1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karapapaklar Borçalı’da Buluştu
Karapapaklar Borçalı’da Buluştu

Karapapaklar Borçalı’da Buluştu

Karapapaklar, Ata Yurtları Borçalı’da Buluştu

A+A-

Borçalı İçtimai Cemiyeti tarafından bu yıl 7’incisi düzenlenen Borçalı Elat Medeniyet Bayramı, Gürcistan’ın Borçalı Bölgesinin Armutlu Yaylasında kutlandı.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın birçok bölgesinden binlerce kişinin katıldığı bayramda Karapapak rüzgarı esti. Karapapak Türkleri’nin, Şeyh Şamil ayaklanması ve Sovyet zulmünden dolayı göç etmelerinden yüzyıllar sonra uzaktaki akrabaları ile bir araya geldiği Borçalı Elat Bayramında, hedef toplumu bir arada tutma ve yılda bir kez dahi olsa bir araya getirmenin hedeflenmesi önem kazandı.

Düzenlenen coşkulu bayrama, Borçalı İştimai Cemiyeti Türkiye Temsilcisi ve Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı ve Borçalı İçtimai Cemiyeti Türkiye Başkanı Muharrem Yıldız, Gürcistan Valisi Baata Hizanashvili, Gürcistan Milletvekili Qoqita Barbakodze, Azerbaycan’dan yetkililer ve milletvekilleri katıldı.

SERHAT TV DE BORÇALI DA

Bu yılki Elat Bayramı, Genel Koordinatör Alican Alibeyoğlu yönetimindeki Kars’ın ilk ve tek televizyonu Serhat TV tarafından kapsamlı bir şekilde takip edildi. Bayramdan derlenen görüntüler, Gürcistan’da yaşayan Karapapak Türklerinin gelenek, görenek, yaşayış gibi tüm ortak ve benzer kültürlerini Televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Okan Avşar ve Gazeteci Tacettin Durmuş’un görüntüleri eşliğinde (Uzaktaki Yakınlarımız) adlı belgeselle yaklaşık 10 hafta boyunca bölümler halinde ekranlara taşıyacak.

Kars Belediyesinin davet edilmediğinin de belirtildiği bayramda tören alanına gelen Dmanisi Valisi Baata Hizanashvili ve Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı Muharrem Yıldız, yoğun ilgiyle karşılandı. Öte yandan 7 yıl önce bir avuç gönüllü ile bu hareketi başlatan ve bu sırada Azerbaycan’da bulunan Borçalı Cemiyeti Başkanı Zalimxan Memmedli’nin ise Azeri veya Gürcü yetkililer tarafından Gürcistan’a girişine izin verilmemesi dikkat çekti. Buna karşın bayrama Gürcistan Valisi Baata Hizanashvili ve Gürcistan milletvekili Qoqita Barbakodze’nin katılmasının ise son derece önemli olduğu vurgulandı.

KARAPAPAKLAR ARMUTLU’YA AKIN ETTİ

Bayram nedeniyle Boçalı Bölgesinin bağlı olduğu Gürcü ilçesi ve Marneoli’de adeta Türk Dünyası buluşması gerçekleşti. Karapapakların yaşadığı Kars, Ardahan, Sivas, Erzincan, Bursa, İstanbul ve Türkiye’nin bir çok bölgesinde yaşayan vatandaşlar Borçalı’ya akın etti. Bayram öncesi Armutlu’da çadırlar ve otağlar kuruldu. Burada kesilen büyük ve küçükbaş hayvanlar etleri dev kazanlarda ve mangallarda pişirilerek davetlilere sunuldu. 27 Temmuz’da ise tüm Karapapaklar ve davetliler Armutlu yaylasında bir araya geldi. Alanda oluşturulan ve Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan bayraklarının dalgalandığı platform etrafında bir araya gelen katılımcılar doyumsuz bir buluşma yaşadı.

At yarışları ile başlayan bayramda dereceye girenlere kupaları protokol mensupları tarafından verildi. Daha sonranda ata sporu güreşlerde icra edildi. Güreşlerde rakiplerini alt edenlere kupları verildi. Bayramda daha sonra protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından üç ülkeden gelen sanatçılar mini konserler verdi ve ülkelerin yöresel halk oyunları ve folklor ekipleri gösterilerini sundu. Etkinliğin sonunda katılımcılara ve emek verenler plaketlerle ödüllendirildi.

SAZLI SÖZLÜ COŞKU YAŞANDI

Platformda sahne alan 3 ülkenin sanatçılarının ve folklor guruplarının konserleri ve gösterilerinin yanı sıra, bayrama katılanlar ve Borçalı dışından gelen aileler de kendi müziklerini icra ettiler. Alan da kestikleri kurbanlar ve diğer hayvanların etlerini pişirdikten sonra paylaşan Karapapaklar, davul zurna eşliğinde halaylar çekerek hasret giderdiler. Yıla bir kez dahi olsa bir araya gelmiş olmanın coşkusunu yaşayan Karapapak Türkleri iki gün boyunca Elat coşkusu yaşadılar.

