilgili öneriler geliştirmek. Üretken kurumlar oluşması için projeler geliştirmek.

MECLİSLERİN ÇALIŞMA USULÜ

MADDE  9:

Toplanma Esasları

İlçe meclisleri 2 ayda bir ilçe koordinatörünün çağrısıyla toplanır ve katılımcıların önerileri ile gündemi oluşturup gündem maddelerini görüşür. Görüşme sonucunda alınan kararlar tutanak haline getirilir. Teklif ve öneriler  İl Koordinasyon Kuruluna gönderilir.

Sekreterya

İlçe meclislerinin sekreteryası ilçe  genel meclisince seçilip görevlendirilecek üyelerce yürütülür.

Raporlama

Raporlama faaliyetleri ilçe meclislerinde seçilen koordinasyon kurulu üyelerince yürütülür.

ÇEŞİTLİ VE SON HÜKÜMLER

MADDE 10:

GİDERLER VE KARŞILANMASI

-Toplantı salonu giderleri

-Yol giderleri

-Temsil ve Ağırlama giderleri

-Kırtasiye ve posta giderleri

-Diğer giderler

Meclis toplantılarının sayılan ve diğer giderlerinin  kural olarak valilik, kaymakamlıklar, belediyeler ve diğer  kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanması talep edilir. Ayrıca giderlerin karşılanması için özel katkılarda sağlanabilir.

MADDE 11:

ÇAĞRI USULÜ

Meclislerin toplantıya çağırılması ilçe meclis koordinatörü tarafından yapılır. Gerekli görülen hallerde ilçe meclis üyelerince de toplantı talebinde bulunulabilir.

İl Meclisler Koordinatörlüğü gerek gördüğü hallerde ilçe meclislerini ilçe esaslı veya ortak toplantılara çağırabilir.

GEÇİCİ HÜKÜM: İlçe Meclislerin kuruluş sürecinde koordinatörler ilçe esaslı olarak İl Meclisler Koordinasyon kurulu tarafından belirlenir. Meclisler ilk toplantılarında koordinatör yada koordinatörleri eğilim yoklamasına göre kendileri tayin ederler.

İlçe Meclislerinin aktif olarak  çalışmaya başlayacakları dönem 1 kasım 2015 tarihinden sonradır. Bu süre içerisinde İl Meclisler Koordinasyon Kurulu tarafından belirlenen koordinatörler meclislerin oluşuma ilişkin hazırlıkları yapacaklardır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.