1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Kazı dünyaya açılma yolunda
Kars Kazı dünyaya açılma yolunda

Kars Kazı dünyaya açılma yolunda

Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı başkanı Piero Sardo ve Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs Kars’ta Gravyer Peyniri, Kars Kaşarı, Kars Kazı, Kars Kavılcası, Türkmen Şaşak Peynirinin izini sürdüler.

A+A-

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği önetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu’nun rehberliğinde,  Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı başkanı Piero Sardo ve Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs Kars Gravyer Peyniri, Kars Kaşarı, Kars Kazı, Kars Kavılcası, Türkmen Şaşak Peynirinin üretildiği yerleri gezip yerinde görerek, tanıyarak Presidiyum (Tescilleme) işareti ile markalaşmasını (Türkiye ve dünyaya duyurarak) sağlama amacı ile  Kars ve çevresini gezdiler.

Mutfak Dostları Derneği; ESSEDRA (Kırsal alanların sosyo-ekonomik sürdürülebilir kalkınması) projesi ile, Balkanlar ve Türkiye’de kaybolan yöresel ve geleneksel ürünler sayesinde küçük üreticilerin,  geleneksel lokal tarım yapmalarının sağlanması, yerel ekonominin kurulması, Slow Food’un “Presidia”ne deniyle yerel ürün ve üreticilerini birlik, kooperatif gibi kurumlarla bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.

Slow Food ise  tüm insanların gezegenimiz ve gıda üreticileri için iyi olan gıdaya ulaşabileceği ve tadını çıkarabileceği bir dünyayı amaçlayan küresel bir örgütlenmedir. Üye destekli ve kar gütmeyen bir kuruluş olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşamın yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak, insanları yedikleri gıdaların tadı, nereden geldiği ve gıda seçimlerinin dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında bilinçlendirmek amacıyla kurulmuştur.

Slow Food, kaliteli gıdaya erişebilmenin ve zevk almanın her insanın temel hakkı olduğuna ve zevki mümkün kılan biyoçeşitlilik mirasının, kültürün ve bilginin sürekli korunması gerektiğine inanır.

150’den fazla ülkede; aralarında iyi, temiz ve adil gıdayı savunan şeflerin, gençlerin, aktivistlerin, çiftçilerin, balıkçıların, uzmanların ve akademisyenlerin yer aldığı yaklaşık 100.000 Slow Food üyesi bulunmaktadır. Üyeler, dünya geneline yayılmış 1500 konvivyuma (yerel birlikler) gerek üyelik aidatları, gerekse de düzenledikleri etkinlikler ve kampanyalarla destek olmaktadır. Bunun yanı sıra, küçük ölçekli sürdürülebilir gıda üretimi yapan 2000 Terra Madre gıda topluluğu da Slow Food ağının içinde yer almaktadır.

Bu oluşumlara katılmak, yöresel tatlarımızı dünyaya tanıtarak hak ettiği değeri kazandırmak amacıyla,  Doğal ve yerel üretim olarak tescillenmeye aday ürünler üretim yerlerinde tanıtıldılar, anlatıldılar, tattırdılar.

Peynirler ve kavılcayı,  Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu aday gösterdi, anlattı, tanıttı.

Kars Kazını ise Susuz, Cilavuz Kalkınma Derneği yönetim kurulu başkanı Efkan Zariç aday gösterdi, anlattı, tanıttı.

Susuz, Cilavuz Kalkınma Derneği yönetim kurulu başkanı Efkan Zariç “ilçemize gelen misafirlerimiz  Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı başkanı Piero Sardo ve Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Koçulu ile birlikte Susuz Belediye Başkan Vekili Sakine Yaprak’ı makamda ziyaret ettik, yapılması planlanan çalışmayı anlattık. Sayın başkanımız da bu ve önceki çalışmalarımızı olumlu bulduğunu, başarılı olacağımıza inandığını ve bizi destekleyeceklerini ifade ettiler.

Gerek Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, gerekse Susuz, Cilavuz Kalkınma Derneği, yöre insanının emeği ve üretimi ile, Kars ve çevresinin doğa ve kültürü ile ekonomik kalkınmada, turizm alanında hak ettiği değeri bulması, bölgenin kalkınması için faaliyet göstermektedir. Bu amaçla çeşitli projeler uygulanmaktadır. Örneğin, derneğimiz SERKA (Serhat Kalkınma Ajansı) dan aldığı destek ile  genel olarak Kars bitkilerini özelde de Cilavuz bitkilerini tanıtan ‘Kars bitkileri, Cilavuz Doğasından Bir armağan’ adlı kitabın basımını gerçekleştirdi.  Yine eğitim tarihimizde ve bölgemizde önemli bir yere sahip olan ‘Cilavuz Köy Enstitüsü’nü anlatan Kısa Filim ile Cilavuz Kültür Evini’nin kurulmasını gerçekleştirdi.   Bu alanda Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin de çeşitli çalışmaları var. Tabi SERKA gibi fon kuruluşlarının desteği olmazsa bizim bu faaliyetleri yapmamız da zor olur, bu nedenle katkı sağlayan, emeği geçen kişilere, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.”  Dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.