YILDIZ “ELAT, KARAPAPAK TÜRKÜ’NÜN MİLLİ GÜNÜDÜR"

Her yıl olduğu gibi bu yılda Elat Bayramına onlarca davetlisi ile katılan ve etkinliklere büyük katkı sunan Serhat Boyları Dernek Başkanı ve Borçalı İçtimai Cemiyeti Türkiye Başkanı Muharrem Yıldız, bu bayramın sadece bir araya gelip yemekler yemek, müzik yapmak ve eğlenmek olmadığına dikkat çekti.

Yıldız burada yaptığı konuşmada Elat Bayramının Borçalı Karapapak Türkü’nün milli günü olduğuna da dikkat çekerek, Elat Bayramının 7 yıl önce Borçalı İçtimai Cemiyeti Başkanı Zalimxan Memmedli önderliğinde, sayıları çok az bir gurup tarafından kutlanmaya başlandığını söyledi.

Yedi yılın ardından artık bur bayramın Gürcistan’da yaşayan Karapapakların yanı sıra Anadolu, Azerbaycan ve İran’da yaşayanlar tarafından coşkuyla kutlanmaya başlandığına da konuşmasında yer veren Yıldız: “Borçalı Cemiyeti ve Borçalı Cemiyeti’nin Türkiye Başkanı olarak tek hayalimiz vardı. O da Gürcistan Devleti ile birlikte bu etkinlikleri yapmaktı. Bugün Gürcistan Devlet yetkililerini de aramızda gördük. Bu nedenle de çok mutlu olduk. Onlar, bize gelecekte buraya yatırım yapmamızın yanı sıra önümüzdeki yıllarda buraya belediye başkanlarımızı ve iş adamlarımızı getirip bu bölgenin gelişmesi ve güzelleşmesi için önümüzün açılması adına cesaret verdiler bu nedenle kendilerin teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız ve bu bayrama geldiğiniz için teşekkür ediyorum.

Elat Bayramı, sadece bir araya gelip, yemekler yiyip, müzik yapmak değil ve bu bayram Borçalılı Karapapak Türkü’nün milli günüdür. Onun için bizler dahil her birimiz bu günü bir yıl önceden buraya gelmek için ayırmalıyız. Şu zaman kadar halen eksikliklerimiz var ve bizler Borçalı’da olduğu gibi Kars’ta da, Ardahan da da bayramımızı tam olarak her kesime duyuramamışız. Burada milli birliğiniz var. Türk’ün birliği Borçalı’da Karapapak Türkü’nün buradan göç edenlerin ata yurdundan buluştuğu milli bir gündür. Milli gününüz kutlu olsun. Eziz dostum Zelimhan Memmedli bugün aramızDa değil. Ama O’nun yol arkadaşları buradadır. Ve o şu anda Azerbaycan da olmasına rağmen yüreği ve gözü buradadır. Buradan o’na sesleniyor ve diyorum ki ‘Aziz Dostum, hiç endişe etme. Hayallerindeki şeyler gerçekleşti ve bu gün artık Gürcistan Devleti de aramızda. Gelecek yıl sen de aramızda olacaksın bunu biliyoruz. Buradan sana selam gönderiyoruz.

BORÇALI BÖLGESİNE YATIRIM YAPILMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

“Bu bayramın en büyük anlamı, burada yaşayan Türkler, İran’a, Azerbaycan’a ve Türkiye’ye göç eden Karapapak Türklerinin ata yurdunda buluşmalarıdır. Bu buluşmada örf ve adetler hatırlanarak yeni nesillere aktarılması sağlanıyor. Bundan önceki bayramlarda sadece biz bize kutluyorduk. Gürcistan valisi belediye başkanı burada bizimle birlikte bu bayramı kutluyor. Ayrıca Azerbaycan’dan yetkililer burada bizimleydi. Biz onlarla birlikte iş adamlarını belediye başkanlarını valileri buraya getireceğiz ve buraya yatırım yapmalarını sağlayacağız. Türkiye’de yaşayanlar emin olsunlar ki, bayrağımıza, ezanımıza ve sınırlarımızın bir metresine bile ameliyat olmadan bölünmeden parçalanmadan yaşamaya devam edeceklerdir. Sınırlarımızda yaşanan olaylar bizi endişeye düşürmemeli. Millet ve seçilmiş siyasiler olarak hepsi el ele vermeli bir arada güçlü olmalıyız. Tek dert olmalı ’vatan’ derdi. Bu tarz bayramlarda kardeşliğimiz birleşip pekişiyor.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.