1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karapapaklar Derneği Kuruldu
Karapapaklar Derneği Kuruldu

Karapapaklar Derneği Kuruldu

Karapapaklar Derneği Tanıtım Etkinliklerine Başlıyor...

A+A-

Doğu Anadolu Bölgesinde yoğunluklu olarak yaşayan Karapapaklar, Batı illerinden sonra Kars’ta da derneklerini kurdular.

Yaklaşık 4 ay önce kurulan dernek şimdiden 2000’i aşkın üye kaydı yaptı. Bozkale Köyü Eski Muhtarı  İmral Akbabaöz başkanlığında kurulan dernek, oluşma aşamasını tamamlayarak faaliyetlerini belirlemeye başladı. Yalnızca Karapapakları değil, tüm etnik gurupları dernek çatısı altında toplayıp, faaliyetlere ortak etmeyi planlayan dernek,  faaliyetlerine önümüzdeki ay düzenlenecek olan, halk ozanları ve yerel sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek olan müzik dinletisi ile başlayacak.

Derneğin Kuruluş amaç ve çalışmaları ile ilgili görüştüğümüz karapapaklar Kültür ve dayanışma Denek Başkanı İmral Akbabaöz; “Karapapaklar, yani yörede kullanılan ismiyle Terekemeler  yoğunluklu olarak, Kars, Ağrı, Van, Muş ve daha birçok Doğu illerinde yaşayan, Türkiye’nin hemen her vilayetine de yayılmış, başlı başına bir kültürdür. Bu Kültür Türklerin Anadolu’ya girişinden itibaren bu coğrafyada varlıklarını sürdürmüşlerdir.  Nüfusun çoğunluğunu teşkil eden Karapapaklar, diğer bazı büyük vilayetlerde dernekleşerek, örf – adet, ananelerini yetişen nesillere tanıtmak ve yeni neslin de bu ananelere bağlı yaşamalarını sağlamaya çalışmaktadır. Bizde Kars İl, ilçe ve köylerindeki Karapapaklar adına bir dernek kurararak, hem karapapak kültürünü tanıtmak, hem de hiçbir ayrım yapmadan, Yerlisi, Azerisi, Kürdü, Terekemesi ve burada yaşayan diğer bütün antik gurupları bu çatı altında faaliyetlerimize ortak etmeyi, kardeşlik geleneğine bir katkıda bulunmayı amaçladık. Derneğimizin isminin Karapapaklar Kültür ve dayanışma Deneği olması akıllara ayrışma gibi bir düşünce getirmemelidir.  Bizim Karapapaklar olarak asla bir ayrışma niyetimiz yoktur. Amacımız gelenek ve göreneklerimizi  gelecek nesillere aktarmaktır. Kısacası Gürcistan, Azerbeycan, İran, Türkiye sınırındaki diğer illerde yaşayan Karapapaklarla bir araya gelmeyi amaçlıyoruz. Kendi yöresel Kültürümüzü toplumumuza tarihimize birlikte yeniden kazandıracağız. Derneğimiz 30 kişiyle kurulmuş olsa da, Bütün kesimler tarafından desteklenip kucaklandık. Kendimizi iyi ifade etmeyi başardıkça katılımın da artacağını hedefliyoruz. Biz aynı zamanda Tarihçi Profosörlerle de bir araya gelerek, ilgili kaynaklardan da faydalanacağımız araştırmalar içerisinde olacağız. Geçmişimizi bilinçli bir biçimde topluma tanıtacağız. Uzun vadede Terekemelerle ilgili bir belgesel hazırlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Önümüzdeki hafta Kültür Müdürlüğü salonunda saat: 17.00’da Karslı ozanlar, yerel halk sanatçılarının katılımıyla ilgili düzenlenecek olan etkinliğe de tüm Kars Halkının davet edildiği duyuruldu.

Dernek Başkanı İmral Akbabaöz, tüm Kars Halkının katılımını, bölgede ihtiyaç sahiplerine yapılacak olan yardımlarımıza kendilerinin de katkıda bulunmalarını beklediğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.