1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Kars Balı, ‘Arı, Bitki, İnsan’ Konulu Müzayedeye Çıktı
Kars Balı, ‘Arı, Bitki, İnsan’ Konulu Müzayedeye Çıktı

Kars Balı, ‘Arı, Bitki, İnsan’ Konulu Müzayedeye Çıktı

Kars menşeli doğanın sesi biyolojik ve ekolojik bal, ‘arı, bitki, insan’ temalı müzayede ile satıldı. Elde edilen 11 bin TL, şehit aileleri, gazi ve kimsesiz çocuklara bağışlandı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Bal üreticisi Yücel Üzeyir tarafından Ani Grand Otel Konferans Salonu’nda düzenlenen müzayedede Kars balının markalaşması ve bir an öce coğrafi işaret alması üzerinde duruldu. Ayrıca Kars balının Kafkas arı ırkı tarafından endemik çiçeklerin derin tüpünden alınan balın farkındalığı ortaya koyuldu. Çamik Bal sponsorluğunda bal sunum kokteyli gerçekleştirildi.

Kars balının üretim ve pazarlamasının yanı sıra yurt dışınada pazarlanmasının da tartışıldığı programda, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şefi Vargın Boy ve Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası sahibi bal üreticisi Yücel Üzeyir, yaptıkları konuşmada Kars balını arı ile arıcının birlikte değil de bizzat arının kendisinin yapmasına dikkat çektiler.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen müzayedede Yücel Üzeyir tarafından bir kavanoz bal, 4 bin TL taban fiyattan açık arttırma usulü ile satışa sunuldu. Açık arttırma sonunda ilimizde faaliyet gösteren bal ve kaşar satıcısı Taşkın Ticaret’in sahibi Tarık Boy, 11 bin TL’ye balı satın almış oldu. Üzeyir de satılan baldan elde ettiği 11 bin TL’yi şehit aileleri, gazi ve kimsesiz çocuklara bağışladı.

Programın sonunda Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şubesi Başkanı Yüksel Öztürk, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda müzayedede sattığı baldan elde ettiği parayı şehit aileleri, gazi ve kimsesiz çocuklara bağışlandığı için Yücel Üzeyir’e teşekkür plaketi verdi. Yücel Üzeyir de balı satın aldığı için ve desteklerinden dolayı Tarık Boy’a teşekkür plaketi sundu.

3 CANLI GRUBUNU TEMSİL EDEN ARI, BİTKİ, İNSAN ÜÇLÜSÜ

Bal üreticisi Yücel Üzeyir, yaptığı konuşmada, 460 yıllık çam ağacından yaptığı Kafkas arı heykelini ve 3 canlı grubunu temsil eden arı bitki insan üçlüsünün anlamlı müzayedesinin 2’incisi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

2017 bal sezonunda Sanatsal Doğanın Sesi eserinde 4 kilo 500 gr bal elde ettiğini söyleyen Üzeyir: “Bu çevreyle iş birliği içerisinde olan eserimizin ürünüyle Kars’ın yerel balının farkındalığını oluşturmak amacıyla sanata da sosyal sorumluluğumu da hissederek sanatın içerisinde Kafkas arının bal müzayedesini gerçekleştiriyoruz. Müzayede sonucunda elde edilen geliri de hayır kurumlarına bağışlayacağız. Ayrıca toplumumuzun sanatsal yeteneğimizi geliştirmek yakın tarihimize ilişkin olarak sanatsal kültürel değerlerimize sahip olduğumuz ulusal birikimi daha da zenginleştirmeyi ve geleceğe misyon edinmeliyiz. Ve bu bağlamda ekolojik biyolojik ve psikolojik dengenin sağlamlığını, birleştirildiği temsil eden Doğanın Sesi Kafkas Arı heykelinin toprak ana kucağında 3. Canlı gurubunun birbirinden ayrılmaz unsuru olarak biri olmasa hayat olmaz gerçeğiyle doğanın korunmasını ve dengenin bozulmamasını biyoçeşitliliğinin korunmasını ve kutsal yaşam hakkının her zaman her şeyin üzerinde değerli olmasını diliyoruz. İnsan, bitki, arı 3’lüsününde oluşan döngüsel ahenk ve mucizevi doğanın sürdürülebilir, yaşamlara ev sahipliği yapıp üretkenliği ile bizleri doyuran yaşam küremizin bizlere edebi yurt olması her daim ilk dileğimizdir.”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.