1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bağımsızlığın 25. Yılı Kutlu Olsun
Bağımsızlığın 25. Yılı Kutlu Olsun

Bağımsızlığın 25. Yılı Kutlu Olsun

Kars Azerbaycan Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Göksal Kaygısız, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını yeniden kazanmasının 25’inci yıldönümü münasebetiyle yazılı basın açıklaması yayımladı.

A+A-

Başkan Kaygısız, Azerbaycan’ın çok zor koşullardan, bugünlere geldiğini, bugün dünya ülkeleri ile her platformda yarışacak durumda olan Azerbaycan’ın güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra, gelişmesinde ve kalkınmasında Haydar Aliyev’in rolünün büyük olduğunu söyleyen Kars Azerbaycan Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Göksal Kaygısız, 18 Ekim Bağımsızlık Günü ile ilgili şunları söyledi : “20. yüzyılın sonunda Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından, Azerbaycan halkı son yüzyılda 2. kez kendi kaderini belirleme şansı yakalayarak bağımsızlığını ilan etti. Bu 20. yüzyılda Azerbaycan siyasi tarihinde 2. zafer oldu.

Sovyetler Birliği içinde yaşanan gerilimlerin sonucu Azerbaycan halkının talebi ile 30 Ağustos 1991 yılında Azerbaycan Ali Meclisi (Parlamento) olağandışı toplantısında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Beyanını onaylandı. Azerbaycan Ali Meclisi 18 Ekim 1991 oturumunda tarihi ''Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlığı'' anayasal tasarıyı oybirliği ile kabul etti. 29 Aralık 1991 yılında Azerbaycan’da halkoylaması geçirilerek tek bir soru soruldu: ''Siz ''Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlığı'' anayasa tasarısını onaylıyor musunuz?'' Azerbaycan halkı Azerbaycan'ın bağımsızlığından yana oy kullandı. Mayıs 1992'de Azerbaycan Milli Meclisi (Parlamento) Üzeyir Hacibeyov'un bestesi ve Ahmet Cavad'ın şiiri ile Azerbaycan İstiklal Marşı'nı onayladı. Hemen ardından, parlamento tarafından, 3 renkli ve ay yıldızlı Devlet Bayrağı ve Devlet Arması onaylandı. 18 Ekim 1991 yılından itibaren Azerbaycan bağımsız ülke oldu ve bu gün Azerbaycan'da bayram olarak kutlanıyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.