1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Kızılay Kan Alma Biriminde Ramazan Öncesi Kan Bağışı Bereketi Yaşanıyor
Kars Kızılay Kan Alma Biriminde Ramazan Öncesi Kan Bağışı Bereketi Yaşanıyor

Kars Kızılay Kan Alma Biriminde Ramazan Öncesi Kan Bağışı Bereketi Yaşanıyor

Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Ülke genelinde bulunan Kızılay kan merkezleri ve kan alma birimleri, bağışçıların oruçlu olacağı nedeniyle kan bağışı almak için çalışmalarını hızlandırdı.

A+A-

Ramazan öncesi Kars Kan Alma Birimi de hayırsever kan bağışçılarının uğrak yerlerinden biri haline geldi. Yoğun bir tempo ile çalışan Kan Alma Birimi Sorumlu Doktoru Ahmet Enis Güllüdağ sorumluluğundaki Kars Kan Alam Birimi personeli de çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Kan Alma Birimi Sorumlu Doktoru Ahmet Enis Güllüdağ, Kars’ın yüksek rakımlı olması, kırmızı et tüketimi ve sigara kullanımı nedeniyle il genelinde kan değerlerinin (Hemoglobin)yüksek olması nedeniyle kan bağışı alımında bazı sorunlar yaşandığını söyledi.

Sigaranın insan sağlığı bakımından kişini yaşamının her alanında önemli bir sağlık sorunu olarak karşısına çıktığını da ifade eden Dr. Güllüdağ, Kars Kan Alma Biriminin Ramazan boyunca iftardan sonra da kan bağışı almaya devam edeceğini de söyledi.

Ülkedeki kan stokunun normal düzeyde olması gerektiğini de söyleyen Dr. Güllüdağ, Kars’ta kan verme bilincinin çok iyi düzeyde olduğunu da belirterek:”İnsanlar kan başında duyarlı davranıyor. Ülkemizde Ramazana rağmen kan stokunun azalmaması için bağışların devam etmesi çok önemlidir. Tabiî ki kan bağışlamak için gelen vatandaşlarımızın sayısı bağışta bulunanlardan çok daha dazla oluyor. Çünkü kan verecek insanlarda bazı kriterler arıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Kan ve Kan Ürünleri rehberi var. Bu rehbere göre kan alıyoruz. Orada ki kriterler de hemoglobin değerine bakıyoruz. Bu değerlerin erkeklerde altı sınır13.5 üst sınır 18 arası olması gerekiyor. Bayanlarda ise 12.5 ile 16.5 arasında olması gerekiyor. Onun dışında kan alımı yapamıyoruz. Kan veren kişinin herhangi bir hastalığı olmaması lazım. Bağışçılarımızın kan vermeden önce doldurdukları forumlar ile sorgulama yapıyoruz. O sorgulama sırasında hastalığı var ise kan almıyoruz. Belli hastalıklar var o hastalıkları geçirmemiş olması lazım. Bağışçıların belli dönemlerde yurtdışına çıkmış olmaması lazım. Sıtma riskli ülkeler var oralara gitmemiş olması lazım. Oralara gidip dönen kişilerden ise altı ay boyunca kan almıyoruz. Endoskopi yaptıran ve ameliyat olanlardan 1 yıl boyunca kan almıyoruz. Bazı kriterler var o kriterleri uyguluyoruz. Uygun olan kişilerden kan alıyoruz.Kars’ın yüksek rakımda olması nedeniyle, Karslıların kan değerleri yüksek çıkıyor. Rakım yüksekliği hemoglobini yükseltici bir etken olduğu gibi bu durum çok sık rastladığımız şekilde sigara kullananlarda da rastlanıyor. Sigara kullanmayanlarda da var ama yükseklik asıl sigara kullananlarda çok yükseliyor. Bu nedenlerle vücudun oksijen ihtiyacı artıyor vücut kan yapımına yöneliyor.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.