1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars çekim merkezi olmalı
Kars çekim merkezi olmalı

Kars çekim merkezi olmalı

Sertel: Kars tarım, hayvancılık ve turizmde çekim merkezi olmalı

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kars’ta bir dizi incelemelerde bulundu. Kars’ın Sarıkamış, Selim, Kağızman, Akyaka, Arpaçay ve Susuz ilçelerini gezen Atila Sertel, partisinin il, ilçe örgütleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlarla da bir araya geldi.

Kars halkının sorun ve taleplerini yerinde dinleyen Atila Sertel, Kars’ın hayvancılık, tarım ve turizmde çekim merkezi haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Her üç sektörde de Kars’ın çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Sertel, alınacak tedbirler, sağlanacak teşvikler ve tanıtım faaliyetlerinin artırılmasıyla Kars ve çevresinin kısa sürede kalkınacağını vurguladı.

TERÖR HAYVANCILIĞI TEHDİT EDİYOR

Kars’ta meydana gelen terör olaylarından sonra Valilik kararıyla uygulamaya başlanan “güvenlik bölgesi” kararının hayvancılığı ve tarımı tehdit ettiğini anlatan Sertel, “Kars hayvan varlığı bakımından Türkiye’nin ilk beş ili arasında yer alıyor. Ancak son dönemde meydana gelen birkaç terör olayı nedeniyle özellikle Sarıkamış, Selim ve Kağızman ilçelerini kapsayan üçgende büyük bir alan güvenlik bölgesi ilan edilmiş. Bu nedenle köylüler hayvanlarını yaylalara çıkaramıyor, tarlalarına gidemiyor. Arıcılar da aynı durumda. Halkın can güvenliği elbette her şeyin üzerindedir ancak hayvancılığı ve tarımı bitirmemek adına ek tedbirler alınması şart. Kars hayvancılığın merkezi iken, nüfusunun 3-4 katı hayvan varlığına sahipken şimdi neredeyse kendine bile yetemez noktaya gelmiş” diye konuştu.

NE EKERSEN DERT BİÇERSİN

Geçmişte Türkiye’nin kendi kendine yeten 7 tarım ülkesinden biri olduğunu ifade eden Sertel, AK Parti iktidarının Türkiye’ye saman ve angus ithal eder noktaya taşıdığını söyledi. Sertel, şöyle devam etti:

“2002 yılında yeşil kartlı sayısı 300 bin idi. Bugün Türkiye’de sosyal yardımlardan faydalanan vatandaşların sayısı 17 milyona ulaştı. İnsanları yoksullaştırdılar ve teslim aldılar. Ülkeyi yoksullukla yönetiyorlar. Diğer birçok ilimiz gibi Kars ve çevresindeki iller de tarım ve hayvancılık açısından Türkiye’nin en önemli merkeziydi. Her ikisini de bitirdiler. Sokaklar, kahvehaneler işsiz gençlerle dolup taşıyor. İşsizlik nedeniyle doğudan batıya doğru yoğun bir göç var. Ekenin, yetiştirenin cezalandırıldığı bir ülke haline geldik. Köylü ekiyor ama ürünü para etmiyor. Eskiden ‘Ne ekersen onu biçersin’ diyorduk, şimdi ‘Ne ekersen dert biçersin’ diyoruz. Bölgenin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ancak terör ve güvenlik gerekçesiyle kuşatılmış durumdalar. Köylüler ellerindeki hayvanı yok pahasına satmak zorunda bırakılıyor. Valilik ve hükümet nezdinde bu konuda gerekli tedbirler bir an önce alınmalı.”

TURİZMDE HIZLI DÜŞÜŞ

Kış turizmi açısından son yılların parlayan yıldızı konumundaki Sarıkamış’ta otel doluluk oranlarının sert bir şekilde düştüğünü ifade eden Atila Sertel, şunları söyledi:

“Terör ve güvenlik bölgesi kararı hayvancılık ve tarımın yanı sıra turizmi de ciddi şekilde etkilemiş. Geçen yıllarda yüzde 85 doluluk oranıyla faaliyet gösteren otellerin doluluk oranı bu sene yüzde 16’lara kadar düşmüş. Bazı oteller kapanmak zorunda kalmış. Tarihi ve doğasıyla çekim merkezi olması gereken Kars’ta bugün ne yazıkki otelci, esnaf, tüccar ve köylüler can çekişiyor. Terörle ilgili oluşan ön yargı yerli ve yabancı turistin bu bölgeye gelmesini engelliyor. Vatandaşlara güven telkin edecek açıklamalar ve uygulamalarla Kars’taki kış turizmi yeniden eski günlerine dönmelidir.”

KÖYLER KARANLIKTA

Kars’taki birçok köyün sokak lambalarının yanmadığına dair yoğun şikayetler aldığını anlatan Atila Sertel, “İlçelere bağlı köylerin birçoğunda sokak lambaları sökülmüş, köylüler karanlığa mahkum edilmiş. Karanlık sokaklar nedeniyle başta hayvan hırsızlığı olmak üzere hırsızlıklar da artmış. Hangi gerekçeyle olursa olsun sokak lambalarının sökülmesi, köylerin karanlıkta bırakılması kabul edilemez. Bununla ilgili TEDAŞ Genel Müdürlüğü ile irtibata geçtim ve sorunun en kısa sürede çözüleceğine dair söz aldım. Konunun takipçisi olacağım” dedi.

BAŞARI ÖYKÜSÜ!

Halkı yoksullaştırmanın, kömüre, makarnaya muhtaç etmenin bir başarı öyküsü olamayacağını dile getiren Atila Sertel, “Cumhuriyet’in bütün değerlerini yok etmek, en önemli kurumları satmak, halkı kömüre, makarnaya muhtaç etmek, gençleri işsizliğe mahkum etmek, halkı üretemez, kendi kendine yetemez noktaya getirmek başarı öyküsü müdür” diye sordu.

Kars’ta iki gün boyunca altı ilçede incelemelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kars Sanayi ve Ticaret Odası ile Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanlarını da ziyaret etti. Sertel, son olarak kendisine iletilen sorun ve talepleri aktarmak üzere Kars Valisi Günay Özdemir’le makamında bir araya geldi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.