1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars-Ani Sempozyumu
Kars-Ani Sempozyumu

Kars-Ani Sempozyumu

Selçuklu Türklerinin 1064’te Kars’tan Anadolu’ya girişlerinin 950. yılı nedeniyle 50 yıl ardadan sonra ilk kez Uluslararası Kars - Ani Sempozyumu gerçekleştiriliyor.

A+A-

Kars Valiliği ve Kafkas Üniversitesi (KAÜ), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; Kars Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Vali Yardımcısı Cevat Uyanık, Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ve çok sayıda bilim adamı ile akademisyen katıldı.

14 - 16 ve 17 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan sempozyumda konuşan Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ve KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, sempozyumumda değerli akademisyenler tarafından sunulacak bildirilerin kitaba dönüştürülerek, daha kalıcı hale gelmesi ve geleceğe ışık tutmasının sağlanmasına dikkat çektiler.

Sempozyumda açılış konuşması yapan Organizasyon Komitesi Başkanı Prof.Dr Oktay Belli, Selçuklu Türklerinin 1064 tarihinde 950 yıl önce Ani üzerinden Anadolu’ya geçtikleri ve bundan 50 yıl önce bu konuda bir sempozyum yapıldığını hatırlattı.

1064’te Selçuklu Türklerinin Ani üzerinden Anadolu’ya girmelerinin tarihin akışını değiştiren bir olay olduğunda da vurgu yapan Belli: “Bizim en büyük dileğimiz, tarihin akışını değiştiren ve dönüm noktası olan Selçuklu Türklerinin Anadolu’ya girişinin önümüzdeki yıl da 51. Yılını kutlayalım. Ani - Kars Sempozyumunun ikincisini de yapalım. Gelecek kuşaklarımız ve çocuklarımız da bunu devam ettirsinler. Hemde kurumsal olarak yapılsın. 16 Ağustos 1064’ün yıldönümünü her yıl kutlayalım. Sizlerden destek istiyorum. Bu nedenle başarılamayacak şey yoktur. Sempozyumu taçlandırmak istiyoruz. Sempozyumun ardından sonuç bildirgesinin ve sempozyuma bildirge sunan değerli akademisyenlerin sunumlarını da kitap haline getirelim. Söz uçar yazı kalır. Sizlerin değerli yazılarını kitaplaştırmak istiyoruz. Sempozyumdan 1 – 2 ay sonra yazlılarınızı bizlere gönderin. Bizler şimdiye kadar kitaplaştırmadığımız hiçbir sempozyumun ikincisini yapmadık. Bu nedenle Valilik, Belediye ve Kafkas Üniversitesi ile tarihe damgamızı vuracağız” Dedi.

1064’Ü KİMSE BİLMİYOR

1064 tarihi ile ilgili olarak bir anket yaptırdıklarını da belirten Belli konuşmasında “1064 diye anket yaptırdık. Ankete katılanların yüzde 99’u 1064’ün ne olduğunu bilmediği ortaya çıktı. Bu nedenle kurumlarımıza ve bizlere daha büyük görevler düşüyor ve daha fazla çalışmak zorundayız. Ama inanıyorum ki 1064’ün bu yıl 950. Yılını kutladık. Önümüzdeki yılda 951. Yılını kutlayacağız.” İfadelerini kullandı.

KARS’IN KARANLIKTA KALMIŞ BAZI YÖNLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Belli’nin ardından söz alan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan da yaptığı konuşmada, Kafkas Üniversitesinin bölgenin iddialı üniversitelerinden biri olduğuna dikkat çekerek Kafkaslar ile Türkiye arasında kültürel köprü görevini sürdüreme misyonu çerçevesinde 1. Uluslararası Ani ve Kars Sempozyumuna Valilik ile birlikte evsahipliği yapmış olmaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Türklerin Anadolu’ya giriş tarihinin tarih kitaplarında 1071 olarak yer alsa da Kars’ın fethi 1064 yılında gerçekleşmiş olduğunu da hatırlatan Röktör Özcan, bölgedeki gaza faaliyetlerinde Kars’ın manevi fatihi Şehit Abul Hasan Harakani Hazretlerinin, Ani Yolu üzerinde bulunan Yahni tepelerinde katıldığı bir savaşta şehit olduğunu söyledi.

Bu sempozyumda değerli bilim adamları tarafından sunulacak bildirilerin daha kalıcı hale gelmesi ve geleceğe ışık tutması için ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini de belirten Özcan: “Böylesine önemli tarihsel olayların 50 yılda bir değil de her yıl yeniden ve farklı yönleriyle işlenmesi gerekmektedir. KAÜ olarak bunu geleneksel hale dönüştürmek için misyonumuzun gereği olduğu gibi bunu yapacak bilgi ve birikime de sahibiz. 1917 yılında Rusya da Bolşevik Devrimi ile başlayan Komünist sistem Asya ile Avrupa arasında iletilişim ve ulaşımı sekteye uğratmış olsa bile 1989 yılında Berlin Duvarının yıkılmasıyla birlikte İpek Yolu yeniden tarihi önemini bizlere hatırlatmıştır. Bu sempozyumda Ani başta olmak üzere Kars bölgesi tarihi dokusu, konumu, yer şekilleri, dil ve edebiyatı, etnografyası ve yemek kültürü ile ele alınacak ve bölgenin karanlıkta kalmış yönleri bilimsel yöntemlerle araştırılıp ortaya çıkarılacaktır. “ dedi.

KARAÇANTA: “BUGÜN ANİDEYİZ”

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ise konuşmasında "Bugün Ani’deyiz. Biliyorum ki hepimizin bir yanı Semerkant’ta, bir yanı Bakü’de, bir yanı Bişkek’te, bir yanı Almaata’da, diğer bir yanı Karabağ’da, Türkmeneli’nde, zalimin zulmü karşısında ezilenlerin yanında. 950 yıl bundan önce Anadolu’ya giren, ecdadımızın Tanrı dağlarında eteklerinde o atlarının ayak sesi ile İstanbul’a kadar yürüyebileceği nereden bilinebilirdi ki? Bunun içen bizler Ani’yi çok önemsemekteyiz. Çünkü Ani yurttur. Ani kardeşliktir. Ani vatandır. Bunun için Ani önemsenmelidir" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.