1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KARPAT’ın organizasyonları devam edecek
KARPAT’ın organizasyonları devam edecek

KARPAT’ın organizasyonları devam edecek

KARPAT’ın Kars’taki organizasyonları devam edecek!

A+A-

Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Türksoy, Kars’ta düzenlenen Türk Dünyası Aşıklık Sanatı Sempozyumu ve Kültür Kurultayı’nın oldukça başarılı geçtiğini belirterek, KARPAT’ın Kars’taki organizasyonlarının devam edeceğini dile getirdi.

24-25 Eylül’de tarihlerinde 9 ülkeden gerçekleşen katılımla gerçekleşen organizasyonda Azerbaycan’dan Gülistan Aliyeva, Nuriye Hüseyinova, Gülara Azaflı ve Çeşme Aşıklar Grubu, Saadet Buta, Zöhre Halili, Aida Gülzar, Solmaz Koseyeva, Ilham Askeroğlu, Eskinaz Hümbetova gibi tanınmış sanatçılar ve şairler; Gürcistan Borçalı’dan Aşık Nargile Mehdiyeva, Aşık Efgan Şamilov, Aşık Mesim Recepov ile Sarvan Dans Grubu; İran’dan Aşık Mahbub Halili, Böyükbey Alekberoğlu, Sulduz aşıkları ve Seher Yallı tarafından katılımcılara doyumsuz bir müzik şöleni verildi.

Etkinliklere Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Doğu Türkistan’dan gelen halk ozanları da Kars’ta Orta Asya ve Türkistan rüzgarı estirdi. İkinci gününde de bir mekanda gerçekleştirilen şölende, kır çadırında Karapapak kültürüne ait yemekler ikram edilirken, bir taraftan da halaylar çekildi.

Karslı yetkililerin göstermiş olduğu ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu ve bu organizasyonun devlet ile millet buluşmasına bir örnek teşkil ettiğini ifade eden Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Türksoy, Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi; “2 gündür burada gerçekten çok güzel anlar yaşıyoruz. Doğu Türkistan ile beraber 9 ülkeden, 9 Türk yurdundan burada kardeşlerimiz var, sanat elçileri, kültür elçileri var. Onlarla beraber Kars’ın tarihi kadim atmosferinde muhteşem bir heyecan yaşıyoruz. Burada Türklüğümüzü, geçmişimizi, medeniyetimizi, kardeşliğimizi, dostluğumuzu yaşıyoruz.”

“KARS, BU ORGANİZASYONLARA EV SAHİPLİĞİ YAPMAYA SONUNA KADAR LAYIKTIR”

Kars’ın stratejik ve tarihi konumunun bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapmak için önemli olduğuna vurgu yapan Türksoy, “Serhat şehrimiz Kars için her zaman söylediğimiz bir şey var ki buna da sonuna kadar layıktır, Kars Kafkasya’nın kültür başkenti olmalıdır. Kars binlerce yıllık medeniyeti, tarihi, geçmişi ve kültürüyle bu misyonu üstlenmeye sonuna kadar layıktır. Burada Selçuklu medeniyeti, Osmanlı medeniyeti gibi birçok Türk medeniyetine ev sahipliği yapmıştır. Hasan Harakani Hz’nin diyarı, Sultan Alparslan’ın otağı, Sarıkamış Şehitleri ve alperen dervişlerin yer aldığı bu coğrafyanın öneminin herkesçe bilinmesi gerekiyor. Burası bir evliyalar şehri, burası bir aşıklar şehri, Şenlik Baba, Sabri Şimşekoğlu, Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova gibi birçok üstadı bağrında yetiştiren bu kadim şehirde dolayısıyla bu kadim Türk kültürünün çok önemli bir unsuru olan aşıklık sanatı yaşatmak, gelecek nesillere taşımak adına bir sempozyum düzenledik. Bu sempozyum kapsamında da Türk dünyasının bütün renklerini burada buluşturmaya çalıştık.” dedi.

Programın düzenlenmesinde atılan adımları ve yapılan eleştirileri de değerlendiren Başkan Türksoy, Kars’ın gerçek sahiplerinin Karslılar olduğunu dile getirerek, ermeni diasporasının bu tür organizasyonları çekemediklerini savundu.

“KARS’IN GERÇEK SAHİPLERİ KARSLILARDIR”

Seyfullah Türksoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bugünkü programımızda da kır çadırında bütün Türk dünyasının renklerini buluşturduk. Bu alanda Doğu Türkistan’ın da feryadını duyuyor, Karabağ’ın da hicranını yaşıyor, tüm Türk dünyasının renklerini burada paylaşabiliyoruz. Bizim burada bulunmamızdan eminim ki bu vatanı, bu bayrağı seven herkes memnun. Bundan memnun olmayanlar da var ki onların kimler olduğu ve kimlere uşaklık ettiği ortadadır. Onlar, bu şehri görmek istedikleri gibi göremeyecekler. Bu şehirde Türküyle Kürdüyle bütün unsurlarıyla ayırt etmeksizin bir sahibi var. Bu şehri asla Ermeni diasporasına ve onun yerli işbirlikçilerine asla teslim etmeyeceğiz ve bunun mücadelesini kültürde de, sanatta da, ekonomide de vermeye devam edeceğiz. Bu bizim Kars’taki ilk projemiz olmadığı gibi son projemiz de olmayacak, bizim Kars’a ilgimiz, sevgimiz, alakamız sonsuza kadar sürecek. Çünkü Kars Sultan Alparslan’ın bize emanet ettiği çok önemli ve stratejik bir şehirdir. Kültürel yönden de çok önemli, stratejik anlamda da çok önemli olan iki bin yıl derinliğe sahip olan Türk devleti hiçbir zaman Kars’ı sahipsiz bırakmayacaktır. Biz de sivil toplum kuruluşu olarak bu konuda üzerimize düşen her türlü misyonu yerine getirmeye çalışacağız ve bu yöndeki çalışmalarımız daima devam edecek.”

“KATILIMIN MÜTEVAZİ OLMASINI BİZ İSTEDİK”

‘Programın ilk gününde Kars’ta çok güzel bir kortej teşkil ettik ve bunun mütevazi şekilde olmasını özellikle istedik.’ Diyen Türksoy, son olarak, katılımın az olduğunu iddia edenlere de yanıt verdi. Türksoy, “Malum bir OHAL süreci içerisindeyiz, dolayısıyla çok kalabalık olmasını istemedik ve farklı bölgelerden gelen dostlarımızla beraber yaklaşık 400 kişilik kısa mesafeli bir kortej yürüyüşü gerçekleştirdik. Akabinde Kars İl Kültür Müdürlüğü Salonu’nda bir sempozyum gerçekleştirdik. Sempozyumun gerçekleştirildiği salon tıka basa doluydu ve bu bizi oldukça memnun etti. Katılımcılar Türk dünyasının farklı köşelerinden gelen çok değerli akademisyenler, kanaat önderleriydi. Aynı zamanda şehrimizin yetkililerinin ve bürokrasisinin de büyük ölçüde katılımı oldu, kendilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan telefonla organizasyonu tebrik ederek, başarı dileklerini iletti. Sayın Milletvekilimiz Selahattin Beyribey Kars Valimiz Rahmi Doğan ve Kafkas Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Sami Özcan başta olmak üzere, belediye başkanlarımız, siyasi parti il başkanlarımız, kurum ve daire amirlerimiz sağ olsunlar bizleri yalnız bırakmadılar ve programların her bir adımında yer aldılar. Dolayısıyla devlet millet buluşmasının çok güzel bir örneğini yaşamış olduk.” Şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.