1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Erivan Bakü Hayali
Kars Erivan Bakü Hayali

Kars Erivan Bakü Hayali

Dünyanın en prestijli okullarından Harvard Üniversitesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ermenistan'ı 'kapıları kapamayın' diye uyardı, Kars, Erivan ve Bakü arasındaki hayalini açıkladı.

A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan'ı ve diasporadaki Ermenileri uyardı. Bakan Davutoğlu, "Kapıları kapamayın, suçlamayın ve aynı zamanda da dinleyin" dedi.

 

Ermeni - Türk geçmişi ile Avrupa'daki Yahudilerin yaşadıkları arasında bir benzerlik kurulamayacağını savunan Davutoğlu, ''Öncelikle Ermeniler bizim kapı komşumuzdur'' şeklinde konuştu. 1915'de yaşananları 'trajedi' olarak tanımlayan Bakan Davutoğlu şöyle konuştu: ''Evet, biz bir acı yaşadık. Ve biz bu acıyı paylaşmaya hazırız. Ancak birileri bizi soykırım ile suçlar ya da 100 yıldır inkar etmekle itham ederse, aynı yıllarda Türklerin, Kafkaslarda ve Balkanlar'da yaşamış oldukları nedir? Bugün neden Türkiye'de Boşnak, Gürcü, Arnavut var kendi ülkelerinden olduğundan daha fazla? Çünkü onlar da aynı şeyleri yaşadıkları için Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldılar. Ancak biz bugün Balkan milletlerini suçlamı-yoruz, biz bugün Rusları Kafkaslar'da Abazalara, Çeçenlere neden baskı yaptınız diye suçlamı-yoruz Türkiye'ye gelmelerinden dolayı. Tüm Ahıska Türkleri Stalin döneminde vatanlarından sürgün edildi. Ancak biz Rusları soykırım yapmakla suçlamadık, çünkü bunlar geçti ve biz bugün bu sıkıntıları paylaşmaya hazırız. Buradaki kritik şey, sadece hatıralar.''

 

''KAPILARI KAPATMAYIN VE DİNLEYİN''

 

Kendilerinin 1915 olaylarını tartışmaya, konuşmaya hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, ''Olayın yalnızca bir taraftan hikayesini anlatmayın. Bu olayda iki tarafın da hikayesini dinleyin. Fakat, kapıları kapamayın, suçlamayın. Dinleyin aynı zamanda'' şeklinde konuştu.

 

Türk - Ermeni ilişkilerinde Suriye ile olduğu gibi bir yeniden yapılanmayı hedeflediklerini belir-ten Davutoğlu, soğuk savaş döneminde Türkiye'nin güney komşusu ile olan sıkıntılarının Ermenistan ile olandan daha fazla olduğunu anımsattı. ''Ermenistan her geçen gün daha da fakirleşiyor'' diye konuşan Bakan, ancak kendilerinin komşuları olan Ermenilerle birlikte çalışmayı arzuladıklarını anlattı. Yeni Kafkaslar'nın olabilmesi ve normalleşmenin sürdürülebilme şartının karşılıklı saygı ve anlayışla mümkün olacağını dile getiren Davutoğlu, Azeriler ile Ermenistan arasında da normalleşmenin şart olduğunu kaydetti. Davutoğlu, ''Herkes birbirinin bölgesine saygı göstermeli, Ermenistan ve Azerbaycan ilişkilerinin de normalleşmesi gerekiyor. Bu iki millet arasında normalleşme sağlanamaz ise bir ayaklı iş birliği olmuş olur'' diye konuştu.

 

Türkiye'nin bölgesinde barışı tesis etmek için çaba sarf ettiğini, İsrail-Suriye ilişkilerini düzeltebilmek için üç yılda her iki ülkeye 30'dan fazla seyahat ettiğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Görüşmeleri ben yürütüyordum. Herşey çok iyi gidiyordu. Ancak bir gün İsrail Gazze'ye saldırınca herşey değişti. Suriye - İsrail görüşmelerinde Gazze konu değildi. Ne İsrail Suriye'ye ne de Suriye İsrail'e saldırmıştı. Ancak bir sorun bir diğer sorunu etkiledi. Eğer barışı tesis edecek isek bölgede tüm diğer etkenleri de kontrol etmek zorundayız.''

 

KARS’TAKİ HAYALİM

 

Hayallerinden birisinin, Kars'tan yola çıkan bir arabanın Erivan'a, oradan da Bakü'ye git-mesi olduğunu anlatan Davutoğlu, Türk - Ermeni ilişkilerinde sıfır problem arzuladığını kaydetti. Bakan, ''Ermenistan bölgede barışı tesis etmek istiyorsa eğer Azerbaycan ile barış yapmalı. Yüzde 20 işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çıkmalı'' diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.